Isnin, Disember 05, 2016

MUHYIDDIN MAHU JADI PM BONEKA?Kerajaan Malaysia tetap diketuai pemimpin Melayu walaupun Umno kalah dalam pilihan raya, kata Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Malah dalam pertemuan saya dengan pimpinan DAP, mereka bersetuju bahawa perdana menteri Malaysia mestilah orang Melayu dan bukan daripada parti DAP," katanya dalam kenyataan semalam.

Justeru itu menurut beliau, tidak ada sebab untuk orang Melayu takut kedudukan mereka terancam jika Umno kalah dalam pilihan raya umum.

"DAP tidak akan dapat mengalahkan Umno. Yang akan mengalahkan Umno ialah parti-parti yang dipimpin oleh orang Melayu iaitu BERSATU, PAS, PKR dan AMANAH," katanya.

Bekas timbalan perdana menteri itu membuat kenyataan sebagai membidas ucapan dasar Datuk Seri Najib Razak di Perhimpunan Agung Umno (PAU) ke-70 yang berakhir semalam.

Dalam ucapannya - serta perwakilan lain - Umno menyifatkan hak dan keistimewaan orang Melayu akan terhakis sekiranya pembangkang berkuasa.

Jelas Muhyiddin, tindakan Najib dan penyokongnya memainkan sentimen kebencian terhadap DAP untuk menakut-nakutkan Melayu menunjukkan mereka semakin gelisah apabila pengundi kini mempunyai alternatif lebih baik dan meyakinkan berbanding Umno.

Sementara itu, beliau turut membidas objektif PAU tahun ini lari dari objektifnya berbanding perhimpunan terdahulu.

"Sepanjang ingatan saya, Perhimpunan Agung Umno adalah tempat untuk presiden membicarakan hal-hal berkaitan kedudukan orang Melayu, agama Islam, masa depan negara dan kesejahteraan rakyat seluruhnya.

"Tetapi kali ini lain sekali nadanya. Presiden Umno menuntut seluruh ahli berbaiah dan memberi walak kepadanya secara membuta tuli dan tanpa soal.

"Kononnya itulah tradisi di dalam Umno dan amalan orang Melayu yang kuat pegangannya kepada Islam," jelasnya.


Najib dalam ucapan pembukaan PAU Khamis lalu mengingatkan barisan perwakilan supaya memberi kesetiaan sepenuhnyakepada pemimpin Umno.

Selain itu, perwakilan dan pemimpin yang berucap pada PAU kali ini juga menyuarakan kesetiaan mereka kepada Najib sebagai presiden mereka.

Ulasan saya, nampaknya Muhyiddin jahil dengan apa yang berlaku di Perak pada tahun 2008. Apabila Pakatan Rakyat menang di Perak DAP paling banyak kerusi tapi ADUN DAP tak boleh jadi MB maka DAP pilih ADUN PAS  jadi MB tetapi MB boneka yang diremote control oleh DAP.

Agaknya Muhyiddin mahu jadi PM yang diremote control oleh Lim Kit Siang. Baguslah Muhyiddin. Syabas.