Isnin, September 04, 2017

TAHNIAH KEPADA KAWAN SATU BATCH DI UM JADI KETUA POLIS NEGARA YANG BAHARU

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Bernama) -- Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara berkuat kuasa hari ini, bagi menggantikan Tan Sri Khalid Abu Bakar yang bersara wajib hari ini.

Majlis serah terima tugas jawatan nombor satu dalam Polis Diraja Malaysia itu disaksikan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Dalam Negeri, di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, di sini.

Mohamad Fuzi, 58, menyertai pasukan beruniform itu pada 8 Jan 1984 sebagai kadet ASP di Pulapol.

Antara jawatan penting yang pernah disandang beliau ialah Penolong Pengarah Inteligen Politik E4 Cawangan Khas Bukit Aman, Penolong Pengarah Cawangan Khas (Bahagian Politik dan Risikan) yang memangku pangkat SAC I pada 2006 dan Pengarah Cawangan Khas pada Julai 2015.

Beliau juga pernah memangku jawatan Timbalan Ketua Polis Negara selama dua bulan pada 2014.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Mohamad Fuzi berkata beliau akan kekal fokus kepada usaha memerangi pengganas.

Malah katanya kerajaan telah meluluskan 343 perjawatan baharu untuk Bahagian Anti Pengganas Bukit Aman yang pastinya akan terus memperkukuh kemampuan bahagian itu.

"Saya yakin masalah pengganas akan dibanteras sama ada di peringkat domestik mahupun antarabangsa," katanya.

Mohamad Fuzi turut berterima kasih atas kepercayaan kerajaan yang melantik beliau ke jawatan tertinggi pasukan keselamatan itu.

"Saya mengucapkan terima kasih atas kepercayaan kerajaan khususnya Timbalan Perdana Menteri dengan pelantikan jawatan ini.

"Selain itu, saya juga mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Khalid kerana banyak memberi tunjuk ajar dalam urusan tugas polis," katanya.

Ulasan saya, tahniah kepada Datuk Seri Mohamad Fuzi yang dilantik sebagai Ketua Polis Negara yang baru. Kami satu batch di UM bersama KSU Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri Koperasi dan Kepunggunaan, Datuk Seri Jamil Salleh dan KSU Kementeri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Borhan Dollah.

Semoga Datuk Seri dapat mengubah imej polis yang tercemar dengan kes rasuah.

-- BERNAMA

TIDAK WAJAR KAITKAN BAJAU DAN SULUK DENGAN MILITAN FILIPINA

SEMPORNA, 3 Sept (Bernama) -- Timbalan Ketua Penerangan UMNO Sabah Datuk Ramlee Marahaban hari ini menyelar tindakan pihak tertentu yang menuduh kaum Bajau dan Suluk di negeri itu melindungi militan dari selatan Filipina atas dasar hubungan kekeluargaan.

Katanya dakwaan itu bukan sahaja tidak adil tetapi juga tidak wajar memandangkan kedua-dua kaum tersebut turut terlibat dalam berjuang dan mempertahankan kedaulatan negara.

"Logiknya, setiap perbuatan jahat ini tidak akan dilindungi walau kita sebangsa, kita satu agama,"katanya kepada pemberita selepas majlis korban Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) bersama masyarakat Zon Simunul, di sini hari ini.

Ramlee yang juga Pembantu Menteri Kewangan Sabah diminta mengulas laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini yang memetik sumber perisikan bahawa anggota militan dari selatan Filipina lari ke negara ini dan dilindungi anggota keluarga keturunan Bajau dan Suluk yang telah lama menetap di Sabah.

Mengulas lanjut, beliau berkata dakwaan itu turut menjatuhkan imej kedua-dua kaum tersebut kerana seolah-olah bersubahat dengan militan dari selatan Filipina.