Ahad, Mac 11, 2018

KERAJAAN HILANG RM416 BILION JIKA GST, TOL, PINJAMAN PTPTN DAN DUTI EKSAIS DIMANSUHKAN

KUALA LUMPUR, 11 Mac (Bernama) -- Kerajaan akan menanggung kehilangan hasil negara berjumlah RM416.6 billion jika Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), tol, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan duti eksais dimansuhkan, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Beliau berkata pemansuhan GST akan menyebabkan negara kehilangan RM45 bilion manakala tol (RM338 bilion), PTPTN (RM3.9 bilion) dan duti eksais (RM2.4 bilion).

Katanya pemansuhan itu juga akan menjadikan hutang negara semakin meningkat.

"Kita akan kehilangan RM45 bilion jika mansuhkan GST. Ia satu angka yang besar dan kami tidak memperkenalkannya begitu sahaja, (tetapi) kami telah membuat kajian selama bertahun-tahun.

"Sebanyak 160 buah negara di dunia telah melaksanakan GST. Pelbagai peratusan dikenakan, tetapi di Malaysia, kita mengambil enam peratus -- kadar yang lebih munasabah, tidak begitu membebankan ekonomi dan rakyat," katanya kepada pemberita di sini hari ini

HARI TENTERA DARAT PELUANG MASYARAKAT MEMAHAMI PERANAN TENTERA

PORT DICKSON, 10 Mac (Bernama) -- Demonstrasi Keupayaan dan Pameran Ketenteraan yang diadakan sempena sambutan Hari Tentera Darat yang ke-85, merupakan platform terbaik untuk masyarakat lebih memahami peranan dan tugas warga Tentera Darat (TD).

Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zulkiple Kassim berkata program itu membolehkan masyarakat lebih menghargai anggota tentera, sekali gus mampu menarik minat golongan muda untuk bersama menyertai TD.

"Hari ini merupakan antara pengisian, iaitu kekuatan sebahagian anggota TD (dipamerkan untuk tontonan masyarakat)," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan serta 5,000 pengunjung termasuk pelancong asing.

Program yang bermula pada 8 pagi itu turut mempamerkan demonstrasi pertarungan sebenar, misi menyelamatkan tebusan serta menawan musuh, persembahan helikopter jenis A109 LOH oleh Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) dan ikhtiar hidup..