Selasa, September 30, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Pagi ini, Selasa, 30 September, tepat jam 9.50 pagi, Pemangku Pengarah Unit Komunikasi (UNIKOM), Ruslan Abdul Rahman telah menelefon saya membetulkan fakta dalam blog ini. Dia kata majlis buka puasa di Hotel Primula minggu lepas bukannya anjuran KAWAT tetapi anjuran UNIKOM.

Terima kasih kepada Ruslan yang membetulkan fakta itu. Ruslan kini adalah Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Nerus. Dia tidak ada rezeki jadi calon sedangkan dia paling lama jadi Setiausaha Akhbar MB di zaman Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad. Mungkin DUN Tepoh akan datang mencalonkan beliau kerana Ustaz Ramli Nuh sudah dua penggal jadi ADUN Tepoh. Juga saya rasa Menteri Besar baru, Datuk Ahmad Said sepatutnya menaikkan pangkat sebagai Pengarah UNIKOM. Sudah lama beliau di situ masih jadi Pemangku Pengarah sahaja.

Saya ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi menghantar ucapan selamat hari raya seperti Haji Mohamad Abdullah, bekas pegawai YPK yang kini jadi usahawan kereta second-hand di Padang Midin, Kuala Terengganu. Begitu juga Wan Jasni, Pemeriksa Kira Kira UMNO bahagian Kemaman yang menghantar sms berbunyi, “Ramadhan berakhir menguji keimanan, Aidilfitri disambut penuh keinsafan, sejahtera bahagia di hari lebaran, menyambutnya dengan kemenangan, salam kemaafan dari Wan Jasni sekeluarga”.

Juga tak lupa kepada bekas Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak yang turut mengirim sms kepada saya mengucapkan selamat hari raya kepada saya. Setiap tahun beliau tidak pernah lupa bertanya khabar kepada saya. Saya doakan beliau menang dalam pertandingan Ketua UMNO Bahagian Kota Belud dan juga menang Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia. Datuk Salleh tidak bertanding kerana memberi laluan kepada Setiausaha Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Abdul Rahman Dahlan menjadi Ahli Parlimen Kota Bleud walaupun beliau adalah Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tuaran.

Rahman akan menentang kawan saya, Aliasgar Haji Basri yang akan mempertahankan kerusi Timbalan Ketua UMNO Bahagian Tuaran. Aliasgar yakin dia menang walaupun Rahman lebih banyak wang daripadanya.

Di hari baik bulan baik ini saya ambil kesempatan mohon maaf kepada semua kawan-kawan. Ada kawan bila saya puji blognya, dia kata saya ni tak boleh dibuat kawan. Terpulanglah kepada dia. Kalau tak sudi bermaaf-maafan di hari baik, bulan baik ini, apa boleh buat.

Di hari baik ini, saya teringat kepada orang yang istimewa, Fairus yang balik berhari raya di Ipoh, Perak. I miss u very much, Fairus.

100 PERATUS AJK BARU UMNO KEMAMAN?


Semalam hari Isnin, 29 September, saya masih bekerja walaupun sudah ramai yang bercuti. Kami datang kerja separuh hari sahaja. Lepas itu saya balik ke kampong bersama rakan serumah, Abdul Mubin Ismail. Saya ucapkan terima kasih kepada beliau yang mengajar saya buat blog ini. Sudah lama saya nak ada blog sendiri. Zaharin Sang Kelembai banyak kali nak ajar saya buat blog, tetapi sampai kini tak pernah jadi kenyataan. Mubin balik ke Kuala Terengganu dan saya sampai di Kemaman sahaja.

Selepas berbuka puasa di Mydin Bistro di Chukai Utama, saya dan Mubin lepak di Casa Limbong. Kebetulan terserempak dengan Ketua UMNO Cawangan Dusun Nyior, Razali Wahab atau Pok Ya Tok Bomoh. Pok Ya kata 100 orang akan bertanding ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Kemaman pada 18 Oktober ini. Pok Ya tanya saya, “Awak bertanding ke Zabidi?”
Saya jawab belum confirm lagi. Pada tahun 2004, saya kalah 13 undi kepada AJK nombor 20, Tuan Chik Tuan Muda. Saya duduk di tangga di 23 selepas Haji Yahya Mohamad dan Cikgu Najib. Tengoklah keadaan. Kalau saya rasa saya boleh menang, saya akan tanding.

Pada malamnya pula Mat Amin datang ke rumah ajak saya keluar. Turut bersama kami Azman Shah Pengurus Desa Keluarga YPK Geliga. Azman cerita pengalamannya disoal siasat BPR selama dua hari bulan lepas kerana berhubung projek RM40 ribu yang dibuat di situ. Sekurang-kurangya Azman dah ada pengalaman.

Jam 12 datang Ketua UMNO Cawangan Tok Kapor, Izam Hamzah dan bekas AJK Pemuda UMNO Bahagian Kemaman, Yusof Jaafar join kami di restoran Mydin di Chukai Utama itu. Izam sudah confirm tanding AJK Bahagian. Saya berharap beliau menang kerana pengalamannya sebagai bekas pegawai BTN sudah tentu dapat memanfaatkan ahli-ahli UMNO Kemaman. Yusof pula mahu 20 orang AJK Bahagian pada 18 Oktober ini 100 peratus muka baru. Katanya, ahli UMNO sudah bosan dengan semua AJK yang ada kerana nampak sangat mereka gunakan jawatannya itu untuk dapat tender dan projek dan bukannya menggunakan jawatan itu untuk memberi sumbangan idea kepada Ketua UMNO Bahagian, Datuk Ahmad Said yang juga Menteri Besar Terengganu.

Izam adalah seorang ketua cawangan yang berani. Baru-baru ini cawangannya mencalonkan Tok Penghulu Mat Dalam Awang untuk bertanding Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kemaman. Sayangnya Tpk Penghulu Mat Dalam tak cukup kuota untuk menentang ahli parlimen Kemaman yang juga Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek. Ketua-ketua cawangan takut diugut maka mereka tidak berani mencalonkan Tok Penghulu Mat Dalam.

TV3 MULA SERANG KU LI


Malam Sabtu lalu saya dan boss saya, Baha Azuwan sempat menemui Datuk Kadar Shah di Don di Sri Hartamas. Turut datang lepak pada malam itu ialah Datuk Mazlan Harun, Datuk Tamrin Ghafar dan Datuk Kamal Amir. Turut bersama kami pada malam itu ialah Najib yang memang dari dulu seorang penyokong setia Ku Li. Naib Ketua UMNO Kemaman, Mohd. Rahim Hussein yang baru balik dari umrah sampai di situ tepat jam 1 pagi.

Seorang artis yang baru menang kes mahkamah, Fazura turut datang sekejap menemui rakannya di situ. Kami lepak sampai jam 2 pagi di restoran Don itu. Seperti biasa perbualan politik yang menjadi fokus kami. Kebetulan pada siang tadi Ku Li yang menawarkan dirinya bertanding jawatan Presiden UMNO telah mengadakan siding akhbar di rumahnya. Ramai wartawan yang hadir termasuk wartawan asing. Berita TV3 secara sinis menyiarkan visual yang menunjukkan Ku Li berkata, “Saya memang nak jadi Perdana Menteri”. Nampak sangat TV3 cuba menonjolkan Ku Li seorang yang rakus kuasa.