Ahad, Julai 18, 2010

EMPAT ADUN TAK PUAS HATI DENGAN JIDIN


Empat wakil rakyat yang menzahirkan protes dengan tidak hadir pada Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Setiu kelmarin sedia bertemu pimpinan tertinggi parti bagi mendedahkan permasalahan pengurusan yang didakwa hingga menyebabkan bahagian itu berada dalam keadaan tidak sedia menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Empat ADUN termasuk dua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) itu ialah ADUN Batu Rakit, Khazan Che Mat yang juga Ketua Pemuda; ADUN Langkap, Asha'ari Idris (Timbalan Ketua Bahagian), ADUN Permaisuri, Abd Halim Jusoh (Naib Ketua) dan ADUN Jabi, Ramlan Ali.

Menurut Berita Harian Online, Khazan yang dihubungi berkata, ketidakhadiran beliau bersama tiga lagi wakil rakyat adalah luahan rasa tidak puas hati terhadap pucuk pimpinan bahagian yang diterajui Ahli Parlimen Setiu, Datuk Mohd Jidin Shafiee.

Ini selepas usaha mereka menyelesaikan kemelut dalaman menemui jalan buntu.

Katanya, ketidakhadiran mereka sekadar luahan rasa tidak puas hati terhadap pucuk pimpinan bahagian, dan mereka bersedia bertemu Presiden, Datuk Seri Najib Razak atau Muhyiddin untuk memberi penjelasan bagi menyelesaikan kemelut dalaman UMNO Setiu itu.

Ramlan dalam kenyataan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) pula berkata, pucuk pimpinan UMNO Setiu tidak menunjukkan komitmen untuk menyelesaikan kemelut sehingga menjejaskan perpaduan dan kekuatan parti.

“Bagaimana UMNO nak kuat, nak hadapi PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti. Biar kami buat protes supaya peringkat tertinggi parti tahu masalah ini. Saya sedia dipanggil Presiden parti atau Timbalannya pada bila-bila masa untuk memberi penjelasan mengenai masalah ini,” katanya.

Asha'ari yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani pula ketika dihubungi enggan mengulas dan hanya berkata: “Mesyuarat berkenaan berlangsung dengan jayanya walaupun tanpa kehadiran saya.”

“Ketidakhadiran saya tidak mencacatkan perjalanan mesyuarat pun."


Bagaimanapun difahamkan, Asha'ari menghantar pesanan ringkas (sms) kepada Muhyiddin sebelum mesyuarat berkenaan bagi menyatakan kemungkinan ketidakhadirannya.

(dipetik dari teganuku.blogspot.com)

UTAMAKAN KEPENTINGAN PARTI


Empat wakil rakyat kawasan Setiu yang tidak hadir pada persidangan perwakilan bahagian itu semalam diminta supaya mengutamakan kepentingan parti dan bukan hal yang remeh temeh.

Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata mereka sepatutnya duduk semeja bagi menyelesaikan masalah berbangkit dan bukan dengan cara mengambil tindakan yang akhirnya memberikan gambaran tidak baik kepada UMNO negeri.

Beliau yang terkejut dan kecewa dengan apa yang berlaku, berkata perbuatan mereka memberi gambaran seolah-olah mereka membelakangi parti memandangkan persidangan itu dirasmikan Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata demikian kepada Bernama pada Majlis Ramah Mesra bersama Pemimpin Masyarakat peringkat akar umbi bahagian Kemaman di sini, pada Sabtu.

Ahmad Shabery yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata demikian ketika diminta mengulas kegagalan empat ADUN berkenaan, Ramlan Ali (ADUN Jabi), Abd Halim Jusoh (ADUN Permaisuri), Asha'ari Idris (ADUN Langkap) dan Khazan Che Mat (ADUN Batu Rakit) tidak hadir pada majlis tersebut.

"Walau apapun alasan yang diberi, apabila Timbalan Perdana Menteri datang untuk merasmikan mesyuarat itu, tindakan demikian dilihat sebagai sama seperti memboikot," katanya.

Katanya, beliau berharap kesemua wakil rakyat terlibat dapat memberikan penjelasan yang sewajarnya kepada Muhyiddin tentang perkara itu.

Perkara itu turut disentuh Muhyiddin dalam ucapannya yang melahirkan rasa kecewa dengan kegagalan keempat-empat wakil rakyat itu hadir bersama pada majlis tersebut.

Persidangan perwakilan UMNO Bahagian Setiu, petang Jumaat turut dihadiri, Anggota parlimen Setiu, Datuk Mohd Jidin Shafie yang juga Ketua UMNO Bahagian Setiu dan Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh.

Sementara itu Khazan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri berkata Timbalan Perdana Menteri telah dimaklumkan terlebih dahulu mengenai ketidakhadiran beliau ke majlis itu.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu ketika diminta berbuat demikian.