Isnin, Disember 06, 2010

TNB ANAYAI USAHAWAN MELAYU?
Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebuah GLC (syarikat berkaitan kerajaan) didakwa telah menganayai sebuah syarikat Melayu.

Menurut Pengerusi I-Expo Sdn Bhd, Kapten (B) Mahadzir Tan Sri Mansor, pihaknya telah dianayai oleh pihak TNB yang mana TNB melalui anak syarikatnya TNEC (Tenaga Nasional Engineering Corporation) telah mencuri balik barangan yang telah mereka jual kepada pihaknya.


"Saya mengadakan sidang akhbar ini setelah mengambil kira usaha untuk menemui Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamed Noh tidak berhasil. Kami telah menghantar pelbagai surat rayuan untuk menemuinya tetapi hasrat kami tidak diendahkan," katanya dalam sidang akhbar yang dihadiri oleh pelbagai akhbar Melayu dan Cina. Malangnya akhbar Melayu tidak berani menyiarkan berita sidang akhbar itu kecuali akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 2 Disember telah menyiarkannya.

Katanya, syarikat kami telah mengikat kontrak meroboh sebuah stesen janakuasa TNB di Perai, Butterworth, Pulau Pinang pada 3 Februari 2006 dan pada 7 Mac 2006 kami telah membuat pembayaran bagi scrap metal sebanyak RM14 juta untuk kuantiti 29,100.000 tan/unit.

"Setelah selesai pengambilan pada 15 Mei 2009, sah sebagaimana yang kami jangkakan scrap metal ini didapati berkurangan sebanyak 9,665.058 tan/unit yang kami pasti telah dicuri balik oleh pihak TNB/TNEC," katanya lagi.

"Sebagai bukti ada gambar-gambar yang kita ambil semasa kejadian berlaku malah kami telah membuat laporan polis beberapa kali namun tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa," katanya.

Beliau mendakwa pihak TNB/TNEC telah menyalahgunakan kuasa dengan memakai uniform serta kenderaan TNB bagi mengangkut scrap-metal ini.

"Mereka juga sentiasa dapat keluarkan scrap-metal ini dari kawasan tapak dengan membuat beberapa permit material release palsu supaya dapat menipu pengawal keselamatan,' jelasnya lagi.

Kapten (B) Mahadzir amat dukacita kerana permohonan pihaknya untuk menemui CEO TNB bagi menyelsaikan perkara ini tidak dilayan.

"Apa yang kami mahu ialah mendapatkan kembali barangan kami dan kami pernah menerima tiga butir peluru hidup untuk menggertak kami," katanya lagi.

Beliau menyifatkan apa yang berlaku adalah skandal terbesar TNB dalam menganayai usahawan Melayu seperti beliau.

Beliau menggesa para pemimpin kerajaan menyiasat perkara ini dan TNB memulangkan semula hak syarikat beliau yang melebihi RM51 juta.

"Datuk Seri Che Khalib telah diberi maklumat yang salah oleh para pegawai TNB yang menyebabkan beliau enggan berjumpa kami. Apa salahnya beliau bersifat terbuka menerima kami mengemukakan aduan untuk penyelesaian," katanya lagi.

Beliau hairan bagaimana Che Khalib dinobatkan sebagai CEO terbaik sedangkan perkara yang kami hadapi tidak diselesaikan yang boleh melumpuhkan syarikat Melayu seperti kami.