Khamis, November 19, 2009

AIR MATA RASULULLAH


Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya.

Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'

'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.

Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah.

Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.


Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.

'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.

'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril.

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.

'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?'

'Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat
Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.

Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'

Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'

Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.

'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.

'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.

Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'
'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'

Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.
Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku'
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi
Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

AKTA SEWA BELI AKAN DIPINDA


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan meminda Akta Sewa Beli kerana berlakunya banyak tindakan keterlaluan terhadap pengguna yang gagal melunaskan hutang ansuran kenderaan mereka.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pindaan akta itu perlu dilaksanakan kerana Akta Sewa Beli yang sedia ada memberi terlalu banyak kebebasan kepada bank sehingga melakukan tindakan dengan mengenakan pelbagai caj kepada pengguna yang gagal melunaskan hutang ansuran mereka.

"Sebagai contoh, apabila bank bertindak menarik kereta pengguna yang gagal melunaskan hutang ansuran mereka seperti yang ditetapkan dalam perjanjian sewa beli, pengguna akan menghadapi pelbagai bayaran untuk menuntut semula kereta mereka.

"Antaranya ialah bayaran upah tarik kereta, bayaran tuntutan semula dan bayaran untuk menyimpan kereta pengguna," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat antara KPDNKK dan 40 wakil daripada badan bukan kerajaan (NGO) persatuan pengguna di sini Rabu.

Pindaan Akta Sewa Beli itu akan memberi hak yang lebih adil kepada pengguna yang menghadapi masalah pembayaran hutang ansuran kereta mereka dan menghalang bank daripada melakukan pelbagai tindakan keterlaluan dan mengenakan pelbagai caj perkhidmatan kerana kegagalan pengguna melunaskan hutang ansuran, katanya.

Selain itu, Ismail Sabri berkata kementerian akan turut meminda akta tribunal pengguna untuk menyenaraihitam peniaga yang ingkar membayar pampasan sewajarnya kepada pengguna.

Walaupun wujudnya tribunal pengguna, KPDNKK mendapati masih ramai pengguna tidak mendapat pampasan pada waktu yang ditetapkan dan menerima jumlah pampasan yang sewajarnya.

Bagaimanapun KPDNKK akan meminta pandangan daripada kementerian lain sebelum menyerahkan cadangan pindaan akta tribunal itu kepada Peguam Negara, katanya.

Sementara itu, KPDNKK bercadang untuk mewujudkan jawatankuasa bersama dengan kementerian lain bagi menyelesaikan masalah pengguna dengan cepat.

Jawatankuasa itu perlu diwujudkan kerana kebanyakan aduan yang diterima KPDNKK adalah di luar bidang kuasa mereka seperti kes rumah tidak siap atau terbengkalai yang terletak di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Katanya jawatankuasa bersama itu akan dapat menyelesaikan masalah pengguna dengan lebih berkesan tanpa pengguna menunggu terlalu lama untuk mendapat tindakan susulan daripada kementerian yang terbabit.

Selain itu, Ismail Sabri berkata KPDNKK bercadang untuk mewujudkan akta baru, Akta Kredit Pengguna, sebagai akta alternatif kepada Akta Pajak Gadai dan Akta Peminjam Wang Berlesen.

KPDNKK tidak boleh meminda Akta Pajak Gadai dan Akta Peminjam Wang Berlesen kerana ia terletak di bawah kementerian lain, akta baru itu dapat lebih perlindungan kepada pengguna berbanding dua akta tersebut, kata beliau.