Jumaat, Mei 06, 2016

KITA BELUM PASTI KEHILANGAN MEREKA KATA NAJIB

KUCHING, 6 Mei (Bernama) -- Serpihan helikopter yang hilang di Sarawak semalam dijumpai bersebelahan Sungai Batang Lupar, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Serpihan itu termasuk sebuah rotation device, sebuah kerusi, sebahagian daripada pintu, sebahagian rotor blade dan sebahagian dinding pesawat, Najib berkata pada sidang media pagi ini.

Perdana Menteri mengesahkan helikopter itu membawa enam orang, antaranya Timbalan Menteri Perusahan Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon, suaminya Asmuni Abdullah dan Anggota Parlimen Kuala Kangsar Datuk Wan Muhammad Khairil Anuar Wan Ahmad.

Turut berada dalam helikopter itu ialah Ketua Setiausaha Kementerian Perusahan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Sundaran Annamalai, pengawal peribadi Ahmad Sobri Harun, dan juruterbang warga Filipina Rudolf Rex Ragas.

Helikopter itu berlepas dari Betong, kira-kira 250km dari sini pada 4.12 petang dan sepatutnya tiba di Kuching sekitar 5 petang.

"Setakat ini kita tidak boleh buat sebarang kesimpulan yang kita sudah kehilangan mereka," katanya semasa ditanya sekiranya ini bererti semua mereka sudah tiada lagi.

Perdana Menteri berkata semua aset yang berkaitan sudah diarah melancarkan operasi dan menyelamat "semaksimum mungkin" di sekitar kawasan berkenaan.

MANA PERGI RM10 JUTA DERMA DAP?Selama ini DAP sentiasa bertanya kemana pergi wang itu dan kemana wang ini, rupanya DAP terlupa bertanya kemana pergi wang yang berkaitan dengan parti mereka sendiri.


Selama bertapak di Sarawak kemanakah perginya wang kutipan derma yang diperolehi DAP, bagaimana wang itu dibelanjakan dan siapakah yang menyimpan serta membelanjakannya?


Persoalan ini sepatutnya di tanya pengikut DAP !


Parti DAP memiliki beberapa saluran untuk memohon derma secara terbuka dari rakyat biasa, Tabung derma tersebut dikatakan untuk membiaya pelbagai projek untuk rakyat;


• Tabung Derma ceramah


• Derma Online


• DAP Fund Raising Dinner (FRD)


- FRD Impian Sarawak


- FRD Pilihanraya Negeri Sarawak

DAP memang sinonim dengan projek Impian Sarawak, namun apakah punca pendapatan atau sumber kewangan DAP sehingga dapat membiaya projek tersebut.


Namun jika merujuk penyataan dibawah, jelas sekali derma yang diterima DAP tidak digunakan untuk membiaya projek Impian Sarawak kerana projek itu dilakukan secara gotong-royong bersama penduduk kampung.


Disini juga timbul persoalan, kemana kah wang derma tersebut dibelanjakan?


Walaupun pada asalnya DAP memohon derma dengan alasan untuk membiaya Impian Sarawak, tapi dalam kenyataan berlainan, DAP jugalah yang menafikan wang derma tersebut digunakan untuk membiaya Impian Sarawak.


Siapakah yang tertipu sebenarnya? lihat petikan dibawah.

Penyokong DAP memang pemurah untuk menghulurkan derma, malah setiap kali ceramah DAP tidak pulang dengan tangan kosong.


Sepertimana pemimpin DAP yang terkenal dengan plakad mempersoal “Mana RM2.6 Billion”, penyokongnya dan orang ramai juga ingin tahu, berapakah jumlah kutipan tabung derma setiap ceramah DAP?


Petikan dibawah menyatakan anggaran kutipan derma yang diterima DAP setiap kali berceramah;


Sejarah ceramah DAP dapat mengumpul RM50,000 untuk satu malam di satu lokasi. Pada setiap musim pilihanraya, DAP mula berkempen sebulan lebih awal dari tarikh sasaran pilihanraya. Jika tersasar, tempoh kempen berlanjutan sehingga tarikh pengundian sebenar.


