Khamis, November 17, 2016

BERANIKAH ADAM ISYTIHAR HARTA?

KUALA LUMPUR, 16 Nov (Bernama) -- Naib Presiden PKR Rafizi Ramli hari ini menggesa Ketua Pemuda PKR Ampang Datuk Adam Rosly untuk mengisytiharkan harta yang dimilikinya secepat mungkin.

"Saya rasa lagi cepat saudara Adam isytiharkan harta, lebih mudah. Sebaik sahaja anda tunjukkan yang anda tiada apa untuk disembunyikan dan semuanya telus, dengan itu saya fikir ia akan hentikannya (spekulasi)," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Katanya beliau sendiri akan sekali lagi mengisytiharkan hartanya pada Selasa atau Rabu hadapan setelah berbuat demikian pada Mac tahun lepas.

Beliau turut menyarankan kesemua anggota politik termasuk penjawat awam supaya mengisytiharkan harta secara terperinci untuk mengelakkan penyelewengan.

Media sebelum ini melaporkan kemewahan luar biasa Adam yang didakwa memiliki banglo dan pelbagai kereta mewah meskipun baru memegang jawatan dalam PKR.

Ulasan saya, walaupun Adam Rosly bukan ahli parlimen atau ADUN tetapi apa salahnya beliau isytiharkan harta jika beliau menjadi jutawan dalam usia muda kerana bisnes eksport perabot ke luar negara.

Soalnya, beranikah beliau isytihar harta atau adalah harta miliknya adalah milik bossnya, Zuraidah. Adakah Adma hanya proxy sahaja? Biarlah SPRM menyiasat sama ada harta yang diperolehinya hasil makan rasuah atau harta yang sah.


-- BERNAMA