Rabu, Ogos 09, 2017

30 PERATUS KONTRAKTOR MALAYSIA TERLIBAT BINA ECRLKUANTAN, 9 Ogos (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyifatkan pembinaan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) merupakan pencetus perubahan dan haluan pemikiran bagi Malaysia kerana paling utama ia akan memendekkan masa perjalanan pergi dan balik ke pantai timur Semenanjung.

Beliau berkata perjalanan kereta api dari Terminal Pengangkutan Bersepadu (ITT) di Gombak, Selangor ke Kota Bharu, Kelantan dijangka kurang daripada empat jam berbanding purata lapan jam malahan hingga 12 jam atau lebih semasa musim perayaan , menjadikan ECRL medium pengangkutan pilihan yang lebih selesa sebaik ia siap dibina.

"Projek ECRL juga akan menentukan rentak kesan limpahan ekonomi dan impak sosial yang positif bagi negeri-negeri di pantai timur. Ia akan menjadi pemangkin bagi kesaksamaan ekonomi antara pantai barat dan pantai timur kerana akan turut merangsang pelaburan, menggalakkan kegiatan komersial, mewujudkan pekerjaan yang mencukupi, memudahkan pendidikan berkualiti dan merancakkan industri pelancongan di Pahang, Terengganu dan Kelantan," katanya.

Najib berkata demikian dalam ucaptama semasa majlis pecah tanah projek ECRL di tapak projek KotaSas Sentral di sini hari ini, yang turut disaksikan Timbalan Perdana Menteri Majlis Negara China Wang Yang, Pengarah Eksekutif dan Pengerusi China Communications Construction Company Ltd (CCCC) Liu Qitao dan Pengerusi Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Turut hadir ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai dan tiga Menteri Besar negeri-negeri pantai timur Datuk Seri Adnan Yaakob (Pahang), Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman (Terengganu) dan Datuk Ahmad Yakob (Kelantan).PM Najib bersalaman dengan Kaunselor Negara China, Wan Yang selepas majlis pecah tanah projek ECRL


Najib turut menarik perhatian bahawa ECRL akan menjadi projek laluan rel negara yang paling panjang sejauh 688 kilometer dengan kos berjumlah RM55 billion dan akan dibina oleh CCCC, yang merupakan satu daripada kumpulan infrastruktur pengangkutan ternama dan tersenarai sebagai kontraktor antarabangsa ketiga paling terkemuka di dunia sementara MRL sebagai pemilik projek.

Malaysia turut mendapat syarat pembiayaan menarik untuk ECRL dengan 85 peratus daripada projek itu dibiayai melalui pinjaman mudah 3.25 peratus daripada China Exim Bank, dengan tempoh moratorium tujuh tahun sementara 15 peratus lagi dibiayai melalui program sukuk yang diuruskan oleh bank-bank pelaburan tempatan, katanya.

Najib juga menegaskan bahawa kerajaan telah menggariskan kepentingan Malaysia dalam projek itu termasuk menerusi satu perjanjian dengan China bahawa sekurang-kurangnya 30 peratus kontraktor Malaysia akan terlibat dlam projek berimpak tinggi ini sementara program latihan industri ECRL yang dilancarkan pada 14 Jun, akan memberikan peluang kepada pelajar Malaysia menimba kemahiran untuk bekerja dengan ECRL.

"Oleh tu saya menggesa para kontraktor tempatan dengan keupayaan dan pengetahuan mereka supaya merebut peluang ini dan menyertai projek penting ini yang akan merangsang pertumbuhan ekonomi bagi Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

"Kita merancang untuk melibatkan 3,600 pelajar Malaysia di bawah program latihan yang memberi peluang mereka dilatih mengikut sukatan pelajaran yang disediakan oleh dua universiti terkemuka China dan sembilan institut pendidikan tinggi Malaysia.

"Pendapatan daripada operasi ECRL diunjurkan akan didapatkan melalui nisbah pengangkutan 30 peratus penumpang dan 70 peratus barang," katanya.

