Sabtu, Ogos 29, 2015

WARKAH BUAT ANAK BANGSA, PEMANGKIN REVOLUSI NEGARA

oleh NURAFIDAH SHAHBUDIN
bekas felo perdana kepada bekas TPM, Muhyiddin  Yasin dan sekarang berada di University of Queensland, Australia
(dipetik dari 1Malaysia.com)
Ke hadapan generasi muda,
Wahai anak bangsa, engkaulah masa depan negara. Surat ini ikhlas daripada pemudi yang mencintai tanah airnya. Sekadar peringatan untukmu di masa hadapan; juga sebagai peringatan padaku agar terus berkobar semangatku berjuang demi Malaysia. Kemelut yang melanda pada masaku, mungkin akan terus diingati sehingga ke generasimu.
Wahai anak muda, 58 tahun dahulu kita telah mencapai kemerdekaan. Aku bukanlah generasi yang melalui fasa itu. Namun, jiwa merdeka itu tetap kurasai sebagai seorang warganegara. Mungkin jika kita kembali ke masa lampau, erti kemerdekaan pada kita adalah bebas daripada cengkaman penjajah. Suatu kebanggaan apabila akhirnya pemerintahan dipulangkan kepada empunya. Itu kisah 58 tahun yang dahulu. Kini, jika kau tanya padaku, apakah erti kemerdekaan bagimu, inilah jawapanku. Erti kemerdekaan bagiku adalah apabila kita bersatu hati, jiwa dan raga, membebaskan kita dari rantaian benci dan perkauman yang memecah-belahkan kita rakyat Malaysia, serta melemahkan negara. Tahun ke-58 kemerdekaan ini, pelbagai tragedi telah menimpa tanah air tercinta. Aku tidak sedikit pun malu untuk mengaku bahawa airmataku tumpah saban hari memikirkan nasib negara. Apatah lagi melihat perpaduan semakin goyah dek diapikan dengan pelbagai isu-isu sensitif yang berleluasa di media sosial dan media massa. Anak muda, aku faham api di jiwa mudamu yang mahukan perubahan. Aku juga sepertimu dikala ini. Darah mudaku bangkit mengharapkan perubahan demi kebaikan negara. Namun, aku tersedar bahawa aku terlepas suatu perkara penting dalam menjana perubahan.
Ubah!” “Tukar!” “Revolusi!”
Ya, aku faham laungan-laungan itu. Perkataan yang mudah tetapi memberi gambaran tentang harapan kita terhadap negara. Akan tetapi, sedarkah kita wahai anak muda, perubahan itu bermula daripada diri sendiri? Untuk kita mengubah dunia, kita haruslah bermula daripada unit paling hampir dengan kita iaitu diri kita sendiri. Konsep perubahan inilah yang menjadi intipati kepada pembinaan negara yang maju jaya. Namun kita selalu alpa. Yang kita pandang dan fokuskan ialah perubahan yang besar sahaja. Makanya, tepuk dada tanya selera. Pokok pangkalnya, kita. Adakah mampu kita membawa revolusi dan perubahan kepada tanah air jika diri kita masih ditakuk lama? Persoalan ini perlu kita jawab dengan telus dan penuh refleksi diri.
Anak muda, perubahan itu tidak mustahil. Jangan engkau berputus harapan kepada negara. Mungkin ada terpalit dihatimu untuk meninggalkan negara setelah krisis yang melanda. Kurayu padamu anak muda, jangan tinggalkan negara. Kitalah pemangkin di masa hadapan. Kitalah penyelamat tanah air tercinta. Jangan kau biarkan negara terus nazak dilanda duka. Perubahan mengambil masa. Sabarlah serta teruskan usaha untuk bangkit dan terus melangkah ke hadapan. Walaupun perit, haruslah kau sabar dan tidak mengaku kalah. Ingatlah akan pepatah, “biar berputih tulang, jangan kita berputih mata”. Teruslah cakna akan perkara yang berlaku di negara kita. Tuntutlah ilmu dan berusaha mencari formula untuk memulihkan tanah air agar terus berkembang pesat sehingga Malaysia dapat berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara-negara maju yang lain. Aku juga sepertimu, mahukan perubahan. Namun ingat, kita harus mengubah dengan cara yang intelektual dan berhemah tanpa menimbulkan konflik yang akan memburukkan imej negara serta mencetuskan huru-hara.
Janganlah engkau lari daripada masalah. Jika bukan kita, siapa lagi yang mampu mempertahankan kemerdekaan ini? Kuseru semua agar terus bersatu hati dalam meneruskan perjuangan ini. Janganlah merugikan diri dengan berbalah sesama sendiri.
                                                                                          Nukilan ikhlas daripada,
             Seorang insan pencinta tanah air.


