Jumaat, Januari 13, 2012

NAZRI SALLEH DALAM KENANGAN


Bekas Ketua Pemuda UMNO Kemaman, Nazri Salleh,55, meninggal dunia di Kuala Lumpur malam tadi. Beliau lama sakit barah dan beliau menghembuskan nafas terakhir pada jam 8 malam tadii.

Nazri adalah bekas Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Terengganu (Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad). Pada tahun 1986, beliau menang jawatan Naib Ketua Pemuda UMNO Kemaman mengalahkan Haji Khalid Karim dan Yahya Abdul Rahman.

Pada tahun yang sama, beliau dilantik sebagai Setiausaha Politik Wan Mokhtar sehingga tahun 1990. Pada tahun 1987, selepas UMNO diharamkan beliau dilantik sebagai Ketua Pemuda penaja UMNO (baru).

Pada tahun 1989, beliau mengalahkan Ghani Zahari untuk jawatan ketua pemuda. pada tahun 1993, beliau kalah kepada ADUN Kijal, Ahmad Said bagi jawatan tersebiut dalam pertandingan tiga penjuru yang melibatkan Nazri-Ahmad Said-Md Rahim Husin.

Bagaimanapun pada tahun 1993, beliau menang ahli jawatankuasa Umno Bahagian Kemaman. Pada tahun 2000, beliau bertanding jawatan timbalan ketua bahagian tetapi tewas kepada Ahmad Shabery Cheek. Bagaimanapun pada tahun 2004 beliau menang AJK bahagian dan mengekalkan jawatan yang sama pada tahun 2008.

Pada tahun 1993, saya telah menulis buku DILEMA YUSOF NOOR yang memuatkan satu bab pertandingan ketua pemuda antara beliau dengan Ahmad Said.

Pelbagai keburukan beliau saya dedahkan dalam buku tersebut tetapi bila saya jumpanya di Kuala Lumpur selepas buku itu terbit, beliau tidak marahi pun saya. Ternyata beliau seorang yang berjiwa besar berbanding dengan Rahman Bakar yang memarahi saya di pejabat Dr Yusof Noor gara-gara penerbitan buku tersebut.

Ketika itu Nazri, Rahman Bakar dikatakan terlibat dalam gerakan pemuda Umno untuk menjatuhkan Wan Mokhtar sebagai MB Terengganu. Idris Jusoh yang mengetuai pemuda negeri untuk memboikot konvesyen UMNO Terengganu telah lari ke Jordan manakala Nazri selaku naib ketua pemuda negeri terpaksa memikul beban itu.

Al fatihah buat beliau. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.