Jumaat, Januari 15, 2016

KALAU RAZAK MASIH PM, DAH LAMA RAZAK PECAT RAFIDAHPerdana Menteri Kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein pasti akan kecewa dengan situasi semasa negara, kata bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz.


"Saya selalu kata, Tun Razak benar-benar akan kecewa jika beliau tahu apa yang berlaku kepada negara pada masa ini," kata Rafidah pada Seminar Khas Memperingati Tun Abdul Razak (Perdana Menteri Kedua 1970-1976), di Kuala Lumpur, semalam.


Menurutnya, budaya politik yang membolehkan negara menjadi kuat dan dihormati semakin terhakis hari ini dan tumpuan juga tidak lagi diberikan kepada pembangunan negara.


Secara khusus, beliau mempersoalkan dasar pendidikan negara yang semakin tidak berkualiti hari ini.


Menurut Rafidah, polisi pendidikan hari ini menjadi sempit kerana penekanan kepada bahasa Melayu sehingga mengabaikan bahasa Inggeris.


"Beliau (Razak) tidak pernah terfikir bahawa pendidikan harus ditafsirkan sebagai hanya Melayu.


"Pergi jahanam dengan bahasa lain di dunia. Tidak, beliau tidak pernah bercakap seperti itu," katanya.


Malah dalam Umno mesyuarat Majlis Tertinggi ketika itu, Rafidah berkata, semua mereka bertutur dalam bahasa Inggeris.


Rafidah yang dilantik dalam Kabinet Razak sebagai senator ketika berusia 30 tahun dan adalah juga ahli Majlis Tertinggi semasa pada Razak memimpin Umno.


Beliau kemudian menjadi menteri penuh semasa era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad.


Ulasan saya, jika Razak masih menjadi PM, beliau akan memecat Rafidah yang korup.


Semasa beliau jadi menteri perdagangan antarabangsa dan industri mulai 1987 beliau telah menyalahgunakan kuasa sehingga menantunya turut dapat saham peruntukan khas Bumiputera yang dikeluarkan oleh MITI.


Walaupun beliau tidak masuk dalam mesyuarat tersebut, tetapi pegawai meluluskan permohonan itu kerana dia adalah menantu Rafidah.


Jika ia berlaku di zaman Razak jadi PM sudah lama Razak memecat Rafidah dari kabinet.


Malah ketika beliau jadi menteri berapa ramaikah orang Melayu yang beliau telah lahirkan sebagai usahawan yang berjaya?


Sebagai ketua wanita Umno pun beliau gagal menolong ketua wanita bahagian apatah lagi mahu menolong orang Melayu menjadi usahawan yang berjaya.Sebab itu beliau kalah mempertahankan jawatan ketua wanita di tangan Dr Zaharah Sulaiman pada tahun 1996.
Sebab itu apabila sudah tidak jadi menteri, Rafidah tak perlu cakap banyak kerana sewaktu ada kuasa dahulu pun kamu tidak menolong orang.