Rabu, September 09, 2015

JANGAN DOUBLE STANDARD, MALAYSIAKINI

Menjelang perhimpunan Bersih 4 pada 29 dan 30 Ogos lalu, bagai nak rak portal pro pembangkang Malaysiakini mempromosi perhimpunan tersebut. Sekarang apabila NGO Melayu mahu membuat Kebangkitan Rakyat di Padang Merbok pada 16 September ini, Malaysiakini menyiarkan berita yang anti kepada perhimpunan Maruah Melayu itu.

Kenapa Malaysiakini bersikap double standard. Kalau Bersih 4 boleh dianjurkan, kenapa Baju Merah tidak boleh pula. Polis tidak beri permit kepada Bersih 4, tetapi Bersih 4 terus dibuat dengan memijak gambar PM, Najib Razak dan gambar Presiden PAS, Haji Hadi Awang.

Polis juga tidak beri permit kepada Baju Merah, tetapi Baju Merah mahu adakan juga. Jadi janganlah pula salahkan polis kerana Bersih 4 tetap buat maka Baju Merah tetap buat. Biar sama sama adil. Jangan salahkan Baju Merah, jika gambar Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng dipijak kerana Baju Merah nak balas dendam.

Mengumpulkan 100,000 orang Melayu pada 16 September ini bukannya untuk berperang dengan sesiapa tetapi untuk menunjukkan soladiriti orang Melayu apabila orang Cina berani berhimpun dalam Bersih 4, maka orang Melayu juga berani berhimpun dalam Baju Merah.

Kalau mereka berhimpun di Petaling Street dan Bukit Bintang, mereka bukannya mahu mencabar sesiapa tetapi mahu menunjukkan bahawa orang Melayu mampu juga berkumpul ramai. Timbalan Menteri Kewangan, Chua Tee Yong  bimbang perhimpunan Baju Merah menakutkan pelabur.

Sebaliknya sewaktu Bersih 4 buat perhimpunan haram itu, Chua tidak bersuara pula.  pelik juga pemimpin MCA bersuara semasa orang Melayu mahu berhimpun. Malah Presiden MCA, Liow Tiong Lai berkata Bersih 4 bukannya perhimpunan rasis sedangkan majoriti adalah orang Cina yang hadir. Kalau TPM, Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak menghalang ahli Umno menyertai Baju Merah apa salahnya kerana MCA pun tidak menghalang ahli MCA menyertai Bersih 4.

Jadi apa jadahnya Malaysiakini membesarkan isu ini seolah-olah Dr Zahid merestui Baju Merah. Kalau Bersih 4 boleh berjalan secara aman tanpa provokasi maka Baju Merah juga boleh berjalan secara aman tanpa sebarang provokasi.

Justru itu biar Baju Merah berhimpun. Lepas itu bolehlah polis mendakwa mereka berhimpun tanpa permit.