Rabu, Oktober 13, 2010

PERTEMUAN CUCU CICIT HAJI ABDUL LATIFHari Sabtu lalu, 9 Oktober lalu, buat kali pertama cucu, cicit,cuit Haji Abdul Latif bin Haji Abdullah berkumpul di rumah anak bongsunya, Mohd. Lutfi di Taman Selasih, Kuala Lumpur.

Mohd. Lutfi,51, adalah anak bongsu dari tujuh beradik dilahirkan di Padang Pak Amat, Pasir Puteh, Kelantan.Mohd. Lutfi atau lebih dikenali sebagai Pak Su Pi adalah pegawai MTD di Ajil, Terengganu. Beliau mengambil inisiatif mengumpulkan sanak saudaranya yang berada di Kuala Lumpur menghadiri majlis rumah terbukanya di samping mengumpul semula saudara mara yang lama terpisah.

Ayah Pak Su Pi, Tok Latif atau Tok Teh sepanjang hayatnya tinggal di rumahnya di tepi masjid Padang Pak Amat. Beliau mempunyai tujuah orang anak,Ayah Long (Haji Mohd. Amin) yang pernah tinggal di Tanah Liat, Bukit Mertajam, Pulau Pinang yang mempunyai 10 anak. Anak kedua, Ayah Ngah (aruah Haji Saidi) adalah ayah saya bekerja di Kuala Berang, Terengganu dan selepas pencen aruah menetap di Balok, Kuantan, Pahang mempunyai enam orang anak.

Anak ketiga,Ayah Su (aruah Haji Safawi) menetap di Selinsing, Kelantan mempunyai lima orang anak. Mereka bertiga, Ayah Long, Ayah Ngah dan Ayah Su dari satu emak. Selepas emaknya meninggal dunia, Tok Teh menikahi emak baru dan memperolehi empat orang anak,Mak Cik Dah, Mak Doh,Mak Yoh dan Pak Su Pi. Mak Cik Dah menetap di Padang Pak Amat mempunyai 13 orang anak. Mak Doh tinggal di Gua Musang mendapat lima orang anak. Mak Yoh duduk di Wakaf Lichong memperolehi lapan orang anak dan Pak Su Pi mempunyai tiga orang anak.

Ini bermakna Tok Teh mempunyai 7 orang anak, 50 orang cucu,200 orang cicit dan 1 orang cuit yang merupakan cucu sulong saya, Insyirah Balqish binti Mohd. Faizal. Tok Teh meninggal dunia pada tahun 1991 ketika berusia 80 tahun.

Sewaktu Tok Teh masih hidup, kami sering berkumpul di rumahnya di Padang Pak Amat. Kini oleh kerana cucu dan cicitnya ramai yang menetap di Kuala Lumpur maka di rumah Pak Su Pi lah tempat kami berkumpul. Oleh itu usaha Pak Su Pi mengumpulkan sanak saudara cucu,cicit Tok Teh wajar diteruskan di masa-masa akan datang. Tahniah Pak su Pi.