Isnin, Ogos 10, 2015

PASIR GUDANG MALUKAN NAJIB

Hidung mancung pipi tersorong-sorong. begitulah pepatah Melayu terhadap presiden Umno, Najib Razak yang merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Pasir Gudang semalam.

Bukannya Umno bahagian berkenaan menjemput beliau merasmikan persidangan tersebut seperti mana dijelaskan oleh ketua bahagian, Khaled Nordin yang juga MB Johor sebaliknya Najib yang minta merasmikan persidangan itu kerana berdekatan dengan majlis rasminya di Singapura.

Mahu tidak mahu, Khaled terpaksa akur kepada permintaan Najib walaupun beliau tahu ahli Umno Pasir Gudang turut terluka dengan tindakan najib memecat pemimpin dari Johor, Muhyiddin Yasin sebagai TPM.

Namun demikian Umno Johor menyokong tindakan Najib membuat rombakan kabinet kerana ia adalah kuasa prerogatif PM tetapi Umno Johor mahu ahli Umno menghormati Muhyiddin sebagai pemimpin nombor dua dalam Umno.

Perwakilan Umno bahagian pasir gudang telah memalukan najib kerana apabila najib berucap mereka seolah-olah  tidak mendengar dan tidak memberi perhatian kepada ucapan Najib.Sebaliknya apabila Khaled berucap sebelum itu, bukan main mereka bertepuk tangan dan selepas Khaled menghabiskan ucapannya semua perwakilan berdiri memberi standing ovation kepada Khaled.

Sebagai Pengerusi Badan perhubungan Umno Johor, sudah tentu Khaled faham dengan sentimen rakyat Johor yang marahi najib menggugurkan Muhyiddin dari jawatan TPM dan Menteri Pelajaran.

Hal yang sama berlaku pada tahun 1986 apabila Musa Hitam meletakkan jawatan sebagai TPM. Kedatangan Dr Mahathir Mohamad ke Johor tidak disenangi oleh rakyat Johor. Pada malam sebelum hari penamaan calon pilihanraya kecil parlimen Johor Bharu,  Dr Mahathir turun ke Johor Bahru berkempen untuk calon BN, Mas'od Abdul rahman yang menentang calon Bebas, Shahrir Samad yang mana ucapannya disiarkan secara langsung oleh TV1, tetapi keesokan hari, calon BN kalah teruk di tangan Shahrir yang juga bekas menteri  dan bekas ahli parlimen Johor Bharu.

Majoriti rakyat Johor marahi Dr Mahathir ketika itu. MB Johor, Muhyiddin yasin terpaksa mempertahankan Dr mahathir walaupun sentimen rakyat Johor terhadap Musa Hitam begitu kuat. Nasib yang sama dialami oleh khaled Nordin sekarang yang berketuakan Najib tetapi beiau kena ikut sentimen majoriti rakyat Johor yang simpati dengan nasib Muhyiddin Yasin.

Belum pernah PM Malaysia dihina sebegitu rupa. Ada kain rentang Tangkap najib dipasang di Johor Bharu. Malah setiap hari dalam facebooknya rakyat Malaysia mendesak najib meletakkan jawatan.

Sebelum ini Dr Mahathir Mohamad mendesak najib berundur supaya BN tidak tewas dalam PRU pada tahun 2018. Ada tiga tahun lagi PRU ke 14. Ini masa terbaik kepada najib untuk berundur supaya penggantinya dapat memulihkan imej Umno dan BN dalam masa tiga tahun.

Tetapi Najib masih berdegil kerana kononnya ke mana-mana beliau pergi beliau mendapat sambutan hangat. Sambutan bolehlah diberikan di Kota Melaka, bandar Tun Razak tetapi di pasir Gudang beliau dimalukan.

teringat saya kepada cerpen Mohd Affandi Hassan yang saya sudah lupa tajuknya yang mengisahkan Mat Tepuk yang ditugaskan bertepuktangan ketika YB berucap. Walaupun beliau tidak faham dengan ucapan YB, tugas Mat Tepuk bertepuk tangan. Apabila Mat tepuk bertepuk tangan, maka semua hadirin akan ikut bertepuk tangan. Agaknya najib tidak ada tukang tepuk yang patut dibawa ke setiap majlis ucapannya supaya bertepuk tangan ketika Najib berucap.

