Isnin, November 10, 2008

SHABERY WAJAR BERTANDING


Dari senarai 25 orang calon ahli majlis tertinggi UMNO yang top, daripada 73 calon, nampaknya ada tujuh orang yang bukan ada jawatan kerajaan tapi mampu masuk dalam top 25. Mereka memang hebat.


Mereka ialah Zainal Abidin Osman, Azian Osman, Tajudin Rahman, Mahazir Khalid, Dr. Puad Zakarshi, Norza Zakaria dan Shahidan Kassim.


Dapatkah mereka kekalkan top 25 dalam pengundian pada Mac ini? Jika trend ini berterusan, para perwakilan amat matang memilih ahli majlis tertinggi tanpa memandang sama ada mereka ada jawatan dalam kerajaan atau tidak.


Menteri Penerangan, Ahmad Shabery Cheek dapat nombor 19 dari segi pencalonan. Beliau telah umumkan tidak mahu bertanding. Tetapi saya kira beliau patut kaji semula keputusannya itu.


Wajarlah beliau bertanding kerana jika dia menang, Najib akan kekalkan kedudukannya dalam kabinet. Dulu dia ingat Pak Lah tetap bertanding. Jika Pak Lah bertanding, memang dia tak mahu bertanding kerana Pak Lah akan lantiknya dalam majlis tertinggi.


Dari top 25, Shabery sorang yang selamat dari Terengganu. Terengganu kini ada lima orang ahli majlis tertinggi, Idris Jusoh (no. 33),Rahman Bakar (no. 26), Tengku Putera
(no. 71), Dr. Abdullah Mat Zin (no.68) dan Nordiana tetapi beliau tidak mahu bertanding.


Oleh itu jika Shabery tidak tanding, saya bimbang semua empat penyandang dari Terengganu kalah belaka. Oleh itu Shabery perlu tanding mewakili Terengganu kerana Menteri Besar, Ahmad Said yang juga ada di tangga 33 tidak mahu bertanding. Biarlah Shabery mewakili Terengganu kerana beliau ada harapan untuk menang berbanding empat penyandang jawatan.

ANTARA MUHYIDDIN, ALI DAN MUHAMMAD: PERWAKILAN PILIH SIAPA?


Para perwakilan UMNO Mac depan pening kepala nak pilih siapa antara Muhyiddin, Ali dan Muhammad? Jika berdasarkan track record, mereka adalah hebat-hebat belaka.

Muhyiddin bekas exco pemuda UMNO Malaysia mula masuk parlimen pada tahun 1978. Beliau sama dengan Najib sebagai exco pemuda.
Mula-mula Muhyiddin adalah setiausaha parlimen dan akhirnya timbalan menteri sebelum dibawa balik ke Johor sebagai Menteri Besar pada tahun 1986.

Dua penggal di Johor, beliau dipanggil balik ke pusat sebagai menteri. Pada mulanya Menteri Belia dan Sukan lepas itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, kemudiannya ke Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan kini di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Kelebihan Muhyiddin di mana sahaja beliau berada, sentuhannya di setiap kementerian amat berjaya.Cuma orang Johor marah kerana kononnya sewaktu Muhyiddin jadi MB banyak tanah Johor terlepas ke tangan orang Singapura.

Muhammad juga seorang tokoh yang hebat. Pada tahun 1982 beliau seorang ADUN biasa dan pada tahun 1986 beliau terpilih sebagai MB Selangor menggantikan Tan Sri Ahmad Razali. Dari seorang yang tidak dikenali, beliau menjadi begitu popular dan dipilih sebagai naib presiden UMNO buat kali pertama pada tahun 1993 bersama Muhyiddin dan Najib.

Muhammad begitu kontroversi bila dia nikahi anak Sultan Selangor yang menyebabkan Baginda murka. Selain itu kes ditangkap di Australia membawa wang keluar menyebabkan beliau terpaksa berundur dari politik Selangor.
Tetapi esok masih ada buat beliau. Beliau dilantik Senator dan Menteri Luar Bandar selepas pilihan raya umum lalu. Beliau tidak jadi calon tetapi dilantik Senator. Jika beliau jadi calon dan kalah sudah tentu beliau tidak dapat jadi menteri kerana pada mulanya namanya disebut sebagai calon BN di Shah Alam.
Ali juga amat menonjol di Melaka. Pada tahun 1990 beliau adalah Exco Melaka. Pada tahun 1995 beliau ditarik ke pusat sebagai Timbalan Menteri Pengangkutan dan kemudiannya Timbalan Menteri Kesihatan. Pada tahun 1999 beliau kembali ke Melaka sebagai Ketua Menteri. Kini sudah penggal menerajui Melaka, beliau juga hebat seperti bekas Ketua Menteri dahulu, rahim Thamby Chik.

Terpulanglah kepada perwakilan mahu pilih siapa antara Muhyiddin atau Ali atau Muhammad. Kalau tak mahu pilihan raya kecil, pilihlah Muhyiddin. Kalau mahu pilihan raya kecil, pilihlah Ali atau Muhammad. Kalau Muhammad menang pun, tak perlu adakan pilihan raya kecil kerana Senator boleh jadi Timbalan Perdana Menteri.
Senator hanya tak boleh jadi Perdana Menteri. Kalau nak pilih orang yang tidak ada skandal peribadi, pilihlah Muhyiddin atau Ali. Kalau nak pilih orang yang yes man, pilihlah Ali atau Muhammad kerana kelantangan Muhyiddin mungkin menakutkan Najib.
Tapi harus ingat bahawa kerana Muhyiddin, Pak Lah berundur dan Najib dapat merasa kerusi nombor satu dengan segera. Jika tidak Jun 2010 baru Pak Lah nak berundur. Oleh itu jasa Muhyiddin kepada Najib tidak boleh dinafikan.