Ahad, Oktober 18, 2009

UMNO UNTUK ORANG TUA?


Jumaat lalu, hari terakhir perhimpunan agung UMNO, saya dijemput oleh seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Kemaman ke majlis jamuan tengah hari anjuran Badan perhubungan UMNO terengganu di hotel Seri pacific. Jamuan hari itu ditaja oleh Menteri besar, Datuk Ahmad said. Dua hari sebelum itu di tempat yang sama Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad shabery Cheek dan sehari sebelum itu, Menteri Dalam negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein yang menaja makan tengah hari.


Sebagai ahli UMNO di salah sebuah cawangan di Kemaman, saya menerima undangan itu. Ketika saya sampai saya terjumpa bekas calon ketua pemuda UMNO Kemaman, kamaruddin ali yang jadi G7 dari Kemaman tahun ini. Saya nampak ramai yang hadir termasuk ADUN Air Putih, Wan Hakim Wan Mokhtar, ahli parlimen Kuala nerus, Datuk Nasir Tan Sri Ibrahim.


Oleh kerana saya keseorangan, maka saya pulang awal. Rupa-rupanya Kamaruddin beritahu kehadiran saya kepada seorang rakan saya yang juga bekas ahli jawatankuasa uMNO bahagian kemaman. Bukan main marahnya dia kepada saya. dia kata saya pelahap makan free sedangkan saya diundang makan. Kalau tidak diundang, saya tak pergi ke Seri Pacific itu. Dia marahi saya kerana saya tak pergi temuinya di The Mall. Buat apa saya pergi temui dia. Bukan saya nak jumpanya. Dia nak jumpa saya. Sepatutnya dia datanglah ke pejabat saya di Batu Caves.


Petang itu saya lepak di bilik di hotel Legend yang diduduki oleh ahli jawatankuasa UMNO bahagian Kemaman. Jam 6 kami ke PWTC duduk di bilik Kementerian belia dan Sukan. Tidak lama kemudian menteri Belia, Ahmad Shabey Cheek tiba. Dia terkejut melihat saya berada di situ. Sudah lama saya tidak menemuinya. Kami dulu sama-sama belajar di UM. Beliau adalah Presiden Persatuan mahsiswa Universiti Malaya (PMUM) manakala Husham Musa (kini Timbalan menteri Besar kelantan) selaku Exco PMUM adalah Ketua Editor Majalah Varsiti manakala saya adalah salah seorang editor majalah tersebut.


Tahun lepas saya berkempen untuk Mat Dalam Awang untuk menentang shabery tetapi Mat Dalam tak dapat kuota yang cukup untuk bertanding jawatan Timbalan Ketua UMNO bahagian kemaman. Sejak itu dia marah kepada saya. masa dia masuk UMNO dari Semangat 46, saya berkempen untuknya bertanding jawatan ketua pemuda menentang ahli parlimen, Dr. Ramli Taib sehingga Menteri besar, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad marahi saya. Ahmad said selalu sebut orang pertama menemuinya(masa itu Ahmad said adalah ketua pemuda) supaya jawatan ketua pemuda UMNO kemaman diberi kepada Shabery adalah saya.


Shabery tak tanya pun saya dari media mana bila saya interbiunya mengenai pindaan perlembagaan.


katanya, "Najib telah membuka perisai. maknanya semua orang sudah tidak ada perlindungan lagi dalam pertandingan bahagian dan majlis tertinggi yang akan datang".


Dalam facebook, Shabery kata Ahmad jais paling dapat sambutan di majlis jamuan UMNO pada malam sebelumnya.


"Ini menunjukkan orang muda tidak minati UMNO. Bila Ahmad Jais menyamyi, dia dapat sambutan gemuruh kerana majoriti hadirin adalah orang tua. Orang tua sahaja yang minati UMNO," Shabery buat kesimpulan dari komen facebooknya itu.


Malam itu Kamal Harun ajak saya tidur di biliknya, 2415. Semalam hari Deepavali, sedang kami breakfast di Seri Pacific dengan Hambali Latif, datang Ketua UMNO Bahagian Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan.


Ucapannya sebagai wakil terengganu di perhimpunan UMNO kelmarin agak bernas kerana dia tak mahu calon payung terjun dalam pilihanraya umum akan datang. Bekas ADUN Sura, Ahmad kamal Abdullah adalah contoh calon payung terjun yang tidak ada sokongan akar umbi. Bila Kamal tidak bertanding, yang dihantar tetap calon payung terjun menyebabkan DUN Sura kalah di tangan calon PAS pada pilihanraya umum 2008.


Pok Li sempat tengok baju linen kuning yang saya pakai. Baju itu disponsornya pada tahun 2006 dahulu ketika saya bekerja dengan akhbar Terengganu Bestari. Dah tiga tahun Pak Li sponsor baju itu, tetapi baju linen tetap gah untuk dipakai. Pok Li sempat bertanya di mana saya bekerja sekarang kerana dia tahu akhbar WATAN sudah ditutup.


Saya sempat menginterbiunya untuk majalah Business Kini. Berbual dengan Pok Li memang tidak menjemukan kerana dia memang banyak idea. Cuma nasibnya kurang baik kerana jadi ahli parlimen Dungun sepenggal sahaja.