Majlis di pasir gudang jadi hambar. perwakilan seolah-olah tidak berminat dengan ucapan PM. Maka Najib patut ambil ikhtibar bahawa sudah sampai masanya beliau berundur dan bersara dari politik.

Belum pernah beliau dimalukan seperti ini. Ia adalah tanda-tanda rakyat tidak mahu beliau menjadi PM dan Presiden Umno lagi. Rakyat marah Peguam negara dipecat, Muhyiddin dan Shafie Apdal dipecat, pegawai SPRM disiasat polis, pegawai SPRM ditukar serta merta ke JPM.

Ketua pemuda Umno, Khairy jamaludin tidak bersetuju dengan pertukaran serta merta pegawai SPRM dan beliau sedia menerima risiko dipecat dari jawatan menteri seperti Muhyiddin yasin dan Shafie Apdal.

Jika Najib turut memecat Khairy, maka gelombang kebangkitan rakyat menurunkan Najib semakin kuat kerana pengaruh Khairy sebagai ketua pemuda Umno tidak wajar diperkecilkan oleh najib..Beranikah najib memecat Khairy?
TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG HADIRI OPEN HOUSE SAYA

Tengahari tadi dari jam 12 hingga 7 petang saya mengadakan majlis open house aidilfitri bersama anak saya, Siti Zuhairatun yang merupakan seorang Public Mutual Consultant. majlis bermula jam 12 tengahari dengan jemputan kawan-kawan anak saya. Manakala jam 2 petang, jemputan untuk kawan-kawan saya pula. Jam 3, jemputan untuk saudara mara pula.

Ramai kawan yang saya jemput tidak dapat hadir kerana maklum sahajalah rumah saya terletak jauh di Bandar Tasik Kesuma, Semenyih kira-kira 60km dari Kuala Lumpur. namun demikian saya ucapkan terima kasih kepada semua kawan dan saudara mara yang sudi hadir.

Rakan lama di akhbar Watan, Rahim Tahir datang dengan anak isterinya walaupun beliau sudah kehilangan kakinya dipotong akibat kencing manis tiga bulan lepas. Rahim tinggal di Bandar Rinching lebihkurang lima km dari rumah saya. Pemilik majalah Agro Malaysia, Shamsul Hazli Mamat yang merupakan bekas grafik di Kumpulan Karangkraf teruja menemui Rahim yang sudah 25 tahun tidak ditemuinya. Rahim adalah adik arwah  Prof Madya Dr Abdullah Tahir yang merupakan tutor saya di Universiti Malaya (UM). Ketika di akhbar Watan dahulu, Rahim adalah wartawan khusus membuat membuat liputan untuk Parti Semangat 46 yang ketika itu diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).

Ramai rakan tidak dapat hadiri majlis saya seperti pengerusi NGO, Hidayat Fansuri yang merupakan anak Padang Pak Amat, Pasir Puteh, kelantan yang sekampung dengan arwah ayah saya. Kawan saya, Syed Abdullah yang duduk di kajang turut datang dengan anak isterinya. Kebetulan ayah isteri Syed Dollah pun orang Merkang, padang pak amat. Maka rancaklah isteri Syed Dollah berbual dengan isteri Solehuddin dua pupu saya yang juga orang Merkang.

Ayah mertua Syed Dollah orang kelantan manakala emak mertuanya orang Sarawak. Ayahnya seorang polis yang merantau ke Sarawak dahulu. Walaupun isterinya dilahirkan di sarawak tetapi dia fasih cakap loghat kelantan seperti ayahnya.