Pada malam pertama kempen, sebanyak RM10,000 kutipan derma untuk bandar utama seperti Kuching, Sibu dan Miri.


Tempoh berkempen adalah selama 10-12 hari. Anggaran pendapatan derma (seluruh Sarawak) dalam tempoh tersebut mencecah RM2,500,000.00 (RM2.5 juta) untuk tempoh 5 tahun kebelakangan ini sejak tahun 2011 ! Dan ia termasuk jumlah kutipan derma semasa ‘Kopitiam Talk’ sebulan sebelum tarikh sasaran pengundian.


Dalam masa sebulan sebelum tarikh sasaran pengundian, DAP mengadakan ceramah berbentuk ‘Kopitiam Talk’. Kutipan semalam mencecah purata RM1,000 untuk satu malam pada satu lokasi.


Biasanya DAP tidak mengumum jumlah kutipan untuk setiap ceramah,; cuma mengumumkan untuk ceramah tertentu sahaja.


Apakah yang DAP sembunyikan, kemana perginya RM2.5 juta yang DAP kumpul selama aktif berceramah?


Ini pun tetap mencipta persoalan, kemana kah wang itu dibelanjakan?


Jika melihat kepada derma secara online yang diterima DAP, jumlahnya memang cukup lumayan.

DAP Sarawak pernah mengumumkan kutipan derma online untuk satu malam sahaja ialah RM159,601.00 (RM159.6 ribu).


Ia adalah sumbangan semasa perasmian pertama kali Projek Impian Sarawak di Kuala Lumpur pada 10 Oktober 2013.


Namun anggaran terendah derma online DAP dari tahun 2011 sehingga 2016 ialah sebanyak RM500,000.00 (RM5 ratus ribu).


Menariknya semua sumbangan secara online disalurkan ke akaun DAP Malaysia, iaitu DAP pusat. Bukannya ke akaun DAP Sarawak!


'Projek mimpi' anjuran DAP Malaysia bukan sahaja untuk Sarawak, tetapi juga berkembang ke negeri lain seperti Impian Kelantan, Impian Sabah dan lain-lain.


Ini bermakna kutipan derma dari orang Sarawak, tidak semestinya untuk bantu Sarawak. Malah DAP tidak mempunyai sistem untuk mengesan wang derma dari negeri mana.


Semua wang derma untuk projek negeri lain juga disalurkan ke akaun DAP pusat, lalu kemana kah wang tersebut digunakan?
Dibawah ini pula menunjukkan DAP ada membuka satu akaun khas untuk penderma dari luar negara dan ia juga ditujukan ke akaun DAP Malaysia-bukan ke akaun DAP Sarawak!

Berapa pula jumlah kutipan derma Fund Raising Dinner (FRD) DAP? mari kita lihatTiket yang dijual semasa FRD bernilai RM700 (1 meja) sehingga RM 6,000.00 satu meja!


Kutipan Fund Raising Dinner (FRD) untuk malam pertama pelancaran Impian Sarawak ialah sebanyak RM 322,997.00 !Tapi maklumat dalaman mengatakan DAP mengutip setinggi RM 3,000,000.00 (RM3juta) hasil dari sumbangan pembelian meja dan kutipan derma meja ke meja untuk majlis Fund Raising Dinner dari tahun 2011 sehingga sekarang.(jumlah termasuk kutipan derma untuk pilihanraya).


Berapakah kos projek Impian Sarawak dari 2013 hingga 2016?


Menurut DAP, sejumlah 60 projek Impian Sarawak telah dibuat sejak penubuhannya pada 10 September 2013.


DAP sentiasa mengatakan mereka telus dalam kewangan; tetapi menjadi persoalan kemana perginya semua wang derma untuk projek tersebut?


Jawapan DAP amat mudah: “Semuanya kami belanjakan untuk membantu rakyat dalam projek Impian Sarawak. Kami ada memaparkan semua kos perbelajaan itu di laman web Impian Sarawak”


Beranikah DAP menjelaskan berapa kos keseluruhan 60 projek Impian Sarawak?


