Selasa, Januari 26, 2016

BN KEDAH KALAH PADA TAHUN 2008 KERANA PENYOKONG MAHATHIR UNDI PASBekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamed semalam mendakwa kumpulan yang merancang untuk menyingkirkan Datuk Seri Mukhriz Mahathir daripada jawatan Menteri Besar Kedah adalah kumpulan sama yang menyebabkan Umno kalah di Kedah pada pilihan raya umum 2008.

Sambil menyifatkan kumpulan itu tidak mempunyai reputasi baik, beliau berkata langkah mereka menuntut penyingkiran Mukhriz merupakan suatu tindakan yang "amat bersifat politik".

"Mereka mengambil langkah itu tanpa mendapatkan pandangan rakyat (golongan akar umbi) dan merekalah (rakyat) yang akan terpaksa menangung akibatnya (sekiranya berlaku sebarang perubahan terhadap kepimpinan negeri," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Global Doctors Clinic, satu rangkaian perkhidmatan perubatan antarabangsa di Langkawi.

Dr Mahathir berkata ketika menjadi perdana menteri, beliau ada melakukan perubahan terhadap kepimpinan Umno Kedah, namun parti itu dapat terus mentadbir Kedah.

Rabu lepas, Timbalan Ketua Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah mengetuai satu sekumpulan terdiri daripada 15 ketua bahagian Umno, Anggota Dewan Undangan Negeri dan Anggota Parlimen dari Kedah untuk menyuarakan kehilangan keyakinan mereka terhadap Mukhriz dan menuntut penyingkirannya sebagai Menteri Besar.

Ulasan saya, BN Kedah kalah pada tahun 2008 bukan kerana kumpulan yang sama mahu menjatuhkan Mukhriz minggu lepas. Pada tahun 2008, Umno Kedah diketuai Mahadzir Khalid manakala Ahmad Bashah bukan pemimpin utama Umno Kedah ketika itu.
Ketika itu BN Kedah kalah kerana Dr Mahathir keluar dari Umno menentang kepimpinan Pak Lah. Kebetulan pula Mahadzir Khalid yang juga bekas setiausaha politik Pak Lah dilihat sebagai orang Pak Lah. Oleh itu para penyokong Dr Mahathir yang mengundi PAS pada tahun 2008. Oleh itu siapa pengkhianat Umno, Dr Mahathir atau Mahadzir Khalid?

Pada tahun 2008, PAS menang 17 kerusi manakala BN menang 14 kerusi, PKR 4, DAP 1 dan Bebas 1. Ini bermakna Pakatan Rakyat 23 BN 17, kurang enam kerusi.

Selepas PRU 2008, Ahmad bashah dilantik timbalan pengerusi perhubungan Umno Kedah membantu pengerusinya Shafie Apdal. Selepas itu barulah Ahmad bashah dilantik pengerusi Umno kedah dan menjelang PRU 2013 Najib mengumumkan Mukhriz sebagai MB barulah BN Kedah menang. Ini bermakna penyokong Dr Mahathir yang undi PAS pada tahun 2008 kembali mengundi BN pada tahun 2013.

Ini bermakna bukannya PAS kuat pada tahun 2008 tetapi ahli Umno yang mengundi PAS pada tahun tersebut. Jika PAS kuat sudah tentu BN tak menang semula pada tahun 2013.

Seperti kata Ahmad bashah jika beliau gilakan jawatan MB sudah tentu beliau sabotaj BN Kedah pada PRU 2013 tetapi sebaliknya beliau bekerja keras menangkan BN walaupun Najib sudah mengumumkann Mukhriz bakal MB Kedah yang baru.

Sebab itu jika BN Kedah kalah pada PRU 2018, maka penyokong Dr Mahathir yang kembai mengundi PAS dan bukannya kerana PAS kuat.