Sabtu, November 06, 2010

LANTIK KU LI PENGERUSI PERHUBUNGAN UMNO KELANTAN


Kemenangan di Galas dikatakan kerana pengaruh Ku Li. Ini tidak menghairankan kerana Gua Musang kubu kuat Ku Li.Galas kalah pada tahun 2008 kerana pengundi tolak calon BN, Saufi Deraman.

Kebetulan Ku Li dilantik pengarah pilihanraya kecil. Inilah kali pertama ketua UMNO bahagian dilantik sebagai pengarah pilihanraya kecil. Katakan selepas ini ada lagi pilihanraya kecil di Kelantan, kekalkanlah Ku Li sebagai pengarah pilihanraya kecil. Kalau BN menang juga, barulah ia kerana pengaruh Ku Li.

Untuk menawan kembali Kelantan, BN perlu lantik Ku Li sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan. Pada tahun 1998 Tun Dr Mahathir Mohamad telah melantik semula Ku Li sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO kelantan tetapi BN kalah teruk pada pilihanraya umum 1999 setelah orang Melayu marah kepada Dr Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari UMNO. Akibat dari pemecatan itu, PAS berjaya pertahankan Kelantan dan menawan Terengganu.

PAS mendakwa, antara sebab kekalahannya dalam pilihan raya kecil DUN Galas ialah masalah akses kepada masyarakat Orang Asli.

Ia menjadi penyebab merosotnya sehingga 13 peratus di enam kawasan Orang Asli tersebut.

Di kawasan majoriti Melayu, PAS kehilangan sehingga 8 peratus, lebih tinggi daripada yang dijangka sebelumnya.

Pengundi Melayu mewakili sebanyak 60 peratus daripada jumlah penduduk di situ.

Oleh sebab itu, kehilangan undi sebanyak 8 peratus memberi makna yang besar kepada PAS, menurut penasihat jenteranya Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

PAS hanya dapat mengekalkan pengaruhnya di Sungai Terah, itupun dengan majoriti yang rendah.

Di kawasan pengundi Cina, sokongan masyarakat berkenaan juga nampaknya berkurangan berbanding 52 peratus pada Mac 2008.

Faktor kemenangan BN, diakui sendiri oleh pengarah jenteranya Tengku Razaleigh Hamzah, antaranya adalah hasil pendekatan baru yang dianjurkannya dalam kempen kali ini.

Tiada rapat umum yang besar dijalankan BN, dan ia juga lebih aktif menggunakan media baru, termasuk salah satu media rasminya Umno Online.

Kemenangan itu akan meningkatkan moral jentera BN dalam memenangi semula negeri Kelantan.

Dalam menghadapi gelombang ini, PAS perlu bersiap sedia.

Barisan pemimpinnya, khususnya di Kelantan perlu dipersiapkan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru ini.

PAS perlu meneliti faktor-faktor yang memberi kesan kepada pengundi luar dan pengundi muda ini.

Apakah isu-isu melibatkan pemimpinnya sendiri yang menjejaskan sokongan golongan ini?

PROVOKASI PAS SEBABKAN BN MENANG BESAR


Provokasi berlebihan oleh penyokong PAS pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas menjadi salah satu faktor kemenangan besar di luar jangkaan kepada calon Barisan Nasional (BN), kata Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Beliau berkata provokasi itu menyebabkan pengundi di DUN Galas menjadi jemu dan muak dengan tingkah laku penyokong PAS yang sanggup mencederakan penyokong BN pada pilihan raya kecil itu semalam.

"Pengundi di kawasan itu dapat melihat dan menilai sendiri parti mana yang mereka boleh bergantung untuk membela nasib masa depan mereka," katanya kepada pemberita selepas melawat keluarga mangsa lemas Siti Nor Ikma Mohd Rosli, 12, di Kampung Repet pada hari Jumaat.

Dalam pilihan raya kecil itu, calon BN Abdul Aziz Yusof memperoleh majoriti 1,190 undi apabila meraih 5,324 undi berbanding calon PAS Dr Zulkefli Mohamed yang mendapat 4,134 undi.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima pada 27 Sept lalu.

Semalam, berlaku kekecohan yang dikatakan berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah BN untuk meraih undi, kira-kira setengah jam selepas pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Sri Wangi, Gua Musang dibuka pukul 8 pagi.

Antara yang cedera dalam insiden itu termasuk Ketua Puteri Umno Kuala Krai, Suzaini Adlina Shukri, 37, yang cedera di dahi dan hidung setelah beliau diserang dengan tiang bendera PAS.

Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata pada awalnya BN hanya menjangka akan memperoleh kemenangan tipis antara 200 dan 500 undi sahaja berasaskan kepada perkembangan semasa.

Katanya ramalan itu berdasarkan kesukaran BN untuk menang besar berasaskan majoriti yang diperoleh Allahyarham Chek Hashim pada pilihan raya umum 2008 melebihi 600 undi selepas mengalahkan calon BN Saufi Deraman.

Awang Adek juga berkata antara faktor lain yang menyumbang kepada kemenangan BN ialah kesepakatan parti-parti komponen terutama Umno dan MCA yang mengatur strategi kempen yang berhemah.

"Pengundi Cina di kawasan itu berasa selesa di bawah konsep 1Malaysia manakala pengundi Melayu pula berasa yakin dengan jaminan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa hak-hak keistimewaan orang Melayu terus dipelihara dan diperkasakan," katanya.

KEMENANGAN LINDA KEJUTAN KEPADA PBS


Kemenangan naib ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) Datin Linda Tsen pada pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi ternyata memberi kejutan manis dan bersejarah untuk parti itu.

Timbalan Presiden PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata kemenangan gemilang itu telah meningkatkan status wanita di Sabah apabila Tsen menjadi Ahli Parlimen pertama dari parti itu.

"Kini Tsen akan menambah bilangan wakil rakyat wanita di Parlimen, sekaligus memberi lebih banyak suara wanita dalam badan tertinggi pembuat keputusan di negara ini," kata Ongkili, yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, di sini.

Tsen, yang terpilih sebagai calon BN bagi menggantikan mendiang suaminya, Datuk Edmund Chong, memperoleh majoriti 6,359 undi, iaitu majoriti berganda yang diperoleh oleh suaminya pada pilihan raya umum 2008.

Tsen mendapat 9,773 undi untuk menewaskan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ansari Abdullah, yang mendapat 3,414 undi manakala presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee hanya meraih 2,031 undi.

Ansari merupakan tokoh lama dalam politik Sabah dan telah bertanding beberapa kali di bawah tiket PKR manakala Yong pula merupakan bekas Ketua Menteri semasa sistem penggiliran pada tahun 1990an.

Ongkili berkata keputusan pilihan raya kecil itu menunjukkan rakyat yakin dengan aspirasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membawa negara ini mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Kejayaan itu juga menunjukkan rakyat berpuas hati dengan inisiatif Perdana Menteri seperti Program Transformasi Kerajaan, Bidang Keberhasilan Utama Negara, Bidang Ekonomi Utama dan Program Transformasi Ekonomi.

Selain itu, katanya, pilihan raya kecil itu membuktikan bahawa jentera BN mantap dengan kerjasama penuh dari semua parti komponen bagi menghadapi musuh politik.