Khamis, Jun 03, 2010

TIDAK PERLU NAIKKAN HARGA MINYAK


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak bersetuju kerajaan menghapuskan subsidi seperti yang dicadangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.

Idris kata Malaysia akan bangkrap dalam masa sembilan tahun jika kerajaan mengekalkan subsidi yang meningkat 74 juta. Sebenarnya sudah ada satu proposal yang dihantar kepada MOF dan EPU pada tahun 2007 mengenai pengurusan subsidi ini di zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ketika itu Pak Lah tidak berminat dengan cadangan ini sebaliknya beliau mengumumkan setiap rakyat Malaysia yang memperbaharui cukaijalan kenderaan mereka dapat rebat RM625 seorang.

Apabila Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi PM pada tahun lalu, pengurusan subsidi dibangkit oleh beliau ketika membentangkan Bajet 2010 pada Oktober tahun lepas. Maybank diberi tanggungjawab untuk menjalankan pengurusan subsidi ini engan menggunakan Mykad. Bila rakyat bantah penggunaan Mykad, Najib menangguhkan buat sementara sistem pengurusan subsidi ini.

Minggu lepas ketika merasmikan Hari terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi, Idris berkata majoriti rakyat Malaysia setuju supaya subsidi ini dikurangkan. Idris sepatutnya menyemak kembali proposal yang ada di MOF dan EPU yang dibentangkan oleh sebuah syarikat di mana melalui sistem pengurusan ini harga minyak boleh diturunkan dan bukannya dinaikkan malah semua harga barangan seperti gula, tepung, minyak masak dapat diturunkan.

Melalui sistem ini sekurang-kurangnya RM5 bilion dapat dijimatkan oelh kerajaan. Oleh itu kerajaan tidak perlu menaikkan hargaminyak, harga gula, harga minyak masak yang sudah tentu menimbulkan kemarahan rakyat. oleh itu Idris kena tanya MOF dan EPU proposal yang dikemukakan oleh Antah Berhad itu.