Sejak tahun 2013 sehingga 2016, DAP cuma ada memaparkan perbelanjaan yang tidak lengkap untuk 14 projek sahaja dan ianya untuk sehingga 2014!

Sebanyak 14 projek bernilai RM444,973.03 dari tahun 2013 sehingga 2014, purata nilai untuk satu projek adalah RM 31,783.79.


DAP menganggap projek yang nilainya melebih RM20,000.00 adalah satu projek yang melebihi peruntukan kos sebenar.


Jadi, anggaran kos untuk 60 projek Impian Sarawak sehingga 2016 ialah sebanyak RM1,907,027.29 (RM1.9juta).


Kemana kah perginya baki RM4.09 juta?


Tunggu!!


ADAKAH PENDEDAHAN INI SUDAH TAMAT? SUDAH PASTI BELUM KERANA ANDA PERLU TAHU SATU LAGI SUMBER DANA DAP YANG TELAH LAMA MENJADI PERTIKAIAN AHLI SERTA PIMPINAN DAP !


MASIHKAH ANDA INGAT DENGAN ORANG INI?


Mendiang Wong Ho Leng merupakan bekas pengerusi DAP Sarawak yang bekerja keras dalam parti sehingga beliau meninggal dunia disebabkan barah otak.


Selepas pemergian beliau, isterinya Irene Chang mengecam tindakan DAP yang dianggap sambal lewa semasa suaminya sedang sakit.


Malah isterinya dalam satu portal mendedahkan satu jumlah wang sumbangan dari Persatuan Peniaga Foochow (Sibu) untuk membantu DAP dalam urusan pilihanraya sibu 2010 dan PRN Sarawak ke 10 (2011).

She further said, “During the Sibu by-election and the Sarawak State election last year, we used up almost all of our personal savings of RM700,000 for campaign expenses as there was very little support from DAP HQ. Then we begged the Foo Chow clansmen and businessmen for donations and financial aid and we managed to raise over RM10 million from friends, relatives and well-wishers…I think we probably spent about RM4 million from that amount but the rest seemed to have been transferred from DAP Sarawak and disappeared into the party coffers in DAP HQ and we have no access to the funds…And now Wong is sick and we need money for his medical treatment and all that Guan Eng can say or do is that the party will support us morally and help service the constituency…Where is the humanitarian support to us in this time of difficulty? Not a single sen coming out from the party after all that we have done and achieved for the party. Shame on you Guan Eng.”

Kenyataan portal itu dinafikan oleh Irene sendiri. Secara tiba-tiba beliau menafikan DAP tidak membantu.


David Wong juga menafikan kenyataan didalam portal yang sama…


Dengan penafian itu, maka DAP merasa selamat kerana mereka telah berjaya menenangkan keadaan isteri mendiang WHL dan rahsia sebenar tidak pecah.


Namun setelah disahkan oleh sumber dalaman, dan dikaji semula 2 penafian akhbar oleh Irene dan David, masing-masing cuma menafikan isu DAP bantu atau tidak (kebajikan DAP terhadap WHL ketika sakit).


Fakta yang muncul ialah kedua-dua mereka tidak menafikan wujudnya jumlah wang masuk sebanyak RM10juta dari persatuan peniaga foochow sibu.


Menurut Irene (dalam portal), RM4juta telah digunakan manakala baki RM6juta telah dipindahkan ke akaun DAP Pusat (HQ) selepas selesainya PRN Sarawak ke 10 (2011).


Persoalan yang sering bermain di bibir ahli serta penyokong DAP Sarawak sehingga tahun 2014 ialah kemana perginya baki RM6juta wang sumbangan tersebut? Isu tersebut semakin dilupakan oleh ahli DAP kerana sejak 2014 DAP mengaburi isu tersebut dengan projek Impian Sarawak.


DAP juga mengaburi isu tersebut dengan mempersoal isu 1MDB serta RM2.6billion sehingga penyokongnya lupa kemana perginya wang baki tersebut.


Satu persatu ahli kuat DAP mula keluar parti!


