Jumaat, Jun 04, 2010

PERLANTIKAN MENTERI HAK PM


Ramai yang pertikai perlantikan menteri dan timbalan menteri dalam rombakan kecil kabinet baru-baru ini. Presiden PPP, Datuk M. Kayveas hairan kenapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib mengekalkan musuhnya, Murugiah yang sudah dipecat dari PPP sebagai timbalan menteri.

Walaupun Najib melantik orang baru, Maglin sebagai timbalan menteri tetapi Kayveas hairan Murugiah masih dikekalkan. Apa yang dihairankan kerana perlantikan menteri dan timbalan menteri adalah hak Najib. Najib bebas buat apa saja. Mungkin prestasi Murugiah amat baik menyebabkan Najib tidak menggugurkan beliau.

Pada masa yang sama Ketua Pemuda UMNO Sabah mencadangkan supaya ketua pemudanya, Khairy Jamaluddin dilantik menteri atau timbalan menteri. Najib mungkin ada sebab kenapa tidak lantik Khairy. Pertama, rombakan ini tidak melibatkan UMNO. Kedua, Najib mahu Khairy buktikan dirinya berjaya sebagai Ketua Pemuda terlebih dahulu.

Apa yang Khairy buat setelah setahun jadi Ketua Pemuda? Suaranya tidak lantang memperjuangkan nasib orang Melayu. Yang lebih lantang mempertahankan hak orang melayu ialah Presiden Perkasa, Datuk Haji Ibrahim Ali. Kalau Ibrahim masih dalam UMNO, Ibrahim yang lebih layak mengetuai Pemuda UMNO dari Khairy.

Bila anak Samy Vellu menuduh UMNO terlibat dengan gerakan anti Samy Vellu, Khairy diam. Jadi di mana letaknya keberanian pemuda UMNO? Kalau Datuk Harun masih hidup dan masih memimpin Pemuda UMNO, Harun orang pertama membela UMNO. Jadi atas asas apa Najib mahu lantik Khairy sebagai menteri atau timbalan menteri?

Oleh itu Najib ada perkiraaan jika seseorang itu dilantik menteri atau tidak. Oleh itu Khairy perlu buktikan bahawa beliau menjadi Ketua Pemuda yang lantang dan berani terlebih dahulu sebelum layak dipertimbangkan ke jawatan kerajaan. Selamat berjuang Khairy!