Khamis, Ogos 13, 2015

BILA NAK PENJARAKAN KSN DAN KETUA PENGARAH JPA?

Akhirnya Pengarah Operasi Khas SPRM, Bahari Mohd Zain dan  Pengarah Komunikasi Strategik SPRM, Rohaizad Yaacob yang sepatutnya bertukar ke JPM Isnin lalu dibatalkan pertukaran mereka.

Bahari ditukarkan serta merta kerana buat kenyataan akan mencari dalang yang mengarahkan penangkapan pegawai SPRM ke lubang cacing manakala Rohaizad ditukarkan kerana menerima memorandum daripada ahli parlimen pembangkang yang marah dengan tindakan polis menyiasat pegawai SPRM yang terlibat dalam penyiasatan 1MDB.

Kenapa KSN, Ali Hamsa batalkan pertukaran mereka? Ini adalah kerana mereka boleh didakwa menghalang pegawai SPRM yang sedang bertugas. Menurut bekas Peguam Negara, Abu Talib othman, KSN dan Ketua Pengarah JPA,Mohamad  Zabidi Zainal , seksyen 186 Penal Code menegaskan bahwa sesiapa sahaja yang sengaja menghalang sebarang pegawai kerajaan yang sedang bertugas  boleh dihukum penjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Soal menteri di jabatan perdana menteri, Shahidan kasim campur tangan tidak timbul kerana apabila pertukaran diarah oleh Najib, mereka tidak melihat seksyen 186 Penal Code ini. Jika pertukaran ini tidak dibatalkan, sudah tentu KSN dan Ketua Pengarah JPA kena penjara sedangkan orang yang memberi arahan seperti najib lepas tangan.

Malah jika mereka yang menandatangani surat pertukaran itu, mereka telah melakukan kesalahan.Maka Peguam negara perlu mengambil tindakan segera kepada mereka. Atau KSN dan Ketua pengarah JPA hendaklah meletakkan jawatan jika Peguam Negara tidak mahu mengambil tindakan kepada mereka berdua.

Bahari dan Rohaizad boleh membuat laporan polis kepada KSN dan Ketua Pengarah JPA. Biar polis siasat. Jika benar mereka bersalah, maka KSN dan Ketua Pengarah JPA boleh dipenjarakan. Dalam  isu ini rakyat memuji keberanian Ketua Pemuda, khairy jamaluddin yang mendesak kerajaan membatalkan pertukaran serta merta dua orang pegawai SPRM tersebut.

Beliau sanggup kehilangan jawatan seperti Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal.Entahlah apa yang akan diambil tindakan oleh Najib selepas ini kepada khairy dan Paul Low.

Sudah sampai masanya KSN dan Ketua pengarah JPA meletakkan jawatan jika mereka tidak mahu dipenjarakan. Cukuplah mamak jadi KSN seolah-olah orang Melayu tak layak jadi KSN> Mamak setakat berniaga restoran bolehlah. Apab
ila mamak menjadi KSN, hancur ;pentadbiran negara.