Rabu, Disember 23, 2009

MB BERSUMPAH NAFI BERLAKU PENYELEWENGAN


Sesi penggulungan persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu Rabu dikejutkan dengan lafaz sumpah Menteri Besar Datuk Ahmad Said bagi menafikan berlaku penyelewengan dalam pentadbiran beliau.

Katanya segala projek yang dilakukan oleh kerajaan adalah mengikut prosedur yang ditetapkan dan semuanya dilakukan adalah untuk kepentingan rakyat semata-mata.

"Saya merasa sedih apabila ada wakil rakyat mempersoalkan mengenai pemberian kurma dan air zam-zam, malah ada andaian berlaku penyelewengan.

"Dengan nama Allah, bismillahirrahmanirrahim, wallahi, wabillahi, wataallahi...tidak ada penyelewengan, rasuah dalam kes ini atau dalam kes-kes lain. Saya telus. Saya boleh jelaskan hal ini demi kepentingan rakyat," katanya.

Ahmad berkata bahawa bungkusan kurma yang diagihkan kepada rakyat Terengganu dengan kos RM20 adalah berpatutan dan tidak ada sebarang penyelewengan dalam pemberian kontrak pembelian tiga jenis kurma dan air zam-zam itu.

Beliau mengulas mengenai soal pengagihan air zam-zam dan kurma yang dibangkitkan oleh Alias Abdullah (BN-Alur Limbat) dalam sesi perbahasan bajet semalam.

Sepanjang persidangan sejak tiga hari lepas, antara persoalan yang dibangkitkan ialah mengenai pemberian kontrak melombong bijih besi di Bukit Besi, kontrak pemberian baju sekolah kepada pelajar miskin dan dasar rundingan terus yang dilakukan oleh kerajaan dalam soal pembaikan dan penurapan jalan.

Ahmad berkata, wakil rakyat sama ada pembangkang atau penyokong kerajaan, tidak seharusnya menggunakan keistimewaan dewan untuk membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap kerajaan mahupun pegawai kanan beliau yang tidak berpeluang untuk menjawabnya.

"Kalau rasa ada penyelewengan dan rasuah, silakan (bangkitkan) di luar dewan.

"Sebab dalam polisi SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) jelas, kalau buat tuduhan yang mana terbukti tidak benar, orang (yang dituduh) itu boleh ambil tindakan dan mendakwa orang yang berkenaan kerana fitnah. Jangan guna hak istimewa dewan ini dengan membuat dakwaan bukan-bukan," katanya.

Sebelum itu, Ahmad berkata sektor pelancongan akan dijadikan sebagai sumber ekonomi penting negeri Terengganu pada masa akan datang untuk mengelak kebergantungan kepada hasil royalti minyak daripada kerajaan pusat.

Katanya kerajaan perlu mencari alternatif jangka masa panjang untuk menjana ekonomi negeri itu kerana minyak di perairan Terengganu akan habis pada suatu hari nanti.

"Daripada RM1.888 bilion yang diperuntukkan dalam bajet Terengganu tahun depan, 92 peratus daripadanya diperoleh melalui sumber kerajaan pusat melalui Dana Khas Kerajaan Pusat, yang tidak lama lagi, InsyaAllah akan menjadi wang royalti.

"Untuk itu usaha yang perlu kita lakukan ialah menjana pendapatan negeri pada masa depan melalui sektor pelancongan dan ia akan diletakkan sebagai tulang belakang ekonomi Terengganu," kata Ahmad.

Beliau berkata, untuk itu kerajaan negeri telah menyediakan peruntukan yang besar untuk membangunkan sektor pelancongan termasuk untuk memajukan Tasik Kenyir.

Katanya, walaupun Tasik Kenyir telah dibuka hampir 30 tahun, namun bilangan pelancongan yang berkunjung ke tasik buatan terbesar di Asia Tenggara itu masih berkurangan.

Ini kerana walaupun mempunyai daya tarikan alam semula jadinya tersendiri, kawasan itu masih kurang tempat-tempat yang menarik untuk dilawati dan kurang kemudahan asas, kata Ahmad.

"Tidak ada pelabur yang ingin datang buka hotel atau resort di situ kerana tidak ramai yang datang, dan kerana itu, kerajaan ingin memajukan Tasik Kenyir," dengan menyediakan program berkunjung ke pulau di tasik itu.

Ahmad berkata 340 buah pulau yang terdapat di Tasik Kenyir mampu memberi pendapatan lumayan untuk sektor pelancongan jika ia dimajukan seperti cadangan kerajaan untuk mewujudkan Pulau Burung, Pulau Rama-rama, Taman Orkid dan Pulau Herba.

Beliau juga menyebut mengenai satu penemuan artifak berusia hampir 10,000 tahun di Gua Bewah di kawasan tasik itu.

Persidangan ditangguhkan ke satu tarikh yang akan diumumkan kelak.

PENYANYI,PELAKON BOLEH SIMPAN DALAM KWSP


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menawarkan Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia (SSP 1Malaysia) mulai 3 Jan ini bagi membantu individu yang bekerja sendiri menangani masalah ketidakcukupan simpanan selepas bersara nanti.

