Jumaat, Mac 30, 2012

ABANG ZEK NYARIS MAUT


Petang ini bersama bekas AJK Pemuda Umno Bahagian Kemaman, Kisfi Zainal kami ke Riverside, PWTC menemui Fakhrul Azman Abu Bakar dengan Zakaria Bidin. Fakhrul adalah bekas Ketua Pemuda PKR Terengganu yang sudah menyertai Umno. Beliau adalah anak saudara bekas ahli parlimen Kuala Terengganu, aruah Datuk Razali Ismail.

Zakaria Bidin atau Abang Zek adalah bekas kolumnis akhbar Watan. Beliau kini mempunyai kolum sendiri dalam akhbar Buletin Rakyat. Pada tahun 70an Abang Zek adalah pegawai perpaduan yang bekerja di bawah menteri perpaduan, Tun V. T. Sambathan.

Oleh kerana ketika itu baru selesai Peristiwa 13 Mei, maka kerajaan Tun Razak menekankan perpaduan di kalangan kaum. Abg Zek yang bekerja dengan majalah Balai Muhibbah diberi tanggungjawab yang besar untuk mengeratkan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia. beliau banyak kali masuk dalam mesyuarat yang dipengerusikan Tun Razak sendiri.

Tun Razak sebelum meninggal dunia telah meninggalkan lima wasiat kepada bakal PM, Tun Hussein Onn. Abang Zek sempat melihat wasiat ini tetapi tak sempat menfotostatnya. Wasiat pertama, tangkap Datuk Harun. Wasiat kedua, tahan 3 Abdul (Abdullah Ahmad, Abdullah majid dan Abdul Samad ismai). wasiat ketiga, nikahkan balu Tun Dr ismail, Toh puan Norashikin dengan bodyguard Tun Dr ismail. wasiat keempat, cari bakal TPM yang dapat mendidik anaknya Najib menjadi PM dan wasiat kelima, meminta Husein meletakkan jawatan apabila keempat empat wasiat ini ditunaikan.

Untuk melantik TPM baru, Hussein Onn memanggil Ghafar baba. Beliau tak sanggup mendidik najib jadi PM. begitu juga Tengku razaleigh. Apabila hussein Onn memanggil Dr Mahathir, beliau berkata apa salahnya membimbing Najib sampai jadi PM. Sebab itulah Husein Onn memilih dr mahathir, Naib Presiden Umno ketiga sebagai TPM baru pada tahun 1976.

Apabila Pak Lah menjadi PM baru pada tahun 2003, banyak kali Dr mahathir menyebut Najib yang paling layak jadi TPM ( bukan Muhyiddin Yassin atau Muhammad Md. taib).

Abang Zek turut menceritakan pengalamannya tertinggal kapalterbang pada tahun 1977 di airport Bayan Lepas, Pulau Pinang. Driver teksi yang memandu teksi ke airport memandu begitu slow. Rupanya tindakan itu menyelamatkan nyawa Abang Zek kerana kapalterbang yang dinaikki Menteri Pertanian, Datuk Ali Haji Ahmad dirampas dan diletupkan di udara Johor. Kawan baik Abang Zek, Onn bin Jaafar, seorang peramugara turut meninggal dunia dalam nahas itu. Onn merupakan anak saaudara Hussein Onn.

Abang Zek adalah anak saudara bekas Peguam negara, Tan Sri Kadir Yusof. Seorang lagi sepupunya ialah bekas Ketua Pengarah DBP, Datuk hassan Ahmad. Abang Zek seorang yang kelakar. Ceritanya petang semalam selain serius tetap diselang-seli dengan lawak jenaka.