Selasa, Mei 09, 2017

PAS TAK PERLUKAN TOKOH "JURASSIC" SEPERTI CIKGU PAKUALA LUMPUR: Selepas digugurkan daripada arus perdana kepimpinan pusat, tidak banyak yang diketahui mengenai status bekas setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Tugas terakhir beliau sebelum muktamar di Kota Sarang Semut, Alor Setar akhir April lalu ialah pengarah pilihan raya, suatu jawatan yang penting terutama ketika demam pilihan raya semakin menghampiri.

Apabila barisan kepimpinan baru PAS diumumkan setiausaha agungnya pada 6 Mei lalu, nama Mustafa tidak kedengaran.

Sebaliknya Datuk Takiyuddin Hassan menyatakan tugas pengarah pilihan raya PAS kini disandang Setiausaha Politik Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Ketika dihubungi, Mustafa yang pernah menjadi timbalan menteri suatu ketika dulu bagaimanapun enggan memberikan sebarang bayangan.

Sebaliknya beliau mengambil pendekatan untuk 'berpuasa mulut'.

Diminta memberikan pandangannya dengan perkembangan terbaru PAS, beliau sekadar menjawab melalui mesej pesanan ringkas: "Maaf... untuk masa ini saya puasa... puasa mulut. Hehe."

Mustafa bukanlah tokoh biasa-biasa dalam PAS. Beliau dilihat antara orang yang rapat dan mendapat kepercayaan penuh Abdul Hadi suatu ketika dulu.

Sementelah kedua-duanya berasal dari Terenganu.

Mustafa bersama PAS sejak 1970-an dan beliau yang mesra dengan panggilan Cikgu Pa itu turut diberi kepercayaan menjadi setiausaha agung antara 2011 hingga 2015.

Jawatan Mustafa dalam PAS bermula sebagai ketua pemuda pada 1975 dan dilantik sebagai bendahari, naib presiden dan pesuruhjaya PAS Terengganu.

Malah, beliau juga turut berada dalam kerajaan campuran semasa PERIKATAN bersama PAS. Perkembangan itu membolehkan beliau diberi amanah sebagai timbalan menteri sains, teknologi dan alam sekitar.


Ulasan saya, pertukaran jawatan selepas muktamar PAS atau perhimpunan agung Umno adalah perkara biasa.


Selepas perhimpunan agung Umno 1987, Datuk Seri Sanusi Junid selaku Setiausaha Agung Umno digantikan oleh Datuk Mohamed Rahmat. Oleh itu apa yang berlaku pada Mustafa Ali adalah perkara biasa.


Mustafa sudah jadi tokoh "jurassic" maka PAS perlukan orang baru seperti Dr Ahmad Samsuri. Oleh itu ia tak perlu digembar-gemburkan kerana PAS perlukan orang yang lebih muda untuk menghadapi PRU akan datang.


Takkan ahli PAS sudah lupa dengan video yang mirip Cikgu Pa pada PRU13 dahulu? Maka penyingkiran Cikgu Pa dari kabinet PAS amat tepat dengan waktunya.