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Tan Sri Azlan Zainol berkata skim itu mengambil berat terhadap kebajikan semua peringkat rakyat yang bekerja sendiri yang tidak mempunyai skim simpanan pesaraan secara formal.

Skim tersebut diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pembentangan Bajet 2010 pada Oktober lepas.

"Skim itu bertujuan memberikan perlindungan kewangan kepada individu yang tidak mempunyai pendapatan tetap apabila mereka mencapai usia tua," kata Azlan dalam kenyataan di sini Selasa.

SPP 1Malaysia ini terbuka kepada individu bekerja sendiri seperti penjaja, peniaga pasar malam, ejen hartanah, golongan pekerja bebas seperti deejay, pembimbing kecergasan, penyanyi dan pelakon serta pemilik perniagaan dalam talian.

"Kerajaan sentiasa prihatin terhadap ketidakcukupan simpanan persaraan yang menjadi kebimbangan sebahagian besar rakyat Malaysia terutamanya golongan bekerja sendiri yang tidak mempunyai pendapatan tetap bulanan.

"Skim SPP 1Malaysia menawarkan golongan terpilih ini fleksibiliti dalam menentukan jumlah wang yang mampu disimpan untuk simpanan persaraan mereka," kata Azlan.

Katanya tidak seperti skim simpanan KWSP yang biasa, amaun yang dicarumkan ke dalam SSP 1Malaysia adalah bergantung kepada tahap kemampuan pencarum sepenuhnya.

"Ahli boleh memilih untuk mencarum amaun minimum sebanyak RM50 sehingga RM5,000 sebulan sebagai simpanan persaraan mereka.

"Caruman adalah secara sukarela dan pencarum juga tidak perlu membayar caruman setiap bulan, ia bergantung kepada tahap kemampuan mereka,", katanya.

Pencarum skim ini akan menerima dividen tahunan mengikut kadar yang diumumkan KWSP.

Tambahan pula, sumbangan kerajaan sebanyak lima peratus dan tertakluk kepada jumlah maksimum sebanyak RM60 setahun, selama lima tahun bermula dari tahun 2010 hingga 2014.

Individu yang berminat untuk menyertai skim ini perlu mengisi Borang KWSP 16G (1M) yang boleh diperoleh di cawangan KWSP seluruh negara atau memuat-turun dari laman web ini mulai 3 Jan ini.

Borang tersebut perlu dikembalikan ke cawangan KWSP berdekatan atau melalui serahan mel.

Bagaimanapun, individu yang berminat dan masih belum menjadi ahli KWSP perlu berdaftar sebagai ahli terlebih dahulu dengan mengisi Borang KWSP 3 dan mengemukakannya kepada KWSP sebelum memohon menyertai skim ini.

Simpanan boleh didepositkan secara tunai atau cek menggunakan Borang KWSP 6A(2) di kaunter bayaran KWSP seluruh negara.

Menurut Azlan, ahli KWSP sedia ada yang telah bekerja sendiri turut layak memilih untuk menyertai skim baru itu.

Keterangan lanjut boleh diperolehi dengan mengunjungi pejabat KWSP berdekatan atau hubungi Pusat Panggilan KWSP di 03-8922-6000 atau layari laman web KWSP.

TERENGGANU APPROVED RM492.8 MILION HOUSING PROJECTS


The Terengganu government approved 28 housing projects for the hardcore poor between April last year and last month, with an allocation of RM492.8 million, Menteri Besar Datuk Ahmad Said told the state assembly on Tuesday.

He said 15 of the projects were under implementation while the 13 others were in the design state, and altogether involved 9,811 housing units.

"The state government decided to use the direct negotiation method in offering the projects to speed up the process because the tender method, as experienced in seven projects thus far, took up to almost one year," he said when replying to a question from Datuk Din Adam (Bukit Besi-BN).

Datuk Rosol Wahid (Ajil-BN), in a supplementary question, asked the state government to explain the criteria used to select contractors for the projects to avert a delay as had happened in his constituency, involving the construction of 317 houses at a cost of more than RM36 million at RPR Batu 22 Ajil.

Ahmad said the contractors were appointed based on several factors, including the background of the company, financial position and experience.

He said it was usual for the contractors to show they were the best when they wanted to vie for the projects but after they were awarded the job they would come up with all kinds of excuses, including blaming the (rainy) weather, for being unable to complete their work.

He also said that the government paid the contractors based on the progress of work so as to avert any delay in the project, adding that contractors who failed to complete any project were blacklisted.

Meanwhile, State Health, Unity and Consumer Affairs Committee chairman Dr Abd Rahman Mohtar told the assembly that 187 cases of cholera, including one death, were reported in Terengganu between Nov 10 and Dec 9.

Replying to a question from Alias Razak (PAS-Bukit Tunggal), he said the state health department adopted strict measures to control the spread of the disease, including closing restaurants, "keropok lekor" (fish crackers) outlets and ice factories.

He said the department suspected that the source of the cholera virus was some foreign crew of fishing boats which landed at the Chendering port.