Sabtu, November 22, 2008

MUHYIDDIN JADI MENTERI HAL EHWAL WANITA?


Pak Lah tidak menolak kemungkinan merombak kabinet ekoran perletakan jawatan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Ong ka Chuan. Walaupun dia adalah menteri dari MCA, tetapi Pak Lah membayangkan rombakan itu melibatkan semua parti komponen BN termasuk UMNO.

Heboh diperkatakan kononnya beberapa menteri yang lantang mengkritik Pak Lah akan ditukarkan ke kementerian lain. Muhyiddin Yassin yang membantah pelan peralihan kuasa pada tahun 2010 adalah salah seorang yang akan ditukarkan ke kementerian yang kurang penting.

Kuasa Muhyiddin di MITI agak besar termasuk memberi AP kepada para perwakilan UMNO. Di Hulu Terengganu, heboh seorang G7 telah menerima banyak AP tetapi bila ia diajukan soalan ini kepada pegawai kanan Muhyiddin, beliau nafikan Muhyiddin ada meluluskan permohonan AP yang baru.

Katanya, Muhyiddin tidak akan menyalahguna kuasanya semata-mata untuk menang kerusi Timbalan Presiden UMNO menentang Muhammad Muhd. Taib dan Ali Rustam.

Pak Lah tidak akan memecat Muhyiddin kerana pemecatannya dari kabinet kelak akan menimbulkan simpati para perwakilan dan ia memberi kemenangan yang mudah kepada Muhyiddin dalam pertandingan tiga penjuru ini. Oleh itu sebaik-baiknya tukarlah Muhyiddin ke Kementerian Hal Ehwal Wanita, keluarga dan Masyarakat menggantikan Dr. Ng Yen Yen.

BUKAN AHLI UMNO DILANTIK PENGERUSI MTEN?


Beberapa ahli ekonomi berpendapat cadangan melantik bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi Majlis Ekonomi Negara (MTEN) adalah janggal.
Pensyarah ekonomi Universiti Utara Malaysia (UUM), Haim Hilman Abdullah berkata, mengikut amalan, jawatan itu disandang oleh seorang Perdana Menteri sepanjang tempoh perkhidmatannya.


Katanya, majlis yang ditubuhkan ekoran krisis ekonomi 1997-1998 berperanan penting menggerakkan elemen-elemen ekonomi dan perniagaan dalam negara.


‘‘Justeru, jawatan pengerusi MTEN sangat berkait rapat dengan dasar kerajaan, politik dan kuasa.


‘‘Perdana Menteri mempunyai kuasa untuk meminta bantuan dan menggerakkan elemen-elemen ekonomi tersebut,” katanya.


Beliau mengulas cadangan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman di Parlimen semalam, agar Dr. Mahathir dilantik menjawat portfolio itu berdasarkan pengalamannya memimpin negara ketika kegawatan ekonomi 1997 sehingga 1998.


Sementara itu, Presiden Institut Tadbir Urus Korporat Malaysia (MICG), Datuk Seri Megat Najmuddin Megat Khas pula berkata, kepakaran Dr. Mahathir dalam bidang ekonomi memang terbukti namun tidak semestinya beliau dilantik mengetuai MTEN.


Menurutnya, Dr. Mahathir telah lama berkhidmat kepada negara dan sudah tiba masanya untuk beliau berehat.


Dr. Mahathir sudah keluar dari UMNO. Oleh itu jika dia dilantik Pengerusi MTEN memanglah sesuatu yang janggal. Tidak mungkin orang yang bukan UMNO boleh diberi jawatan tersebut.


Apatah lagi biasanya yang sandang jawatan itu adalah seorang Perdana Menteri. Ini yang anehnya cadangan ini datang dari seorang ahli parlimen UMNO yang mungkin mencari sokongan dari para penyokong Dr. Mahathir yang masih ada di kalangan perwakilan UMNO kerana Tajuddin bertanding jawatan ahli majlis tertinggi UMNO pada Mac 2009.