Khamis, Februari 03, 2011

AJIB TAK PERNAH SANGKA JADI MB


Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri,Datuk Abdul Ajib bin Ahmad meninggal dunia di Kuala Lumpur hari ini. Beliau lebih dikenali sebagai bekas MB Johor yang menggantikan Tan Sri Othman Saat pada tahun 1982.

Othman saat digantikan kerana beliau menyokong Ku Li alam pertandingan timbalan presiden uMNo pada tahun 1981 di antara Ku Li dengan Musa Hitam. sebagai ahli parlimen Segamat, Musa marah kerana Pengerusi Perhubungan UMNO Johor tidak menyokongnya dalam pertandingan penting yang menentukan karier politik Musa sebagai TPM.

Beliau tidak pernah sangka akan dilantik MB Johor kerana ketika itu beliau adalah Setiausaha Politik kepada TPM, Datuk Musa Hitam. Pada tahun 1982, Timbalan menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk jalal abu bakar telah bertanding di DUN rengit. ramai yang menyangka beliau akan dilantik MB Johor yang baru. Sebaliknya Musa mahu bekas SUPnya dilantik sebagai MB Johor.

Beliau hanya sepenggal menjadi MB Johor.Pada tahun 1986, beliau bertanding kerusi parlimen dan dilantik sebagai menteri di jabatan perdana menteri. sebagai bekas SUP Musa, sudah tentu beliau adalah penyokong setia Musa yang menyokong team razaleigh-musa menentang team Dr. mahathir-ghafar dalam pertandingan UMNo pada tahun 1987.

Walaupun beliau menang ahli majlis tertinggi UMNO pada tahun 1987, beliau dipecat dari jawatan menteri. Sejak itu namanya pudar dalam politik. pada tahun 1990 beliau tidak dipilih sebagai calon pailihanraya lagi. sepenggal menjadi MB Johor, beliau tidak sempat melaksanakan pembangunan di negeri itu dan pada tahun 1986, beliau memberi laluan kepada Muhyiddin yassain untuk menjadi MB Johor pula.


Beliau dilahirkan pada 13 september 1947 di Segamat, Johor. Memulakan persekolahan di Sekolah Bukit Hampar dan bekas penuntut Kolej Kuala Kangsar. Dato’ Ajib melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan mendapat Ijazah B.A. Hons dalam bidang Ekonomi (1971).

Beliau pernah berkhidmat di Kementeria Dalam Negeri dan Sektor Awam sebagai Pegawai Perhubungan Industri di sebuah Syarikat Minyak. Dalam arena politik beliau pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Politik kepada Y.B. Dato’ Musa Hitam (1975-1982). Dalam tahun 1982, beliau kemudian dilantik menjadi Menteri Besar menggantikan Tan Sri Othman Bin Mohd Saat. Dalam Pilihanraya Umum 1986, beliau memenangi Kerusi Parlimen Mersing. Beliau telah dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

PADAN MUKA ADUN SERI MUDA


Ahli Dewan Undangan (ADUN) Seri Muda, Shuhaimi Shafiei, hari ini, ditahan mengikut Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan berikutan tulisannya di laman blog; srimuda.blogspot.com yang disiarkan pada 3 Disember lalu.

Wakil rakyat PKR itu ditahan kira-kira pukul 11.15 pagi sebaik tiba di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam.

Beliau dibebaskan 10 minit kemudian dengan jaminan polis beserta seorang penjamin.

Shuhaimi perlu hadir di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada pukul 9 pagi Isnin ini untuk didakwa.