Syed Dollah adalah bekas setiausaha Umno bahagian Cheras. Berasal dari Muar, beliau sekelas dengan Ghani Othman, bekas MB Johor.  Solehuddin dua pupu saya lahir di Kg Pandan manakala ayahnya juga orang Padang pak amat, haji mokhtar yang kami panggil Pak Su Tar.\

Pak Su Tar orang pertama Padang Pak Amat berhirah ke Kuala Lumpur pada tahun 60an. Apabila saudara mara dari Padang Pak Amat datang ke Kuala Lumpur, maka rumahnya di Lorong J2, Kg Pandan Dalam yang menjadi tempat transit. Begitu juga saya yang belajar di MRSM Seremban dari tahun 1972-1976, maka sebulan sekali saya datang ke rumah Pak Su Tar.

Begitu juga anak padang pak amat yang terawal masuk universiti, Haji Ahmad Ismail (Datuk) yang belajar di UM seringkali datang menemui Pak Su Tar. haji Ahmad yang sebadge dengan Anwar Ibrahim di UM masuk PTD bermula sebagai pegawai di KDN dan sempat bekerja di bawah TPM dan Menteri Dalam negeri, Tun Dr ismail Abdul Rahman.

haji Ahmad yang kini menetap di Taman Greenwood sudah pencen dan tugas terakhir di KDN sebagai Timbalan KSU. Sebelum itu beliau pernah menjadi SUB di Kementerian pertahanan dan pegawai kewangan Negeri Sembilan.

 Saya masih ingat ketika saya menemui Isa Samad ketika beliau menjadi MB Negeri Sembilan, Isa memuji dua pupu saya itu kerana tidak pernah minta tanah untuk dirinya sepanjang berkhidmat selama sembilan tahun di Seremban sedangkan pegawai lain minta tanah untuk peribadi. Sebagai orang yang aktif dalam ABIM, Haji Ahmad hanya minta tanah untuk buat pejabat ABIM Negeri Sembilan sahaja.

Boss saya, Datin haslina Abdullah yang sudah confirm mahu hadiri majlis open house saya tidak dapat datang kerana rumahnya tidak putus-putus dikunjungi saudara mara dan sahabat handai sejak suaminya, Datuk Bahari Mohd Zain dipindahkan dari SPRM ke JPM petang Jumaat lalu. Jika Datin Haslina yang sekampung dengan saya di Kemaman datang dengan suaminya, sudah tentu banyak cerita panas yang dapat saya dengar.

saya turut simpati dengan nasib yang dialami datuk bahari. Semoga beliau tabah menghadapi dugaan ini  Tiga orang adik saya, Haji Mahir, Hajah Noridah dan Saifuddin tidak hadir. Haji Mahir  kendalikan seminar untuk staf marketingnya yang membuat marketing pakej umrah. Namun demikian isteri dan anak-anaknya datang termasuk Toriq yang bekerja di Pasir Gudang,Johor. Hajah Noridah pula buat open house untuk jiran-jirannya manakala untuk kami adik beradik, dia sudah buat open house pada hari Ahad lepas manakala Saifuddin pula tidak dapat hadir kerana tidak sihat.

hanya dua adik saya yang hadir, Noor Hafilah yang datang dengan suaminya, Abu bakar yang datang dari Kuantan serta Dr Noor Laily Shakimah dari Putrajaya yang datang dengan suami, Shihabudin Mokhtar dan anak-anak. Yang paling saya terharu sudah tentu kedatangan Mak Long Hajah Hasanah Abu Bakar dan suaminya Haji Abdullah dari Batu Pahat, Johor ke majlis kami. Orang yang paling jauh datang.

Pada bulan Oktober tahun lepas ketika saya menulis buku AYER MOLEK di Melaka,  saya singgah di rumah Mak Long Nah di Batu Pahat selepas mewawancara Prof. Dr. Zaidi Embong di Universiti Tun Hussein Onn.

 Apabila kami sudah tua, maka kami yang perlu merapatkan hubungan dengan saudara mara tidak kira di mana mereka berada sama ada di Johor, Perak, Pahang, Kelantan, Kedah dan Terengganu. Jika tidak maka terputuslah hubungan dengan saudara mara apabila anak-anak kami tidak pedulikan saudara mara lagi. Inilah hik


mah adanya open house aidilfitri untuk mengeratkan hubungan silaturahim di antara saudara mara dan kawan-kawan. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.