Khamis, Januari 12, 2017

RAKYAT SARAWAK MAKI SAYA KERANA ADENAN SATEM

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) -- Lapan bulan menerajui Sarawak selepas memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 pada Mei tahun lalu, seorang pemimpin yang berjaya menambat hati rakyat melalui pendekatan 'politik kesejahteraan', Tan Sri Adenan Satem, menghembuskan nafasnya yang terakhir semalam.

Allahyarham Adenan meninggal dunia pada kira-kira 1.20 tengah hari di Pusat Jantung Sarawak, Kota Samarahan, Kuching.

Bakal menjangkau usia 73 tahun pada 27 haribulan ini, Allahyarham merupakan Ketua Menteri Sarawak yang kelima selepas mengambil alih tugas daripada Tun Abdul Taib Mahmud pada 28 Feb 2014.

Pada PRN yang lalu, Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (BN-PBB) itu memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Tanjong Datu, menewaskan Jazolkipli Numan (PKR) dengan majoriti 5,892 undi.

Adenan, 72, meninggalkan seorang isteri, Puan Seri Jamilah Anu serta lima anak, empat perempuan dan seorang lelaki.

Dilahirkan pada 1944 di Kuching, Sarawak, Allahyarham mendapat pendidikan awal di Sekolah St Joseph, Sarawak sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang di University of Adelaide, Australia.

Memulakan kariernya sebagai Majistret di Kuching pada 1970, Adenan pernah berkhidmat sebagai Menteri Muda Pembangunan Tanah Sarawak selama dua tahun sehingga 1987 dan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar pada 2004.

Perjalanan karier Allahyarham sebagai Ketua Menteri bermula pada 2010 apabila beliau dilantik sebagai Penasihat Khas di Pejabat Ketua Menteri sebelum menyandang jawatan Menteri di Pejabat Ketua Menteri dan Menteri Tugas-tugas Khas Sarawak yang kebanyakannya mengendalikan isu berkaitan tanah.

Sebagai tokoh politik yang banyak menabur jasa dan khidmat khususnya dalam pembangunan negeri Sarawak, Allahyarham dianugerahkan pelbagai pingat dan darjah kebesaran termasuk Darjah Panglima Setia Mahkota yang membawa gelaran 'Tan Sri', selain Pingat Perkhidmatan Bakti Negeri Sarawak dan Johan Bintang Sarawak pada 1986.

Peningkatan taraf hidup masyarakat di Sarawak merupakan agenda politiknya yang utama dan pangkat bukanlah kayu ukur yang diguna pakai untuk membuktikan kemampuannya sebagai seorang pemimpin yang nyata begitu disegani.

Mengimbas kembali bait-bait ucapannya ketika berucap merasmikan Majlis Pelancaran Jentera PRN-11 PBB Zon Samarahan di Dewan Suarah Kota Samarahan, April tahun lalu: "Sebagai seorang yang pernah memegang banyak jawatan penting dalam kerajaan sebelum dilantik menjadi Ketua Menteri, saya tidak 'gilakan pangkat'.

"Apa yang saya mahu ialah melihat taraf hidup masyarakat terus dipertingkatkan, lihatlah apa yang telah dilakukan sepanjang dua tahun saya dilantik sebagai Ketua Menteri."katanya.

Ulasan saya, pemergian Adenan merupakan satu kehilangan besar kepada rakyat Sarawak. Ketika beliau menjadi Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar di zaman Pak Lah menjadi Perdana Menteri, saya tidak pernah berurusan dengan beliau. Selepas PRU 2008, beliau meninggalkan karier politik di peringkat pusat dan senyap seketika. Enam tahun kemudian beliau dilantik Ketua Menteri Sarawak walaupun beliau bukan orang nombor dua dalam PBB.

Tetapi itulah kelebihan beliau yang berjaya menambat hati Tun Taib Mahmud untuk melantik bekas adik iparnya sebagai pengganti beliau. Saya pernah dimaki oleh rakyat Sarawak kerana mengkritik Adenan dalam blog ini.

Pada 6 November 2015 saya menulis dalam blog ini dengan tajuk "Nak tarik undi orang Cina pun, jangan kata KL bodoh". Beliau marah kerana KL tidak iktiraf peperiksaan UEC dan saya kritik beliau dalam posting itu yang menyebabkan ia menjadi viral dalam Facebook rakyat Sarawak.

Rakyat Sarawak maki saya dan kata saya macam macam. Ini menyebabkan rating posting tersebut dalam blog ini mencecah 4,204 hits.Saya terkejut rating naik kerana rakyat Sarawak bersatu membela Adenan Satem dan mereka menuduh saya orang Malaya jangan campur urusan politik Sarawak.

Pada bulan Oktober lepas ketika saya mendarat di lapangan terbang Miri, saya berdebar debar ketika berurusan dengan imigeresen kerana bimbang Adenan Satem menyekat saya masuk ke Sarawak kerana imigeresen Sarawak berhak melarang orang Malaya masuk Sarawak tetapi rupannya Adenan bersikap terbuka tidak menyekat saya masuk ke Miri walaupun saya mengkritik beliau dalam blog ini.