Selasa, Mac 28, 2017

KENYATAAN AZMIN BUKTI PKR TIADA JENTERA

SHAH ALAM, 27 Mac (Bernama) -- Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetap berpendirian untuk tidak memutuskan hubungan dengan PAS sekalipun Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan kerjasama dengan parti lain ibarat 'memikul biawak hidup'.

Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata PKR tetap yakin dengan permuafakatan dalam pakatan pembangkang dan akan sentiasa menghormati sebarang perbezaan pendapat.

"Keadilan (PKR) di peringkat pusat, negeri dan cabang tidak pernah putuskan hubungan dengan sahabat," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor ke-13 yang disempurnakan oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, di Bangunan DUN Selangor di sini, semalam.

Mengulas kenyataan Abdul Hadi berkenaan 'memikul biawak hidup', Menteri Besar Selangor itu berkata: "Usahlah lontarkan istilah begitu, tidak manis di khalayak ramai, kita patut zahirkan kata-kata yang lebih manis, lebih lunak.

"Kita kena saling hormat-menghormati sebab kalaupun kita berhujah dengan musuh sekalipun tiada keperluan guna istilah itu," katanya.

Pada Sabtu lepas, media sosial melaporkan Abdul Hadi berkata PAS tidak akan bersama Pakatan Harapan atau pun Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi pilihan raya umum.

Abdul Hadi berkata kerjasama dengan parti lain umpama 'memikul biawak hidup', dan PAS akan mengambil pendekatan sendiri dalam menghadapi pilihan raya umum nanti.

Ulasan saya, kenyataan Azmin membuktikan bahawa PKR tiada jentera pilihan raya. Selama ini PKR bergantung kepada jentera PAS. Ini bermakna calon PKR menang kerana kerja kuat jentera PAS. Apabila PAS tidak menyertai Pakatan Harapan ini yang membimbangkan PKR kerana mereka tiada jentera.

Malah di parlimen Gombak, penyokong PAS sudah meluat dengan Azmin. Mereka tunggu PRU tiba untuk meletakkan calon PAS untuk menentang Azmin. Ketika itu barulah Azmin tahu bahawa selama ini beliau menang kerana jentera PAS yang bekerja tanpa mengharapkan imbuhan.