Khamis, September 03, 2009

IDRIS DAN ROSOL TIDAK HADIR


Bekas Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Idris Jusoh dan bekas Setiausaha Pehubungannya, Rosol Wahid tidak kelihatan di majlis Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari ini di Kuala Berang, Terengganu.


Sementara itu Muhyiddin menawarkan diri menjadi orang tengah dalam menyelesaikan kemelut politik di Terengganu yang sudah berlarutan sejak selepas pilihan raya umum ke-12 lepas.


Pemerhati politik berpendapat Muhyiddin lebih sesuai mengetuai UMNO Terengganu kerana dengan kedudukannya sebagai Timbalan Perdana Menteri, kumpulan 10 lebih menghormati Muhyididin daripada Hishamuddin yang lebih junior dari Idris dalam politik. Idris sudah jadi Ketua Pemuda UMNO Terengganu pada tahun 1993 sedangkan Hishamuddin baru menang Ketua Pemuda UMNO Bahagian Ledang pada tahun yang sama.


Trend Timalan Perdana Menteri memimpin UMNO Terengganu pernah dirintis oleh Pak Lah apabila beliau selaku Timbalan Perdana Menteri dilantik Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu pada tahun 1999.


Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata beliau sedia bersemuka dengan pemimpin-pemimpin Umno yang terlibat kerana berpendapat kemelut itu lebih kepada masalah peribadi.


Katanya sejak beberapa bulan lepas, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan timbalannya, Datuk Ahmad Said yang juga Menteri Besar, telah melakukan pelbagai inisiatif bagi memperbaiki keadaan tersebut.


"Saya lihat sudah ada penambahbaikan situasi sekarang berbanding dahulu. Namun begitu, saya nyatakan kesediaan saya untuk membantu mana yang difikirkan perlu kalau ada perkara-perkara tertentu yang perlu dibereskan.


"Sama ada melibatkan isu politik atau kerajaan dengan kerjasama Datuk Seri Hishammuddin dan Menteri Besar...lepas hari raya atau bila masa yang sesuai," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin empat peringkat Umno Terengganu di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu di sini.


Sambil mengakui memang wujud krisis dalaman parti itu di Terengganu, Muhyiddin berkata masalah itu perlu diselesaikan segera supaya ia tidak menjejaskan sokongan rakyat terhadap Umno bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.


Beliau berkata sebagai sebuah negeri yang disifatkan sebagai "kubu kuat" Umno selepas pilihan raya umum lepas, hubungan dan kerjasama antara pemimpin parti perlu diperkukuhkan kembali di Terengganu.


"Saya tidak melihat ia satu masalah yang tidak dapat diselesaikan. Semua isu yang berbangkit, (melibatkan) hubungan antara kita..bukan ada orang luar nak kacau dan sebagainya."Saya melihat Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu kukuh dan bersatu padu...Terengganu merupakan negeri yang penting kepada kita dan mahu kedudukan ini terus kekal. Sebab itu kedudukan politik dan parti amat mustahak diberikan perhatian," katanya.


Dalam pada itu, beliau percaya tiada wakil rakyat BN Terengganu yang akan bertindak untuk keluar daripada parti itu kerana mereka merupakan pemimpin yang masih cintakan dan mempunyai semangat yang kuat untuk memperkukuhkan parti.


"Setakat ini, saya tidak dengar (ada pemimpin Umno hendak lompat parti). Saya tidak fikir mereka akan ambil langkah yang boleh merugikan parti," katanya.


Muhyiddin percaya kemelut dalaman itu tidak akan mengancam parti kerana pemimpin-pemimpin yang terlibat hanya menimbulkan rasa tidak puas hati mereka terhadap beberapa perkara melibatkan Umno di negeri ini.


Namun begitu, beliau berkata kunjungan dan perjumpaannya dengan pemimpin Umno Terengganu adalah kritikal bagi memastikan hubungan dan kerjasama antara mereka terus mantap bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.


Kemelut politik Terengganu timbul selepas Ahmad dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh selepas pilihan raya umum ke-12 lepas.


