Rabu, Disember 09, 2015

MUHYIDDIN WAJAR DIPECAT

Majlis tertinggi umno memutuskan bahawa timbalan presidennya, muhyiddin yasin tidak perlu merasmikan persidangan serentak pemuda, puteri dan wanita tetapi muhyiddin tetap mengadakan majlis berasingan di kelab sultan sulaiman kg baru untuk berucap.

Ini sudah jelas muhyiddin tidak mematuhi arahan parti dan beliau memang wajar dipecat dari umno. Dalam ucapannya di kg baru beliau sekali lagi membangkitkan isu 1mdb dan derma rm2.6billion yang jadi punca pemecatan beliau dari jawatan tpm.

Sebab itu majlis teringgi umno tidak membenarkan beliau berucap kerana isu yg sama dibangkitkannya jika beliau diberi peluang merasmikan perhimpunan agung pemuda, puteri dan wanita.

Cuba bayangkan jika teks ucapan beliau di kg baru digunakan muhyiddin untuk merasmikan pemuda, wanita dan puteri maka sudah tentu kecoh apabila beliau membaca para ke 62 yang memetik desakan orang ramai dalam facebook yang mendesak najib berundur.

Adakah ini yang sepatutnya keluar dari ucapan timbalan presiden umno dalam perhimpunan agung umno? Seperti kata najib, muhyiddin ada sakuran untuk meluahkan rasa tidak puas hati kepada najib dan bukannya bercakap terbuka yang dilihat secara langsung oleh rakyat malaysia. Bukan main seronok pembangkang melihat muhyiddin belasah najib secara terbuka yang belum pernah dibuat oleh mana mana timbalan presiden umno sebelum ini.

Seperti kata tengku adnan, lembaga disiplin yang berhak memutuskan nasib muhyiddin. Bagi saya sudah sampai masanya muhyiddin dipecat dari umno. Sampai bila umno nak simpan duri dalam daging dan musuh dalam selimut?