Perdana menteri juga menganggap pembangunan ECRL sebagai tepat pada masanya selaras dengan pembesaran Pelabuhan Kuantan sekarang untuk menjadi terminal laut dalam yang tidak lama lagi akan mampu menampung kemasukan kapal lebih besar sehingga 200,000 tan berat muatan atau kapal yang boleh membawa 18,000 unit dua puluh kaki kontena.

Justeru dengan pelbagai kelebihan yang dapat dimanfaatkan daripada ECRL, Najib menyatakan rasa kesal terhadap sesetengah pihak yang cuba menjejaskan projek ECRL ini dan beliau memberi jaminan bahawa kerajaan akan memastikan ECRL berjaya siap menjelang 2024 seperti yang dijanjikan.

"Kepimpinan pusat turut berbesar hati dengan kerajaan-kerajaan negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor atas kerjasama penuh mereka serta sokongan terhadap projek ini, terutama dalam perkara berkaitan pemilikan tanah yang amat penting kepada pembinaan rangkaian laluan rel baharu ini.

"Perjalanan telah bermula dan ECRL setelah siap akam membawa kita ke arah pencapaian aspirasi negara. Oleh itu saya memohon sokongan, kerjasama, pengetahuan dan kepakaran bersama semua pihak berkepentingan dalam ECRL bagi memastikan penyampaian lancar dan berjaya projek rel ini," katanya.

-- BERNAMA

TEGURAN SOHAIMI TERHADAP PEMUDA UMNO WAJAR DIHAYATI

KUALA LUMPUR: Ucapan ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Sohaimi Shahadan yang mengingatkan supaya Exco pemuda Umno tidak mengamalkan sifat tiga S iaitu senyap, sunyi dan sepi serta syok sendiri bagi menghadapi PRU14 wajar diberi perhatian.

Berucap kepada sidang media selepas merasmikan persidangan perwakilan pemuda Umno Bahagian Tapah, beliau mahu Exco pemuda yang mempunyai pendedahan di peringkat nasional jangan diketuk baru berjalan atau jangan jadi penukul dengan paku.

Beliau juga mahu pemuda menjadi lebih agresif menghadapi pembangkang yang tidak henti henti memfitnah pemimpin Umno. Beliau malu melihat pemuda yang enggan turut padang sebaliknya sibuk mengikut Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin melobi projek untuk diri sendiri.

Wajarlah pemuda mengurangkan membontot ketua pemuda sehingga lupa tempat asal kita yang sepatutnya kita membantu parti memperkemaskan jentera untuk menghadapi PRU yang paling kritikal dalam sejarah politik negara.

Kita bukan sahaja berhadapan dengan pembangkang bekas timbalan perdana menteri (PKR) yang masih dipenjara  malah bekas perdana menteri (Bersatu) yang mana rakyat masih menghormati mereka berdua.

Jika pemuda sibuk mengejar projek, maka ia amat bahaya kepada BN kerana tokoh yang menentang BN kini adalah bekas pemimpin BN yang sudah tentu tahu kelemahan BN.

Pemuda sibuk nak calon dari pemuda sekurang kurangnya 30 peratus dari keseluruhan calon BN tetapi hakikatnya yang layak jadi calon pemuda sekitar 10 peratus sahaja. Justru itu pemuda kena lebih berani berdepan dengan pembangkang dengan erti kata menjawab segala isu.

Sekarang bukan lagi masa kita mempertahankan BN tetapi sekarang masa kita menyerang pembangkang supaya mereka berpecah sesama sendiri.

Sudah sampai masanya pemuda membantu bahagian dalam menyusun gerak kerja. Justru itu nasihat Sohaimi wajar diberi perhatian kerana PRU tak lama dah kerana sekarang kita berada dalam masa kecederaan.

Berjaya atau gagal BN dalam sesuatu DUN
bergantung kepada kesepaduan antara pemuda dengan bahagian.