Selasa, Jun 02, 2009

SPRM PERLU SIASAT


Sebahagian bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang bernilai RM280 juta di Kompleks Sukan Gong Badak di sini yang baru setahun digunakan, runtuh pada jam 9.30 pagi tadi.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Penguasa Kanan Bomba 1, Pauzan Ahmad, berkata tiada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi runtuhan itu menyebabkan sebuah kereta dan tiga motosikal serta sebuah jentera berat yang diletakkan di sekitar stadium itu ranap.

"Kami mendapat maklumat pada jam 9.45 pagi dan tiga jentera yang bergegas ke tempat kejadian sampai tujuh minit kemudian dan terus membuat penilaian bagi memastikan tiada mangsa terperangkap dan menentukan adakah akan berlaku lagi runtuhan," katanya ditemui di tempat kejadian.

Amatlah sedih apabila stadium yang baru diguna setahun sudah runtuh bumbungnya. Oleh itu SPRM perlu menyiasat kontraktor yang berkenaan sama ada terdapat unsur penyelewengan dan rasuah. Dahulu heboh kontraktor yang dapat tender itu disuruh buat V.O tapi duit tak masuk ke dalam akaun kontraktor. Jadi siapa yang sapu duit itu? Ini yang SPRM kena siasat.