Khamis, Oktober 14, 2010

BLOGGERS TAK PERLU BOIKOT PILIHANRAYA KECIL GALAS


Ada blogger yang pro Rocky Bru mencadangkan supaya semua blogger memboikot pilihanraya kecil DUN Galas. Saya kira tindakan ini tidak wajar kerana apa yang berlaku kepada Rocky Bru adalah di antara beliau dengan menteri BN secara peribadi.

Oleh kerana Datuk Seri Dr. Rais Yatim telah membuat laporan polis, maka kita serahlah kepada siasatan polis. Rocky Bru yang buat tuduhan bahawa anak Dr. Rais ada terbabit dalam syarikat yang didakwanya hendaklah membuktikan kebenaran. Oleh itu beliau tidak perlu takut jika apa yang ditulisnya itu benar.

Penulis blog Rocky's Bru, Datuk Ahirudin Attan semalam memberi keterangan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di sini berhubung laporan polis yang dibuat oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berhubung projek jalur lebar.

Ahiruddin mula memberi keterangan pada pukul 11.30 pagi kepada seorang pegawai SKMM dan hanya selesai satu jam setengah kemudian.

Beliau yang ditemui pemberita selepas memberikan keterangan berkata, kerjasama penuh telah diberikan kepada pihak SKMM bagi membolehkan siasatan berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

"Saya memberikan kerjasama kepada SKMM seperti yang diarahkan dan tidak timbul sebarang masalah mengenai perkara itu.

"Soalan yang ditanya oleh pegawai itu adalah berdasarkan perkara rutin seperti memastikan adakah blog itu milik saya dan beberapa lagi perkara rutin lain," katanya.

Semalam, Rais membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur berhubung dakwaan blog Rocky's Bru kononnya anak beliau mempunyai kepentingan dalam kementerian terbabit dengan memperoleh geran RM1 bilion bagi menaik taraf akses jalur lebar di seluruh negara.

Difahamkan, beliau turut membuat laporan sama terhadap blog Taikors and Taikuns (TnT) dan bigdogdotcom.

Ahiruddin berkata, beliau juga bersedia menyerahkan komputer peribadinya kepada SKMM seperti yang dikehendaki bagi siasatan lanjut.

Katanya, sehingga kini beliau belum dihubungi polis untuk memberikan keterangan mengenai perkara tersebut dan yakin akan dipanggil dalam masa terdekat ini.