Jumaat, April 26, 2019

ITU PENDAPAT PM PERLEMBAGAAN JOHOR DAN TERENGGANU TERBATALIPOH 25 April - Pakar Perlembagaan, Dr. Abdul Aziz Bari berkata, dakwaan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa Perlembagaan negeri Johor dan Terengganu terbatal apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan sekadar pandangan Perdana Menteri.

Menurut Abdul Aziz, betul atau salah pandangan itu ia tidak penting kerana ia sekadar pendapat dan bukan keputusan mahkamah.

Beliau berkata, ini berbeza jika keputusan mahkamah kerana sama ada betul atau salah maka ia perlu dipatuhi dan dilaksanakan jika tidak hukuman akan dikenakan hukuman kerana menghina mahkamah.

“Jadi tidak patut timbul rasa cemas dengan pandangan Perdana Menteri itu.

Dalam hal ini, Speaker DUN Johor semacam membayangkan perasaan itu.

“Kalau dirasakan penting, isu Perlembagaan boleh dirujuk kepada Mahkmah Persekutuan,” katanya kepada Utusan Malaysia malam tadi.

Menurut Abdul Aziz, ada pendapat Mahathir yang jelas salah dan tidak mengikut Perlembagaan seperti dalam isu peranan Yang di-Pertuan Agong dalam pelantikan hakim beberapa hari lalu.

“Dalam isu ini, Yang di-Pertuan Agong perlu berbincang dengan Majlis Raja-Raja dan tidak hanya mengikut nasihat Perdana Menteri,” katanya.

Perdana Menteri menerusi catatan dalam laman blog beliau, chedet.cc menjelaskan Perlembagaan Negeri Johor dan Terengganu terbatal apabila Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dibentuk.


Mahathir berkata, kegagalan mematuhinya akan menidakkan kedaulatan undang-undang.

Kenyataan Mahathir itu dibuat selepas pertelingkahan dengan istana Johor dalam isu pemilihan menteri besar dan anggota majlis mesyuarat kerajaan negeri