Khamis, Jun 16, 2011

MAT SABU BUTA SEJARAH


Bengap betul Timbalan Presiden PAS yang baru, Mat Sabu AlKhalwati. Dia sendiri tak tahu bila PAS masuk BN. PAS bukannya menyertai BN dalam pilihanraya umum 1969 tetapi ia bertanding atas tiket BN pada tahun 1974.

Macam mana perwakilan PAS pilih Mat Sabu sebagai orang nombor dua sedangkan sejarah PAS dalam BN pun dia tak tahu. Sungguh malang ahli-ahli PAS yang sanggup menolak ulama untuk menaikkan bekas penagih dadah ini sebagai pemimpin.Ramai bekas kawan Mat Sabu di ITM kata Mat Sabu hisap dadah ketika belajar di ITM.

PAS tidak sekali-kali akan bekerjasama dengan UMNO walaupun atas nama perpaduan Melayu kerana serik dengan permainan parti itu, kata Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu.

"Kita tidak mahu kejadian 1969 berulang kerana bertanding atas tiket Barisan Nasional dan mereka berjaya, kita ditendang keluar menjelang pilihan raya umum selepas itu.

"Pemimpin UMNO sekarang cuba berbaik dengan PAS...bila dihulur tangan, ku tampar tangan mereka," katanya semasa menyampaikan ceramah di Kompleks PAS Kedah di Alor Setar malam tadi.

Mohamad turut melancarkan kempen perhimpunan BERSIH 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil BERSIH 2.0) peringkat negeri Kedah.

Mengenai BERSIH 2.0 beliau berkata PAS akan menggerakkan seramai mungkin ahlinya menyertai perhimpunan itu bersama penganjur dan badan bukan kerajaan di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini.

"Saya mahukan perhimpunan ini bersih...kita tidak akan menimbulkan kekacauan atau menyebabkan kerosakan harta benda awam," katanya.