Berikutan itu, beberapa isu timbul di kalangan pemimpin Umno Terengganu antaranya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu April lepas, 10 wakil rakyat BN tidak menghadiri mesyuarat tersebut sebagai "memboikot" kepimpinan Ahmad sebagai Menteri Besar.


Hishammuddin dan Ahmad turut hadir pada perjumpaan itu.Bagaimanapun bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh dan bekas setiausaha badan perhubungan Umno Terengganu yang juga anggota Dewan Dewan Undangan Negeri Ajil Datuk Rosol Wahid dan sebahagian besar wakil rakyat BN tidak kelihatan pada perjumpaan di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu itu.

JANGAN MAKAN DUIT HARAM, RAPIDKL


Apa nak jadi dengan bas RapidKL? Dahulu kalau naik bas utama, beli tiket RM2.00 dapat naik bas 10 kali satu hari dengan tiket yang sama. Tetapi mulai 1 September lalu, pengguna RapidKL terpaksa berbelanja lebih.


Yang anehnya ada juga tiket RM1.90 yang menyebabkan pemandu bas yang tiada duit baki 10 sen tidak memulangkan baki kepada pengguna. Ini sudah tentu menguntungkan RapidKl jika 10 sen dipungut dari 1 juta pengguna setiap hari. Oleh itu Rapid KL tidak perlu kenakan tambang RM1,90 tetapi mengekalkan RM2.00 supaya pengguna tidak perlu risau wang 10 sen tidak dikembalikan.


Nampaknya Rapid KL tidak ambil ikhtibar dari kematian tokoh korporat taukeh bas Intrakota dahulu. Ramai pengguna mengadu wang mereka 10 sen tidak dikembalikan semula bila bas itu mengenakan tiket 90 sen. Apabila pengguna memberi wang kertas RM1.00 secara automatik wang 10 sen tidak dikembalikan. Adakah pengguna menghalalkan 10 sen itu diberi secara percuma kepada Intrakota? Jawabnya tidak.


Maka tuan punya Intrakota mati dalam kemalangan helikopter yang berkecai daging tubuhnya kerana makan duit haram 10 sen dari setiap pengguna Intrakota. Oleh itu RapidKL hendaklah ambil ikhtibar dari peristiwa makan duit haram 10 sen ini yang tidak dihalalkan oleh pengguna. Justru itu tiket RM1.90 hendaklah dikekalkan RM2.00 untuk memudahkan pengguna.


RapidKL tidak ketinggalan mahu berkhidmat kepada orang ramai apabila ia mengambil berat terhadap penularan pandemik Influenza A (H1N1), Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) kini menyediakan pembersih tangan nyahkuman bagi pengguna di semua 48 stesen Sistem Transit Aliran Ringan (LRT).


Pengurus Besar Komunikasi RapidKL Ebi Azly Abdullah berkata penyediaan kemudahan itu adalah sebahagian usaha RapidKL untuk mengekang wabak itu daripada merebak.


"Kira-kira 350,000 penumpang LRT di Aliran Kelana Jaya dan Aliran Ampang kini boleh menggunakannya secara percuma, dan kemudahan ini disediakan di ruang khas di semua stesen LRT sehingga wabak H1N1 berjaya dikekang," katanya dalam kenyataan di sini pada Khamis.


Sejak wabak itu menular, RapidKL telah melaksanakan penguatkuasaan Pelan Kesinambungan Perniagaan untuk memastikan operasi tren dan bas tidak terjejas termasuk mewujudkan pasukan petugas dalaman khas untuk mengawasi status keseluruhan H1N1.


Ebi Azly berkata selain itu topeng pernafasan khas diberi kepada semua kakitangan, manakala pemeriksaan rambang dibuat di semua stesen LRT dan depot bas terhadap semua staf yang bertugas.


Beliau berkata bagi memastikan kemudahan tren dan bas sentiasa bersih, RapidKL melaksanakan program pembersihan khas di tren dan bas setiap hari dengan menggunakan bahan anti-bakteria khas.


