Selasa, Januari 27, 2009

SIAPA YANG RASIS?


Ada orang menuduh saya rasis bila saya tulis mengenai tindakan dua timbalan menteri India. Saya bukannya marah dia nak bela penjenayah, Kugen tetapi yang saya marah caranya tak betul. Mereka kan timbalan menteri. Tak perlu serbu bilik mayat. Mereka boleh telefon Pengarah Hospital Serdang.


Cerita terbaru keluarga KUgen nak buat perarakan mayat Kugen pula. Macam peristiwa sebelum 13 Mei 1969 pula. Apa semuanya ini? kenapa ia perlu dipolitikkan? Suspek mati dalam lokap sudah biasa kita dengar. Bukan saja orang India, malah orang Cina dan Melayu pun ada yang mati dalam lokap polis. Tapi orang China dan orang Melayu tidak politikkan isu ini.


Yang menjadi masalah Hindraf bertindak campurtangan. Jadi dua timbalan menteri nak jadi hero, terust serbu bilik mayat kerana dia bimbang DAP dan PKR yang dapat nama dalam isu ini. Cara mereka bertindak tidak ikut peraturan kena ambil tindakan. Bila Datuk Zaid Ibrahim menentang ISA, UMNO pecatnya dari parti kerana ia menentang dasar kerajaan.


Sepatutnya MIC memecat dua timbalan menteri dari parti itu kerana mereka sebagai anggota kerajaan tidak ikut peraturan. Yang dipecat ialah Mutupalaniapan yang mahu tentang Samy Vellu bagi jawatan Presiden MIC. MIC tak payah jadi herolah dalam isu ini. Samy Vellu cukuplah pimpin MIC. Pasal terlalu lama memimpin MIC, orang India muak dengan kamu.


Dalam isu ini saya minta polis siasat secara mendalam. Kita tidak sokong siapa yang pukul Kugen kerana yang bersalah patut dibawa ke muka pengadilan. Cuma yang kita marah cara menyelesaikan isu ini tidak ikut peraturan. Apatah lagi ia dilakukan oleh dua orang timbalan menteri.