Selasa, Oktober 18, 2016

JOHOR TAKKAN BUBAR DEWAN UNDANGAN NEGERI SEBELUM PRU14

KOTA TINGGI, 18 Okt (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pilihan raya negeri tidak akan diadakan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Sehubungan itu, beliau menafikan dakwaan pembangkang kononnya pilihan raya negeri bakal diadakan di Johor.

Katanya Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin juga telah menyatakan pendirian jelas kerajaan negeri bahawa ia akan menyelaraskan pilihan rayanya dengan negeri negeri lain di Semenanjung."Di dalam hal ini, dari segi pentadbiran, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga tidak akan menggunakan peruntukan di luar jangkaan (untuk mengadakan pilihan raya negeri)," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Hab Kemahiran Johor di Kolej Yayasan Pelajaran Johor di sini, hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata penjelasan Mohamed Khaled menunjukkan objektif kerajaan negeri Johor adalah selaras dengan kerajaan Persekutuan.

Beliau mengulas kenyataan DAP Johor bahawa ia sedang bersiap sedia menghadapi pilihan raya negeri, walaupun Mohd Khaled telah menyangkal dakwaan pilihan raya negeri akan diadakan di Johor.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid yang menjalankan tugas Timbalan Presiden UMNO berkata BN tidak meminggirkan mana-mana kawasan yang Anggota Parlimen dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang tidak diwakilinya.

"Namun, apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri BN dan kerajaan Persekutuan haruslah dinilai dengan sebaik-baiknya oleh pengundi di kawasan itu khususnya pengundi kali pertama," kata Ahmad Zahid.

Menurutnya rakyat boleh melihat bahawa tiada pembangunan dilaksanakan di kawasan-kawasan yang diwakili Anggota Parlimen atau ADUN pembangkang.

-- BERNAMA

JMM SERU RAKYAT MALAYSIA TIDAK TERTIPU DENGAN EZAM

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menyeru kepada semua rakyat Malaysia supaya tidak tertipu dengan Ezam Mohd Nor  yang menggunakan "Hisbah Centre for Reform"  untuk mengaut kepentingan peribadi.

Menurut Presidennya, Azwanddin Hamzah, rakyat perlu mengingati sejarah Ezam yang menjilat ludahnya sendiri di dalam perkara rasuah.

"Sekiranya Ezan ingin menjadi hero di dalam isu rasuah, inilah peluang terbaik beliau bersemuka dengan Dr Mahathir tentang semua isu rasuah yang dibangkitkan sebelum ini seperti bagaimana anak anak bekas Perdana Menteri itu menjadi kaya raya dalam masa yang singkat," kata beliau dalam satu kenyataan.

Azwanddin menambah dahulu Ezam menyerang Dr Mahathir dengan mengatakan beliau adalah perosak dan pengkhianat bangsa Melayu.

"Tetapi kini beliau menyertai Bersatu yang mana Dr Mahathor adalah penasihatnya," katanya.

Katanya, Ezam pandai mempopularkan diri dengan menubuhkan Gerakan dan Anti Korupsi (GERAK)  tetapi akhirnya GERAK mati tetapi Ezam yang dapat keuntungan peribadi dengan menyertai BN.

Kini beliau menggunakan Hisbah Centre for Reform untuk menyertai Bersatu pula.


"Sepatutnya beliau bertanya kepada Muhyiddin benarkan kes Muhyiddin yang mengganggu perkahwinan  Datuk Nika Ghee Siew yee dengan Hakim Datuk Stanley Clement Augustine?" soal beliau.

Katanya lagi, Ezam sepatutnya bertanya bekas Timbalan Perdana Menteri itu bagaimanakah menantu Muhyiddin memperolehi kekayaan yang menakjubkan mencecah berbilion ringgit?