Isu status ROS tidak sah pada tahun mesyuarat CEC DAP tahun 2012 sebenarnya ada berkaitan dengan rasa tidak puas hati ahli DAP dengan corak kewangan DAP.


Dengan bantuan maklumat bekas ahli DAP, mari kita kira, berapa sebenarnya jumlah wang DAP lesap entah kemana:
Kira-kira berikut adalah berdasarkan maklumat dan anggaran yang ada. Ini tidak termasuk usaha-usaha pengumpulan dana lain yang diluar pengetahuan awam dan ahli.MANA BAKI RM 10,092,972.71 ?


DAP sering beri alasan mereka tidak dapat bantu rakyat sepenuhnya kerana mereka belum jadi kerajaan.


Tetapi apa yang terjadi di sebalik alasan itu ialah mereka menyembunyikan fakta kehilangan RM10 juta !


Belum jadi kerajaan sudah songlap RM10 juta?


Baru-baru ini Chong umum buka lagi satu tabung derma khas untuk PRN Sarawak 2016, sasaran DAP Sarawak ialah RM1 juta atau lebih!


Namun persoalan masih lagi ingin tahu kemana kah perginya wang RM10 juta hasil kutipan derma?


Itu belum lagi termasuk kutipan derma dari akaun antarabangsa, beranikah DAP dedahkan?


Dimana baki RM10 juta, kemana perginya wang tersebut?

HELIKOPTER BAWA NORIAH KASNON DAN WAN MOHAMAD KHAIRIL ANUAR BELUM DITEMUIOperasi mencari dan menyelamat helikopter yang hilang petang semalam akan ditumpukan mulai dari Sri Aman, Simunjan hingga ke lokasi asalnya di Betong.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Seri Muhammad Sabtu Osman berkata pelbagai agensi akan bekerjasama dalam gerakan itu, termasuk Jabatan Penerbangan Awam (DCA), tentera dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

Bercakap dalam sidang media di Kuching malam tadi

Muhammad Sabtu berkata polis belum dapat mengesan lokasi helikopter berkenaan dan gerakan akan diatur mulai jam 6 pagi nanti.

“Malam ini (polis belum) dapat lokasi (tepat) pesawat dan (gerakan mencari) akan diatur pada jam 6 pagi. Sekurang-kurangnya lebih dari seratus tenaga yang akan dikerah (menyertai operasi berkenaan).

“Kalau tanya (situasi pada) malam (ini) saya tak dapat beri jawapan yang positif,” katanya.

Beliau juga meminta orang ramai tidak mempercayai khabar angin yang kononnya mendakwa ada pesawat udara membuat pendaratan kecemasan di beberapa lokasi.

"DCA sahkan tidak mengesan sebarag helikopter membuat pendaratan di Sarawak," katanya.

Identiti belum disahkan

Muhammad Sabtu menjelaskan helikopter berkenaan membawa lima penumpang serta seorang juruterbang. Seorang daripada penumpang itu ialah pengawal peribadi.

Bagaimanapun beliau tidak mendedahkan identiti penumpang dalam pesawat berkenaan.

“Untuk penumpang saya tidak dapat beri pengesahan (buat masa ini). Apabila polis dapat pengesahan (barulah) identiti (mereka) diberitahu,” katanya.

Petang tadi sebuah helikopter dinaiki enam orang, termasuk seorang timbalan menteri, dilaporkan hilang ketika dalam perjalanan dari Betong ke Kuching.

Borneo Post melaporkan, salah seorang penumpang ialah Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon dan suaminya, serta Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad.

Noriah adalah anggota parlimen Sungai Besar manakala Wan Mohammad Khair-il Anuar anggota parlimen Kuala Kangsar.

Turut berada dalam pesawat sama ialah Ketua Pengarah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Sundaran Ann Amalai serta pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri.
DCA pula mengesahkan operasi mencari operasi menyelamat telah dilancarkan.

Bernama menyatakan helikopter berkenaan berlepas dari Betong pada jam 4.12 petang dan sepatutnya tiba di Kuching kira-kira jam 5 petang.

Helikopter Eurocopter AS350 itu dikendalikan sebuah syarikat tempatan.