Khamis, Februari 19, 2009

HAJI DOL KUASAI UMNO KEMAMAN


UMNO Bahagian Kemaman yang diketuai oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said telah membuat rombakan berikutan pemilihan ahli jawatankuasa UMNO bahagian yang baru tahun lepas.


Bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian, Rosli Ahmad dilantik sebagai Setiausaha UMNO Bahagian yang baru menggantikan Zahari Said. Zahari Said yang menjadi Setiausaha selama dua penggal adalah bekas setiausaha pemuda ketika Ahmad Said menjadi ketua pemuda (1993-1998). Zahari yang berasal dari Besut dikatakan orang bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh.

Manakala Haji Dol dilantik sebagai Bendahari yang baru menggantikan Ghani Zahari (GZ). Ramai yang mempertikai perlantikan Rosli sebagai Setiausaha Bahagian kerana sewaktu krisis perlantikan Menteri Besar Terengganu pada tahun lepas, beliau tidak menyokong Ahmad Said sebagai Menteri Besar. Rosli dikatakan menghantar sms kepada ahli-ahli UMNO supaya tidak menyambut Ahmad Said di sempadan Terengganu-Pahang sekembalinya Menteri Besar baru itu dari Kuala Lumpur. Seorang bekas pemandu lori, Hassan Ali pula dilantik Ketua Penerangan UMNO Bahagian.


Rosli yang juga Penyelia Kanan KEMAS juga dikatakan berperanan melantik guru-guru kemas sebagai jurukira undi sewaktu pemilihan UMNO Bahagian Kemaman Oktober lalu yang menimbulkan kontroversi sehingga didakwa banyak berlaku penipuan kiraan undi. Walaupun UMNO Perhubungan mengakui kesilapan itu tetapi oleh kerana ia melibatkan Bahagian Menteri Besar, maka Perhubungan terpaksa menutup mata kesalahan tersebut dan membuat keputusan tidak membuat pemilihan semula walaupun surat pemilihan semula sudahpun diedarkan kepada 500 orang perwakilan.


Sebagai kompromi, GZ yang membuat laporan salah laku itu diberi kemenangan sebagai ahli jawatan kuasa UMNO Bahagian di tempat ke 20 menggantikan Wan Nordin. Wan Nordin diumumkan oleh Ketua Bahagian sebagai ahli jawatankuasa dilantik bersama Kamaruddin Mat Ali yang tewas dalam pertandingan ketua pemuda UMNO bahagian. Kamaruddin tewas kepada Hisham Zubir.Sekarang heboh di Kemaman kononnya Haji Dol orang yang paling berpengaruh dalam UMNO Bahagian Kemaman. Di zaman PAS memerintah Terengganu, Haji Dol adalah ahli PAS. Bila PAS kalah, beliau menyertai UMNO dan dikatakan beliau terlalu rapat dengan Ahmad Said.


Kini Haji Dol menguasai KSB walaupun beliau bukan Pengerusinya. Haji Dol dikatakan mengarahkan CEO KSB, Ramli Cono adik Mat Bawal (seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Kemaman) untuk menamatkan kantin Mohamad Abu Bakar (Mat Taya) yang merupakan bendahari pemuda di zaman Ahmad Said jadi ketua pemuda UMNO Bahagian Kemaman.


