Rabu, November 02, 2011

SEHARI DI MALL


Pagi ini seperti biasa saya pergi ke The Mall. Saya duduk semeja dengan Malik yang banyak connection dengan ramai KSU di Putrajaya.Tak lama kemudian Ketua UMNO Bahagian Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan (Pok Li) tiba dengan dua orang kawannya.

Mereka bertiga duduk di meja sebelah. Beliau yang menjadi ahli parlimen Dungun selama sepanggal (2004-2008) mungkin bertanding di DUN Sura. Jika beliau menang beliau adalah bakal Exco menggantikan Datuk Zaabar Datuk Adib yang mungkin tidak bertanding di DUN Rantau Abang.

Pok Li tak lama di situ kerana mahu ke airport untuk balik ke Kuala Terengganu. Kemudian muncul Ketua UMNO Bahagian Padang Besar, Datuk Zahidi Zainal Abidin menyertai meja kami. Malik adalah kawan baik Zahidi. Beliau yang dicantas sebagai calon pada tahun 2008 mungkin dicalonkan di parlimen Padang Besar. Namanya turut disebut-sebut sebagai MB Perlis tapi beliau tidak berminat bertanding di peringkat DUN.

Zahidi pernah saya wawancaranya ketika bekerja dengan akhbar WATAN pada tahun 2009 ketika beliau mengumumkan bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia menentang KJ dan Datuk Mukhriz Mahathir.Tetapi beliau tidak cukup pencalonan kerana beliau tiada wang untuk membeli pencalonan.

Paling lucu Zahidi menceritakan pengalamannya dicabar jawatan Ketua UMNO Bahagian Padang Besar oleh ahli parlimen Padang Besar, Datuk Seri Azmi Khalid. Zahidi yang bukan ADUN menang tipis mengalahkan ahli parlimen yang disokong oleh lima orang ADUN.Zahidi agak cemas apabila isteri Azmi, Normala Shamsuddin turut berkempen menemui para perwakilan di peringkat cawangan.

Tapi Allah menyelamatkan Zahidi dan beliau menang walaupun Azmi disokong oleh Pak Lah dan KJ.Zahidi ke parlimen selepas itu dan muncul pula Hassan Ali, bekas Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Nerus yang merupakan orang kuat Datuk Seri Najib Tun Razak.Pak Chan bersama dua kawannya di meja sebelah kami. Ketika itu bekas Pengerusi tetap UMNO Bahagian Kemaman, Tok Mulu Dalam dan bekas Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Pilah, Suhaimi dan Syed Abdullah dari UMNO Bandar Tun Razak ada bersama kami.

Ketua UMNO Bahagian Marang, Datuk Yahya Khatib Mohamad tiba tidak lama selepas itu. Beliau yang juga Exco Kerajaan Terengganu tidak lama bersama kami kerana dia ada miting. The Mall yang kini dikenali sebagai Sunway Putra Mall terus menjadi tumpuan orang politik berkumpul. Suara yang paling lantang tetap Mohd Nor seorang aktivis UMNO Bahagian Selayang yang melahirkan rasa tak puas hati di atas perlantikan Nalakaruppan sebagai Senator.