Jumaat, Disember 08, 2017

NENG HAYATI BERHASRAT TANDING KETUA WANITA UMNO BANDAR TUN RAZAK

KUALA LUMPUR: Walaupun pemilihan pelbagai jawatan dalam Umno bakal diadakan pada tahun hadapan, tetapi ahli-ahli Umno telah berkira-kira jawatan mana hendak mereka tandingi.

Jawatan Ketua Wanita Umno Bandar Tun Razak antara Bahagian yang bakal ditandingi. Seorang wanita memegang ijazah daripada sebuah institusi awam sedang mengintai peluang untuk merebut jawatan disandang oleh Hajah Salmah Pin.

Datin Neng Hayati Hayatullah Md. Ali berkata tujuan beliau menawarkan diri menentang Salmah bukan disebabkan beliau mahu merampas kuasa sebaliknya disebabkan wanita tersebut tidak dapat menunaikan tanggung jawabnya sebagai seorang ketua.

"Atas sokongan dan galakkan daripada rakan-rakan supaya saya bertanding, saya telah membulatkan tekad iaitu menawarkan diri bertanding jawatan ketua di BTR," ujarnya.

Neng Hayati, 48 merupakan seorang pengurus pembangunan perniagaan di sebuah konsortium ternama di ibu negara.

Sebagai seorang pengurus beliau diamanahkan oleh Presiden untuk mengawasi ratusan pegawai dan kakitangan.

Beliau berkata apabila kakitangan ramai sudah pasti akan timbul pelbagai masalah yang dibawa oleh kakitangan dan perlu diselesaikan dengan penuh tanggung jawab dan berhemah.

Ini semua bagi mengelakkan kakitangan tidak berkecil hati sekiranya masalah tidak dapat diselesaikan dengan bijaksana.

Oleh kerana itu, beliau berkata apa yang dihadapi beliau ketika berdepan masalah dan mampu menyelesaikannya, keyakinan itulah membuatkan beliau percaya dan mampu menggalas tugas sevagai ketua sekiranya diber peluang oleh masyarakat BTR.

Beliau yang juga Ketua Wanita Umno Cawangan Kampung Seri Hujan menegaskan sebenarnya banyak pembaharuan hendak dibawanya di BTR ini.

Oleh kerana bimbang dikatakan nanti belum 'duduk dah berlunjur' beliau menggariskan beberapa perkara sahaja yang bakal diperkenalkan di bandar elit itu.

Antara perkara paling mustahak sekali ialah beliau mahu membangunkan minda wanita di sana supaya mereka mengubah sikap daripada tidak ambil berat keluarga kepada beri ketamaan kepada keluarga masing-masing.

"Ini penting sekiranya kita hendak melihat anak-anak kita berjaya sama ada sebagai seorang doktor, peguam dan sebagainya, sikap sayangkan keluargalah yang mesti kita utamakan,"ujarnya.

"Kenapa saya kata sikap kasihkan keluarga ni penting kerana disebabkan sayangkan keluarga kita dapat melahirkan anak-!anak berualiti.

"Kalau keluarga masalah sudah tentu anak mereka tidak dapat membesar dengan sempurna dan akhirnya mereka terlibat daldm perkara yang boleh merosakkan diri mereka sendiri," katanya.

Kata beliau Transformasi Nasional (TN) yang diilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan satu perubahan minda rakyat kepada pemikiran lebih positif dan berdaya saing untuk disesuaikan pada masa akan datang.

Justeru itu beliau berkata pemikiran masyarakat di BTR seharusnya seiring dengan idea PM yang mahu melihat setiap rakyat di negara ini mengamalkan sikap tranformasi daripada pelbagai perkara seperti keluarga sihat dan ekonomi pemikiran.

"Negara kita memerlukan rakyatnya sihat. Terutama sekali orang muda-muda kerana orang muda ini bakal menjadi pemimpin pada masa akan datang.

"Maaf cakap saya mahu lihat pemimpin negara nanti datangnya dari bandar Tun Razak. Tak kiralah perempuan ataupun lelaki," katanya.