Jumaat, Januari 06, 2017

PENGAMAL RASUAH PUN DILANTIK PENGERUSI BANK RAKYAT?KUALA LUMPUR 5 Jan. – Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Tan Sri Shukry Mohd. Salleh dilantik menggalas jawatan Pe­nge­rusi Bank Rakyat yang baharu berkuatkuasa kelmarin.

Shukry Mohd. Salleh

Menteri Perdaga­ngan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin ber­kata, pihaknya merakamkan se­tinggi-tinggi penghargaan kepada Datuk Seri Alias Ahmad yang bertanggungjawab sebagai Pengerusi Sementara Bank Rakyat bermula 30 Ogos 2016 sehingga Isnin lalu.

Katanya, Shukry ber­pengalaman luas dalam bidang pengurusan keselamatan dan pembangunan di peringkat negeri dan persekutuan menerusi kerjayanya bersama perkhidmatan awam selama ini.

“Shukry merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains Politik dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan Ijazah Sarjana dalam bidang Pengajian Dasar Sosial dari Universiti of Hull, Britain.

“Pelantikan beliau diharap dapat memperkukuhkan kedudukan Bank Rakyat selaku bank koperasi Islam terbesar negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebelum menjawat jawatan Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Shukry pernah meme­gang beberapa jawatan penting dalam perkhidmatan kerajaan an­taranya, Penolong Setiausaha Kementerian Pertahanan, Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan Sabah, Pengarah Jabatan Pendaftaran Perak, Pengarah Pejabat Pembangunan Kelantan, Pengu­rus Besar Lembaga Kemajuan Ke­lantan (Kesedar) dan Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pe­lak­sanaan (UPP) Jabatan Perdana Menteri.

Ulasan saya, tak ada orang lainkah Hamzah nak lantik? Pengamal rasuah pun dilantik sebagai Pengerusi Bank Rakyat yang baharu. Tak serikkah Hamzah dengan bekas Pengerusi Bank Rakyat yang sedang dibicarakan kes rasuah?

Semua orang tahu Shukry kaki rasuah ketika menjadi KSUS PM. Orang nak minta surat sokongan dari pejabat PM pun dia caj RM5,000.

Kawan saya call Shukry nak minta surat sokongan. Dia angkat no hp yang tidak dikenali. Itu yang bagus tentang beliau. Setiap hari Shukry call kawan saya bila nak datang KL jangan lupa bawa duit. Ini macam punya kaki rasuah pun menteri lantik Pengerusi Bank Rakyat. Lepas ini habislah Bank Rakyat kena jual.