PECAT SEGERA CHONG SIN WOON

PM, Najib Razak sepatutnya memecat segera Timbalan Menteri Pendidikan, Chong Sin Woon kerana membenarkan pelajar universiti menyertai perhimpunan 34 jam Bersih 4.

Jika PM berani memecat timbalan presiden Umno dan naib presiden Umno, Muhyiddin Yasin dan Shafie Apdal, masakan beliau tidak berani memecat Ketua Pemuda MCA itu. Jika beliau tidak pecat Chong nampak sangat najib bersikap double standard.

Oleh itu beliau perlu segera bertindak. Tunjukkan ketegasan anda Najib. Baru menang jawatan Ketua pemuda MCA, dah berani bersikap kurang ajar. Kalau anda bersetuju dengan perhimpunan Bersih 4, letaklah jawatan Timbalan Menteri Pendidikan barulah gentleman.

Kenyataan Chong menyebabkan KSU Kementerian Pendidikan Tinggi, Dr Zaini Ujang terpaksa mengeluarkan kenyataan akhbar bahawa pensyarah, kakitangan dan pelajar universiti dilarang menyertai perhimpunan haram itu kerana tidak mendapat kebenaran pihak berkuasa.

Saya pun hairan mengapa Najib beriya sangat melantik pemimpin MCA sebagai menteri. MCA sudah tidak dapat sokongan dari kaum Cina. Buat apa lantik pemimpin MCA dalam kabinet. Dalam rombakan kabinet 28 Julai, Najib melantik Menteri MITI kedua dari MCA. Tak perlu.

Dari dahulu MCA tidak puas hati kerana jawatan Menteri Kewangan dan Menteri MITI dilantik dari Umno. Di zaman Tunku Abdul Rahman menjadi PM Malaysia, memang pemimpin MCA yang mengisi jawatan tersebut.

Adakah dengan melantik MCA menjadi Menteri Miti Kedua, orang Cina akan mengundi MCA? jangan harap. Orang Cina tetap memilih DAP. Oleh itu tindakan Najib hanya membuang masa dan membuang duit. Yang untung pemimpin MCA dapat gaji bulanan sebagai senator dan menteri.Baru-baru ini Chong menyelar menteri pembangunan luar bandar, Ismail Shabery Yaacob yang mahu membuka Low Yat 2 di bangunan MARA. Adakah menempatkan usahawan Melayu berniaga handphone dan aksessorinya di bangunan MARA bersifat rasis? Apa salahnya kerajaan menolong usahawan Melayu berniaga di situ kerana orang Melayu tidak mampu menyewa tapak di Low Yat.

Orang Cina tidak akan mengundi MCA lagi. Itupun MCA menang kerana bertanding di kerusi orang melayu.  Kalau tiada rancangan FELDA di parlimen Bentong, sudah lama presiden MCA, Liow Tiong lai bungkus.

MCA jenis tak sedar diri. Dahlah menang di kerusi orang Melayu, nak bersikap kurang ajar pula.Liow kena nasihati ketua pemuda MCA letak jawatan sebelum dipecat dari kabinet. kalau anda tidak berani menyuruh Chong letak jawatan, tunggulah pengundi Melayu menghukum kamu dalam PRU akan datang di Bentong.