Rabu, Februari 27, 2019

PEMPAMER TEMPATAN PERLU DIBERI KEUTAMAAN DI LIMA '19KUALA LUMPUR: Seorang ahli perniagaan, Datuk Nordin Ahmad mencadangkan supaya penganjur Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2019 (LIMA ‘19) yang akan berlangsung di Langkawi, Mac  depan memberi keutamaan kepada pempamer tempatan.

 Beliau yang juga pengarah urusan Vas Aero Sdn Bhd berkata pempamer tempatan sepatutnya diberi tempat yang strategik supaya produk mereka dibeli oleh pemain antarabangsa.

"Apa yang berlaku pempamer antarabangsa yang diberi layanan first class sehingga pempamer tempatan diabaikan," katanya kepada blog ini.

Sehubungan dengan itu, beliau memohon kerajaan memberi perhatian kepada sungutan pempamer tempatan. 

"Sudah banyak kali perkara ini dibangkitkan tetapi ia tetap tidak diberi perhatian oleh pihak penganjur," katanya lagi.

Katanya, tidak ada makna Malaysia dipuji hebat menganjurkan LIMA tetapi pempamer tempatan tidak mendapat manafaat daripadanya.

LIMA '19 dijangka menarik sekurang-kurang 600 syarikat pempamer membabitkan 14 negara.


Kementerian Pertahanan menyasarkan 60 peratus penyertaan membabitkan pemain industri pertahanan, manakala selebihnya daripada kalangan syarikat komersial.

“Sebanyak 555 pempamer dan 371 delegasi dari 49 negara menyertai LIMA ‘17 yang turut menarik kehadiran 40,000 pelawat perniagaan serta 200,000 pengunjung awam.

“Kita berharap LIMA ‘19 akan menarik lebih ramai pengunjung dan pempamer bersama teknologi serta aset terbaharu yang dapat dimanfaatkan untuk pertahanan maritim dan aeroangkasa,” kata Menteri Pertahanan Mohamad Sabu  ketika berucap pada Majlis Pelancaran LIMA ‘19 di Wisma Perwira, di sini tahun lepas.


Mohamad berkata, LIMA ‘19 memberi peluang kepada kerajaan untuk menjadikan pameran itu rujukan kemampuan pertahanan negara.

“Melalui pameran itu, kita dapat mengukur sejauh mana pembangunan dan pemodenan sistem ketenteraan negara, termasuk keperluan pertahanan ruang angkasa serta maritim.

“Kuasa udara serta maritim menjadi keutamaan pertahanan kita dan LIMA sebagai hab pertahanan adalah paling sesuai untuk kita mencari cara terbaik ke arah itu,” katanya.


Pameran LIMA yang kini memasuki edisi ke-15 sejak diperkenalkan pada 1991, akan berlangsung selama lima hari bermula 26 hingga 30 Mac  depan.

Pameran terbesar maritim dan aeroangkasa di Asia Pasifik itu akan diadakan di Pusat Pameran Antarabangsa Langkawi (MIEC) dan Resort World Langkawi dengan tema ‘Defence and Commercial Connecting Intelligence’.