Di zaman Wan Mokhtar dulu, Mat Taya paling disayangi oleh Ahmad Said. Bila PAS menang, Mat Taya meninggalkan Ahmad Said. Dia tak sangka Mat Said akan jadi Exco semula dan akhirnya dilantik Menteri Besar. Ketika krisis perlantikan Menteri besar tahun lepas, Mat Taya dan Zahari Said dikatakan tidur di rumah Idris Jusoh di Besut menyokong Idris sebagai Menteri Besar. Sepatutnya Zahari sebagai Setiausaha UMNO bahagian yang dilantik Ahmad Said menyokong Ahmad Said sebagai Menteri Besar. Begitu juga Mat Taya yang merupakan salah seorang ketua cawangan dalam DUN Kijal sepatutnya menyokong Ahmad Said yang juga ADUN Kijal sebagai Menteri Besar.Sudah 10 tahun Mat Taya tidak berbaik dengan Ahmad Said. Mat Taya dapat kantin pun kerana Zahari yang dilantik oleh Idris sebagai Pengerusi KSB Sdn. Bhd. Oleh itu tindakan Haji Dol menamatkan tender kantin Mat Taya disokong oleh para penyokong Ahmad Said.Dalam pada itu Haji Dol dikatakan mempengaruhi Ramli Cono memberi satu projek kepada adiknya di KS. Adiknya dikatakan masih ahli PAS dan ini menimbulkan kemarahan ahli-ahli UMNO Kemaman kerana mereka lihat Haji Dol terlalu tamak.Sementara itu Ahmad Said dikatakan melantik lulusan darjah enam sebagai Pengerusi PESAMA. Ngah Ismail, seorang bekas pemandu ambulan dilantik sebagai pengerusi anak syarikat kerajaan negeri. Sebagai seorang kontraktor beliau telah memberi peluang perniagaan kepada proksinya. Ia juga heboh di Kemaman kerana Idris Jusoh selaku Menteri Besar melantik golongan professional sebagai pengerusi anak-anak syarikat kerajaan negeri tetapi Ahmad Said melantik lulusan darjah enam sebagai pengerusi anak syarikat. Sewaktu Ahmad Said menjadi Pengerusi PESAMA dulu, PESAMA mengalami keuntungan. Dapatkah lulusan darjah enam seperti Ngah Ismail mengekalkan keuntungan PESAMA?Oleh itu Ahmad Said selaku Menteri Besar perlu mengkaji semula kedudukan Ngah Ismail dan Haji Dol kerana mereka berdua telah merosakkan nama baik Menteri Besar. Soalnya, adakah tindak-tanduk mereka direstui oleh Menteri Besar? Ini semua menimbulkan kemarahan ahli-ahli UMNO Kemaman. Oleh itu Ahmad Said perlu bertindak segera mengatasi masalah ini.

KJ HEBAT TETAPI DR.KHIR PALING MENONJOL


Saya tidak sempat menonton siaran langsung di TV9 program Hujah yang melibatkan tiga orang calon Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Seperti yang diduga ramai kagum dengan kehebatan ahli parlimen Rembau, KhairyJamaluddin (KJ)


Seorang rakan yang menonton siaran langsung itu berpendapat bahawa bekas Menteri Besar Selangor, Dr.Khir Toyo paling hebat di antara mereka bertiga kerana Dr. Khir berjaya menimbulkan sentimen dan simpati penonton kepadanya.


Bila ditanya moderator Dr. Agus Yusof kenapa beliau mahu tanding sedangkan beliau gagal mempertahankan Selangor dalam pilihan raya umum lalu, Dr. Khir berjaya menangkis serangan itu dengan mengatakan bahawa Nabi Muhammad pun pernah kalah dalam perang Uhud. Selepas kalah, Nabi Muhammad bangkit semula memimpin umat Islam dan menebus kekalahan itu.


Di antara ketiga calon, ahli parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir paling tidak menonjol. Walaupun beliau mendapat pencalonan yang paling tinggi untuk bertanding jawatan tersebut, tetapi kehebatan Mukhriz berhujah tidak dapat mengatasi KJ dan Dr. Khir.


Oleh itu para perwakilan pemuda hendaklah menggunakan undi anda dengan bijak untuk memilih ketua pemuda. Adakah anda mahu pilih KJ atau Dr. Khir? Kalau anda sayang kepada Dr Mahathir, undilah Mukhriz. Tapi kalau mahu pemimpin yang berasal dari kampung, pilihlah Dr.Khir tetapi jika anda mahu ketua pemuda yang berani bersuara, petah berpidato maka KJ adalah jawapannya. Terpulang kepada anda untuk membuat keputusan.