RapidKL juga dalam usaha menggantikan pemegang tangan dalam semua tren LRT Aliran Kelana Jaya yang kini sudah digunakan melebihi 11 tahun, katanya.


Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh menghubungi talian bantuan di 03-78852585 atau melayari laman web www.rapidkl.com.my.Sehingga Khamis, pandemik H1N1 mengakibatkan 73 kematian di negara ini dengan 230 lagi disahkan positif H1N1.

ROSOL BARU SEDAR


Saya sudah biasa dengan suasana Kuala Berang kerana ayah saya, aruah Haji Saidi bin Abdul Latif bekerja di FELCRA Kuala Embong, Sekayu dan FELCRA Kg. Nibong dari tahun 1975 hingga 1993. Jadi saya selalu berulang alik dari rumah nenek saya di Pasir Gajah, Kemaman ke Kuala Berang rumah ayah dan ibu saya. Sejak kecil saya duduk dengan datuk dan nenek saya di Kemaman.
Pada tahun 1996, Datuk Tengku Putera Tengku Awang yang ketika itu Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu menawarkan saya menulis buku HULU TERENGGANU MENUJU KEEMASAN. Saya tinggal di Kuala Berang selama empat bulan untuk menyiapkan buku tersebut yang dilancarkan oleh Exco Kerajaan negeri, Datuk Abdul Rashid Ngah.
Ketika itu Datuk Rosol Wahid belum aktif dalam politik. Jadi ketika saya berada di Kuala Berang pada tahun 1996, saya tidak kenali Rosol. Pada tahun 1999 sewaktu PAS menang di Terengganu, beliau baru aktif dalam politik dan menang di DUN Ajil bersama Tengku Putera yang mengekalkan kerusi DUN Telemong.
Pada tahun 2004 Tengku Putera berpindah ke parlimen Hulu terengganu maka Rosol menjadi Exco memenuhi kuota UMNO Bahagian Hulu terengganu. Beliau menjadi semakin gagah apabila Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh melantiknya sebagai Setiausaha Badan Perhubungan UMNO terengganu.
Sepatutnya beliau berterima kasih kepada Tengku Putera yang mempromosi dirinya untuk masuk politik menggantikan tempat bekas Exco, Othman Daud yang tidak ngam dengan Tengku Putera. Bila dah jadi wakil rakyat dan Exco, Rosol mula gong dan tak nak terima Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar kerana dahulu Ahmad setaraf dengannya sesama Exco dari tahun 2004-2008.
Tapi sebenarnya Rosol lupa bahawa Ahmad Said lebih senior darinya kerana Ahmad jadi ADUN sejak pilihanraya kecil 1990 dan jadi Exco dari tahun 1995-1999 tetapi tewas di Kijal pada tahun 1999.


Inilah bahananya bila Rosol tak nak terima Ahmad sebagai Menteri besar baru.
Saya ingin ulas tulisan Rosol dalam blognya pada 20 Ogos lalu. Saya tertarik dengan tulisannya seperti berikut:- Bercakap tentang harapan, kita di Terengganu Darul Iman juga mempunyai harapan yang menggunung agar UMNO terus perkasa. Terutama di bawah kepimpinan mantan Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Harapan kita agar diadakan program-program memperkasakan UMNO dan BN.


Saya katakan demikian kerana masa telah terlalu suntuk untuk pilihanraya akan datang. Sehingga kini saya tidak melihat satu usaha ke arah itu...Mungkin saya tidak terlihat atau tersalah pandang barangkali. Kalu begitu maaflah.


Kedatangan Pengerusi ke Terengganu beberapa hari yang lalu dengan kehadiran begitu ramai orang pada saya buka indikator kekuatan UMNO dan BN Terengganu. Strategi sekarang ialah menjaga setiap individu...atau 'head count'...ini lebih penting. Peranan ketua lima perlu diaktifkan semula. Malangnya kita hanya sibuk berpolitik sesama kita.
Rosol menulis kita hanya sibuk berpolitik sesama sendiri. Siapa yang sibuk berpolitik? Bukankah dia yang tak nak terima Menteri Besar baru dengan geng sembilan? Kalau dia terima Ahmad Said, kekecohan yang ada sampai sekarang tidak timbul.


