Rabu, Mei 10, 2017

GENERASI MUDA PERLU FAHAMI TUJUH WASIAT RAJA RAJA MELAYU

KUALA LUMPUR, 9 Mei (Bernama) -- Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu perlu difahami dan dihayati oleh semua rakyat Malaysia terutamanya generasi muda bagi menimbulkan kesedaran pentingnya untuk mengekalkan keharmonian dan kestabilan negara.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad berkata ia sekali gus


dapat menjadikan rakyat negara ini sentiasa bersatu padu dan menghormati institusi Raja Berperlembagaan yang mempunyai kepentingan dari segi kenegaraan mahupun sejarahnya.

"Dalam kesibukan mengejar arus kemodenan, rakyat negara ini khasnya golongan muda kian melupakan sejarah negara dan salah satunya adalah Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu.

"Penerangan lebih mendalam harus diberi kepada masyarakat tentang wasiat tersebut agar mereka mempunyai jati diri serta semangat cintakan negara yang tinggi dan secara tidak langsung dapat mengelak diri daripada terlibat dengan pelbagai gejala negatif," katanya pada majlis Bicara @ Muzium : Peranan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja dalam Majlis Raja-Raja di sini, hari ini.

Syed Danial berkata ia juga boleh dijadikan bahan rujukan untuk mengetahui pembentukan serta kewujudan negara dan peranan Majlis Raja-Raja.

Sementara itu, beliau berkata institusi Raja di negara ini adalah satu penerusan bagi mengekalkan identiti sebuah kerajaan Melayu Islam di tanah air sebagai warisan bangsa dan merupakan sumber kekuatan rakyat dan tempat rakyat mencari perlindungan, keadilan serta memberikan taat setia.

Katanya kedaulatan Islam dan perpaduan ummah menjadi tonggak kepada kekuatan kepimpinan, justeru tanggungjawab rakyat adalah memberi taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai pemerintah negara.

Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu yang ditandatangani Raja-Raja Melayu yang memberi persetujuan kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 itu menyebut: Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).

"Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain dan Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah Bahasa Melayu.

Selain itu wasiat tersebut adalah: "Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara, dan Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan Raja-Raja Melayu memerintah negara ini.

"Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan dan Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak)."

-- BERNAMA