Khamis, Julai 30, 2015

DOA ORANG YANG DIZALIMI

Tanpa sebab tiba-tiba Muhyiddin Yassin digugurkan sebagai Timbalan Perdana Menteri. Kuasa melantik TPM  adalah kuasa mutlak Perdana Menteri, Najib Razak maka kita tidak persoal kuasa Najib melantik Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai TPM yang baharu.

Apa  dosa Muhyiddin sehingga Najib sanggup memecat timbalannya itu? Kalau kerana 1MDB, beliau akur kerana beliau sendiri tidak faham isu 1MDB. Kalau orang nombor dua dalam negara tidak faham, apatah lagi rakyat biasa lagi tak faham tentang isu 1MDB. Orang kampung tak kesah soal duit 1MDB hilang. Yang  mereka risaukan soal GST, nak beli top up RM10 pun kena bayar GST RM0.60 sen. Itu yang lebih menggusarkan hati rakyat daripada isu 1MDB.

Pada tahun 1986, negara terkejut apabila Musa Hitam meletakkan jawatan sebagai TPM di era Dr Mahathir Mohamad. Setelah dipujuk empat MB, Wan Mokhtar Ahmad, Ramli Ngah  Talib, Ajib Ahmad dan seorang lagi lupa namanya, Musa Hitam bersetuju mengekalkan jawatan Timbalan Presiden Umno.

Negara ganjil apabila Malaysia ada dua timbalan, Ghabar Baba sebagai TPM dan Musa sebagai Timbalan Presiden Umno. Maka perwakilan memilih Ghafar  sebagai timbalan presiden Umno yang baharu pada tahun 1987 yang menyaksikan juga Dr Mahathir Mohamad turut ditentang untuk jawatan Presiden Umno oleh Tengku Razaleigh Hamzah.

Kekalahan Ku Li menyebabkan timbulnya parti serpihan Umno yang baharu, Parti Semangat 46. 12 tahun kemudian negara dikejutkan dengan pemecatan TPM, Anwar Ibrahim oleh Dr Mahathir. Bukan sahaja Anwar dipecat dari jawatan TPM, malah dipecat dari Umno. PRU 1999 BN kalah dua negeri Kelantan dan Terengganu gara-gara  pemecatan Anwar dari Umno.

Anwar dipenjarakan kerana kes liwat, maka lahirlah parti serpihan Umno yang baharu, PKR yang bersifat parti berbilang kaum. 17 tahun kemudian negara terkejut dengan tindakan Najib memecat Muhyiddin dari jawatan TPM. Sehingga ini Muhyiddin masih kekal sebagai timbalan presiden Umno walaupun ada desas-desus beliau akan dipecat sebagai timbalan presiden Umno pada mesyuarat majlis tertinggi Umno Jumaat ini. Namun demikian mesyuarat majlis tertinggi itu dibatalkan.

Semalam saya sempat menemui Muhyiidin di rumahnya selepas sidang akhbar beliau. Kebetulan beliau baru habis menemui Speaker Dewan Undangan Negeri Johor, Tan Sri Mohamad Aziz yang juga Timbalan Pengerusi Tetap Umno Malaysia. Kali terakhir saya menemui Muhyiddin pada tahun 2009 di rumahnya ketika mewawancara beliau untuk akhbar Watan. Ketika itu beliau bertanding jawatan timbalan presiden  Umno menentang bekas MB Selangor, Muhammad Md Taib.

Enam tahun kemudian baru saya berpeluang menemui Muhyiddin di rumahnya selepas beliau dipecat dari jawatan TPM. Sebagai TPM, beliau begitu sibuk dan ada protokol, jadi saya tak nak ganggu beliau. Semalam baru saya berpeluang menemui beliau dan bercakap dari hati ke hati.

Kebetulan bekas Ketua Polis Negara, Musa Hassan baru sampai. Maka kami sempat berbual dengan beliau. Saya pernah mewawancara Musa ketika saya menjadi editor akhbar Warta Parlimen Kepala Batas pada tahun 2007.

Muhyiddin memberitahu kami kalau isu 1MDB menjadi punca pemecatan beliau, beliau redha kara isu itu dibangkitkan untuk kepentingan rakyat. Ditanya kemungkinan mkt memecat beliau sebagai Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin berkata MKT nak pecatnya kerana isu apa. Apa yang beliau cakap di majlis perasmian perwakilan Umno Bahagian Cheras tantang 1MDB merupakan isu yang tepat dicakap di platform Umno untuk kepentingan ahli Umno.

Beliau berikrar akan terus menjalankan tugas sebagai timbalan presiden Umno. Sehingga ini beliau akan memenuhi undangan bahagian yang menjemputnya untuk merasmikan persidangan perwakilan bahagian. Sehingga ini dua bahagian, Raub dan Sik sudah membatalkan jemputan untuk Muhyiddin.

Seperti kata MB Johor, Khaled Nordin, ahli Umno kena menghormati Muhyiddin kerana beliau masih timbalan presiden Umno. Oleh itu Umno Johor tidak akan menghalang beliau turun ke mana mana bahagian di negeri   tersebut.

Jangan bimbang Tan Sri. Ini adalah ujian yang maha hebat buat Tan Sri. Tan Sri solat taubat, solat tahajud dan solat hajat tiap malam, nescaya Allah akan mendengar rintihan Tan Sri.  Doa orang yang dizalimi akan dimakbulkan Allah.

Jangan under estimate Muhyiddin kerana beliau masih timbalan presiden Umno. Anything happens to Najib, Muhyiddin jadi PM yang baharu. Siapa sangka Dr Mahathir dipecat dari Umno pada tahun 1969 tetapi pada tahun 1981 beliau menjadi PM Malaysia yang keempat. Siapa sangka Pak Lah dipecat dari jawatan Menteri Pertahanan pada tahun 1987 tetapi Pak Lah jadi PM Malaysia yang kelima.

Kemungkinan Muhyiddin menjadi PM Malaysia masih ada walaupun Muhyiddin tidak pernah bercita-cita menjadi PM memandangkan beliau lebih tua dari Najib.

Sepanjang bergelumang dalam politik selama 37 tahun sejak tahun 1978, Muhyiddin sudah biasa jatuh bangun dalam politik. Beliau pernah bertanding jawatan naib presiden Umno pada tahun 1987 ketika menjadi menteri besar Johor tetapi tewas. Pada tahun 1993 beliau baru menangi jawatan tersebut bersama Najib dan Muhammad Md Taib.

Pada tahun 1996, beliau gagal mempertahankan jawatan Naib Presiden Umno tetapi pada tahun 2000, beliau kembali menang  walaupun mendapat pencalonan yang kurang berbanding MB Johor, Ghani Othman yang banyak mendapat pencalonan.

Muhyididn sudah buktikan dia seorang fighter. Dia jadi TPM kerana menang jawatan timbalan presiden Umno pada tahun 2009 mengalahkan Muhammad setelah Ali Rustam dibatalkan dari bertanding. Justru itu beliau menang bertanding timbalan presiden Umno baharu Najib melantiknya TPM. Bukan seperti Najib yang menjadi TPM terlebih dahulu baru menang jawatan Timbalan Presiden Umno pada tahun 2004.

Seperti kata Muhyiddin, beliau ada prinsip. Semua dasar Najib disokong  kecuali 1MDB yang masih gagal memberi jawapan ke mana hilamgnya duit rakyat sebanyak RM26 billion. Apa langkah Muhyiddin seter8snya? Sama sama kita tunggu dan lihat