Selasa, Mac 02, 2010

NAJIB PERIHATIN SUNGUTAN RAKYAT


Akhirnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perihatin dengan sungutan rakyat. Rakyat bersungut tidak setuju jika mulai Mei ini sistem pengurusan subsidi dilaksanakan melalui Mykad dan infrastruktur yang sedia ada.

Blog ini paling awal menyatakan bantahan itu setelah Najib membentangkannya dalam Bajet 2010. Bahayanya jika ia dilaksanakan melalui Mykad, sesiapa sahaja boleh meminjam Mykad orang lain, maka pelaksanaan sistem ini tidak mencapai matlamatnya. Oleh itu saya ucapkan syabas kepada Najib yang membatalkan projek ini kepada Maybank.

Dari segi keselamatan negara, ia bahaya kerana data yang ada dalam MyKad boleh dikon oleh orang lain kerana infrastuktur yang sedia ada bukan milik kerajaan. Oleh itu kerajaan perlu memikirkan kaedah lain supaya bila ia dilaksanakan nanti ia tidak menyusahkan rakyat.

Jika sistem ini boleh menjimatkan subsidi kerajaan sebanyak RM5 bilion setahun, jadi ia henadklah diteruskan. Cuma kerajaan perlu memikirkan kaedah baru supaya ia tidak menyusahkan rakyat kelak.