Ahad, April 24, 2011

ORANG CINA MUKA TAK MALU


SUPP sudah kalah teruk tapi masih mahu jawatan menteri dalam kabinet Sarawak. Memang orang Cina muka tak malu.

Wakil-wakil rakyat Cina dari Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) perlu menerima jawatan kabinet negeri bagi menyuarakan keperluan masyarakat Cina dan terus turut serta dalam proses membuat keputusan di peringkat kabinet.

Presiden Persekutuan Persatuan Cina Bahagian Kuching dan Samarahan, Dr Chou Chii Ming berkata wakil dalam kabinet akan memastikan kepentingan masyarakat Cina dipertahankan.

"Tidak ada alasan untuk wakil rakyat yang dipilih menolak jawatan kabinet kerana mereka mendapat sokongan rakyat. Mereka harus diberi peluang untuk menyertai proses membuat keputusan di peringkat kabinet negeri.

"Adalah mendukacitakan jika suara masyarakat Cina lemah dalam kabinet negeri," katanya ketika dihubungi Bernama di sini Sabtu.

Chou diminta mengulas pelantikan semula Datuk Seri Wong Soon Koh sebagai Menteri Kewangan Kedua dan Menteri Alam Sekitar dan Kesihatan Awam selepas kabinet baru negeri mengadakan mesyuarat pertamanya, di sini, Khamis lalu.

Ditanya mengenai gesaan supaya Wong memegang semula jawatan timbalan ketua menteri, yang kosong selepas Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan dikalahkan di Piasau, Chou berkata itu adalah prerogatif Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud untuk menentukannya.

Isnin lepas, Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) SUPP mengadakan mesyuarat tergempar untuk mencalonkan Adun-adun Bumiputera untuk jawatan dalam kabinet negeri.

Pada mesyuarat itu, CWC juga mencadangkan agar parti tidak meletakkan wakil rakyat Cina dalam kabinet negeri selepas parti itu kehilangan 13 kerusi di kawasan bandar yang mempunyai majoriti Cina dalam pilihan raya negeri lepas.

Namun, Wong yang juga ketua SUPP cawangan Sibu dan berjaya mempertahankan kerusi Bawang Assan selepas mengalahkan Alice Lau dari DAP dengan majoriti 1808 undi, mengangkat sumpah sebagai anggota kabinet Isnin lepas.

Pada Selasa, CWC SUPP, dalam satu kenyataan, berkata pelantikan Wong dalam kabinet negeri sebagai 'keputusan peribadi'.

Namun, Taib berkata tidak ada sesiapa yang harus menentang pelatikan Wong sebagai menteri kerana "Wong telah dipilih atas tiket BN dan SUPP".

SUPP bertanding di 19 kerusi tetapi hanya memenangi enam.

Selain Wong, Adun Cina lain parti itu ialah Datuk Lee Kim Shin, yang menang di kerusi Senadin dengan majoriti 58 undi menentang calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Michael Teo Yu Keng.