Ahad, April 29, 2018

PESAWAT MAHATHIR TIDAK DISABOTAJ

KUALA LUMPUR, 28 April (Bernama) -- Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAMM) menolak dakwaan sabotaj terhadap pesawat yang sepatutnya menerbangkan Tun Dr Mahathir Mohamad dari Subang ke Langkawi semalam.

Pengerusinya Datuk Azharuddin A.Rahman berkata pesawat jenis Bombardier Challenger CL60 yang dikendalikan oleh Vista Jet Limited tidak dapat diterbangkan ekoran masalah teknikal yang kecil dan rutin iaitu kebocoran udara di roda kiri pada muncung pesawat.

"Hari ini kami telah melakukan pemeriksaan menyeluruh, termasuk pengesahan dokumentasi, pemeriksaan fizikal terhadap pesawat, dan menemubual juruterbang serta petugas penyelenggaraan pesawat persendirian itu," katanya dalam satu kenyataan.

Pemeriksaan terhadap dokumentasi pesawat itu tidak menunjukkan sebarang kecacatan kecuali kebocoran udara di roda kiri yang dicatatkan oleh petugas penyelenggaraan pada 27 April.

Tekanan pada roda itu adalah rendah dan setelah diisi udara paras tekanan tetap menurun pada 2psi setiap minit, katanya sambil menambah bahawa tayar simpanan pula tidak ada untuk menggantikanya.

"Dakwaan sabotaj terhadap sesebuah pesawat adalah serius dan boleh menjejaskan reputasi penerbangan Malaysia serta negara secara keseluruhan," katanya.

Malam tadi , CAAM telah diarahkan menyiasat dakwaan Dr Mahathir bahawa penerbangannya dibatalkan sejurus sebelum berlepas kerana juruterbang mengesan sedikit kerosakan pada pesawat dan pembaikan segera tidak dapat dilakukan.

Bekas perdana menteri itu yang ketika itu hendak menaiki pesawat berkenaan ke Langkawi bagi proses penamaan calon Pilihan Raya ke-14 mendakwa pesawat itu mungkin disabotaj.