Ahad, Julai 16, 2017

WAJIB SOKONG CALON YANG DIPILIH PARTI

SEREMBAN, 16 Julai (Bernama) -- Anggota UMNO perlu menyokong penuh calon parti yang dipilih bertanding pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan datang, kata Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata ini penting bagi memastikan UMNO terus menjadi tunjang Barisan Nasional (BN) dalam memegang tampuk pemerintahan negara sekaligus memperjuangkan dan membela nasib orang Melayu.

"Wajib untuk kita pastikan calon menang kerana kalau ada isu sabotaj sesama sendiri atau lompat parti, tentu saja tak boleh menang.

"Kita tak tahu siapa yang akan bertanding, itu pilihan pucuk pimpinan, kita pun dah berikrar akan setia pada parti dan patuh pada pucuk pimpinan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Rasah, di sini, hari ini.

Beliau berkata sekiranya berlaku sabotaj dalam kalangan anggota parti, ia bukan sahaja merugikan calon yang bertanding tetapi juga UMNO.

Ismail Sabri yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata anggota UMNO perlu mengetepikan kepentingan peribadi dan mengutamakan kepentingan parti.

"Sebaik sahaja parti dah umum calon, kita sudah tiada pilihan untuk merasa tidak berpuas hati.

"Saya harap kita bersatu untuk PRU akan datang kerana ini penting untuk perjuangan UMNO membela nasib orang Melayu dapat dipertahan," katanya.

-- BERNAMA

RUMAH TERBUKA TEMUKAN KAWAN YANG BERPISAH SELAMA 41 TAHUN

SEMENYIH: Semalam 21hb Syawal keluarga saya meneruskan tradisi mengadakan rumah terbuka untuk sanak saudara dan sahabat handai di rumah kami di Bandar Tasik Kesuma di sini. Saya jemput ramai kawan dari 10 grup whatsapp tetapi oleh kerana rumah kami jauh di sempadan Selangor-Negeri Sembilan maka saya sudah jangka ramai yang berada di Kuala Lumpur tidak sanggup datang sejauh ini.

Terima kasih kepada kawan kawan yang sudi datang ke rumah kami terutamanya kawan kawan satu MRSM Seremban. Kami adalah pelajar perintis MRSM pertama di Malaysia yang dibuka pada tahun 1972 dan kini ada 52 MRSM di seluruh negara.

41 tahun berpisah dengan mereka dan hanya bertemu dalam whatsapp maka majlis rumah terbuka seperti ini dapat menemukan semula saya dengan bekas jurutera Petronas, Ahmad Faiza yang berasal dari Rembau, Dr Halim pakar sakit puan di Hospital Damai Taman Melawati, Ismail Idris bekas CEO Yayasan Selangor dan Shamsul Baharuddin Abdullah, bekas Ketua Akademi PUSPAKOM yang berasal dari Batu Rakit, Kuala  Terengganu.

Ramai kawan dari grup MRSM  whatsapp saya minta maaf tak dapat datang kerana batch kami Nasaruddin mengadakan majlis perkahwinan anaknya di FRIM, Kepong dan semalam memang banyak jemputan rumah terbuka yang menyebabkan mereka pilih yang dekat rumah daripada pergi ke Semenyih.
 Ahmad Faiza dah 41 tahun tak jumpa cerita zaman kami hisap rokok di MRSM
 Itu bukan cucu Shamsul Baharuddin Abdullah (kiri) tapi anaknya dengan Haji Yusof, Dr Halim dan Ismail Idris
 Dengan Dato Zaharin Mohd Yassin dan bekas Pengarah SPRM, Dato Bahari
 Yusfa, anak Yusfa, Khairuddin Harun, Tengku Azman Tengku Hashim dan Dato Zaharin
 bersama Yusfa bekas jurugambar Karangkraf yang berusia 72 tahun
    Dua pasangan bahagia
 banyak cerita lama bila kawan lama berkumpul
 Kamry Kamaruddin, Haji Yusof dan Hidayat Fansuri
 Pegawai khas ahli parlimen Sik, Haji Ramli Yusof dan business partner KK Chia
Team Agro Malaysia Zurin, Mimi Nasa dan Shamsul Hazli Mamat


Pada tahun 1971 selepas kami dapat keputusan Ujian Penilaian (sekarang UPSR) kami masuki peperiksaan khas untuk masuk MRSM.  Selepas itu kami dipanggil temuduga. Dari Terengganu lebih 200 orang dipanggil temuduga tetapi yang berjaya masuki MRSM hanya tiga orang iaitu Shamsul Baharuddin Abdullah, Engku Azmi Engku Abdul Rahman (kini di PMINT Kuala Terengganu) dan saya yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Banggol Peradong, Kuala Terengganu.

Seramai 150 orang menjadi perintis MRSM Seremban. 10 orang sudah meninggal dunia dan kini tinggal 140 orang yang masih hidup yang semuanya berusia 58 tahun. Kami bangga dengan pencapaian kami walaupun tiada yang berjaya dalam politik di kalangan batch kami. Hanya seorang dari kami yang pernah jadi Naib Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai, Dr Ismail Mokhtar.

Pengerusi PNB, Tan Sri Abdul Wahid Omar, bekas CEO Tabung Haji, Tan Sri Ismee Ismail dan CEO PR1MA, Datuk Mutalib Alias adalah junior kami.

Batch kami yang terkenal adalah pakar ENT, Dato Dr Lokman Saim, bekas Pengarah HUKM, Dato Dr Raymond Azman, bekas CEO Bernas, Datuk Ibrahim Mohd Nor, bekas CEO PKNS, Datuk Othman Omar dan orang kuat PMO, Johari Ishak.

Terima kasih kepada semua kawan yang hadir seperti Datin Haslina KIST dengan suaminya bekas Pengarah SPRM, Dato Bahari; aktivis politik yang terkenal, Dato Zaharin Mohd Yassin; rakan rakan dari bekas Karangkraf, Rodly Fadly, Rahim Tahir, Yusfa serta Shamsul Hazli Mamat, Zurin dan Mimi Nasa dari Agro Malaysia, Tengku Azman Tengku Hashim seorang ahli perniagaan, Khairuddin Harun Amanah Raya Berhad, Hidayat Fansuri dari MH Online, Haji Yusof Forensik, KK Chia dan Haji Ramli Yusof serta semua ahli jawatankuasa surau Al Uzma.

Maaf kepada rakan rakan yang tak sempat makan nasi dagang kerana nasi dagang habis awal. Ramai yang terkilan tak dapat datang makan nasi dagang dan mereka cadangkan lain kali buat rumah terbuka di rumah anak kami di Wangsa Melawati yang lebih dekat untuk mereka datang.

 ahli jawatankuasa surau Al Uzma turut hadiri majlis rumah terbuka
Presiden Kelab Alumni Karangkraf, Rodly Fadly dan Rahim Tahir