Sabtu, November 12, 2016

ORANG CINA PUN TOLAK MCA MASAKAN KAUM LAIN NAK TERIMA MCA?

KUALA LUMPUR, 12 Nov (Bernama) -- Cadangan untuk menerima keanggotaan bukan Cina dalam MCA perlu dikaji secara menyeluruh dan serius kerana ia melibatkan pindaan perlembagaan parti, kata Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Ong Ka Chuan.

Katanya ia memerlukan masa yang panjang untuk mendapatkan persetujuan sekurang-kurangnya dua pertiga daripada jumlah keseluruhan perwakilan pusat.

"Kalau nak bawa orang bukan Cina, kena ubah perlembagaan... biasanya perlukan dua pertiga, tapi pada saya ini adalah satu perubahan menyeluruh, sehingga nama (parti) pun mungkin kita kena tukar" katanya.

Ulasan saya lucu dengar kenyataan MCA nak buka keahlian kepada bukan Melayu sedangkan orang China sudah tolak MCA. Masakan orang bukan Melayu nak terima parti yang ditolak orang China kecuali orang Melayu yang kecewa dalam parti lain mungkin boleh menerima MCA.

Kalau MCA sudah menjadi parti berbilang kaum ini bermakna MCA tidak relevan lagi untuk memperjuangkan nasib orang China dan seperti kata Ong Ka Chuan nama MCA pun kena tukar juga.


BN PUN KONSERVATIF MACAM PARTI REPUBLIKAN

JOHOR BAHRU, 11 Nov (Bernama) -- Kemenangan calon Parti Republikan, Donald Trump, dalam Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini memberikan satu mesej jelas bahawa rakyat akan mengundi parti yang mempunyai lebih nilai konversatif berbanding liberal.

Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional Malaysia (BNBBC), Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata untungnya, parti yang mempunyai lebih nilai konversatif itu di Malaysia ialah tidak lain, UMNO dan Barisan Nasional (BN) dan bukannya pihak liberal seperti DAP dan PKR.

"Kalau ditengokkan pada apa yang berlaku di Amerika Syarikat dengan Trump menjadi calon Republikan dan Hillary Clinton untuk Parti Demokrat, pengundi sebenarnya lebih berbalik kepada soal nilai-nilai konservatif iaitu mementingkan keluarga daripada individu dan mementingkan komuniti berbanding individu - yang sememangnya asas dan teras kepada UMNO dan BN

PESAYA ERATKAN SEMUA YAYASAN DI SELURUH NEGARA

KOTA KINABALU, 11 Nov (Bernama) -- Pesta Sukan Antara Yayasan Se-Malaysia (Pesaya) adalah landasan terbaik dalam meningkatkan semangat berpasukan dan mengeratkan hubungan kerjasama antara yayasan di seluruh negera.

Menteri Belia dan Sukan Sabah Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan berkata pesta sukan itu juga mampu menyemarakkan semangat kesukanan dalam kalangan kakitangan selain meningkatkan produktiviti yang memberi impak besar kepada setiap yayasan.

"Saya berharap semua peserta menjadikan Pesaya sebagai platform mengenali antara satu sama lain dan meningkatkan persefahaman," katanya ketika berucap merasmikan Pesaya Kali Ke-12 di sini semalam.