Khabarnya Najib dan Hisshamuddin menghadap Sultan Mizan secara berasingan mengadu hal politik Terengganu. Sultan Mizan bertitah yang lain boleh sentuh tapi jangan sentuh hal Ahmad Said. Sultan Mizan yamg melantik Ahmad Said, kecuali Ahmad Said buat salah dengan Sultan Mizan, baru Sultan Mizan tukar Menteri Besar.


Rosol tak sedar ke mempertikai Ahmad Said maknanya mempertikai Sultan Mizan. Kalau tak nak dengar titah Sultan Mizan, lebih baik pindah ke negeri lain. Jangan duduk di Ajil lagi. Jangan cakap merapu. Dulu nak letak jawatan tapi sampai sekarang tak letak jawatan ADUN pasal Rosol tak tahu bila letak ADUN tak boleh tanding selama lima tahun.


UMNO Pusat sepatutnya ambil tindakan disiplin kepada sembilan ADUN yang bertemu dengan Anwar Ibrahim. Bila Setiausaha Agung UMNO mahu bertindak?

TINDAKAN BIAR SEIMBANG


Kita menyokong penuh tindakan KDN merampas penerbitan yang tidak ada permit penerbitan. Apa yang berlaku pada Gedung Kartun patut jadi ikhtibar kepada semua penerbit. Baru submit dummy, belum dapat kelulusan KDN dah cetak majalah merupakan satu tindakan yang tidak betul.


Di zaman Syed Hamid Albar jadi menteri yang jaga permit akhbar, beliau luluskan banyak permit penerbitan akhbar termasuk yang condong kepada pembangkang. Tetapi di zaman Hishamuddin nampaknya penerbit tidak boleh sebebas di zaman Syed Hamid. Oleh itu kelambatan Hishamuddin meluluskan permit penerbitan Gedung Kartun menunjukkan zaman liberal yang dinikmati di zaman Pak Lah tidak akan berulang di zaman Najib.


Janganlah kita ambil tindakan kepada satu pihak sahaja. Bagaimana siasatan polis kepada Harian Metro yang menyiarkan berita palsu di muka depan baru-baru ini. Kenapa belum didakwa Harian Metro itu. Malah Kosmo juga menyiarkan berita yang menyinggung keluarga Yasmin Ahmmad. Kenapa Kosmo tidak diambil tindakan oleh KDN. Oleh itu KDN perlu bersikap adil kena ambil tindakan kepada semua Gedung Kartun, Harian Metro dan Kosmo.


Kementerian Dalam Negeri (KDN) Rabu menyangkal dakwaan Ketua Pengarang Gedung Kartun, Zulkiflee Anwar Ulhaque atau kartunis Zunar bahawa majalah itu memiliki permit penerbitan yang sah.


"Kesemua kenyataan Zunar tidak berasas sama sekali, kerana 'dummy' Gedung Kartun yang dihantar untuk penilaian masih di peringkat perbincangan KDN. Tetapi kelihatannya Zunar telah ke hadapan mencetak lebih awal," menurut KDN dalam satu kenyataan Rabu.


Kenyataan itu turut menyebut jika apa yang didakwa Zunar bahawa permit penerbitan daripada KDN telah diperoleh maka beliau seharusnya mempunyai resit pembayaran.


Bagaimanapun, rekod KDN tidak ada menunjukkan sebarang transaksi daripada Gedung Kartun atau Sepakat Effektif Sdn Bhd.


KDN juga menolak dakwaan pengarang majalah itu bahawa tindakan yang diambil terhadap majalah itu bermotifkan politik.Pada 25 Ogos lepas, sebanyak 408 naskhah edisi pertama majalah Gedung Kartun dirampas mengikut Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan atau penerbitan tanpa permit.